StoryEditorOCM
Životu dobru i zlu

Otkrila da je muž vara, i to sa drugim muškarcem. Ali nije se predala, evo kako je uspjela sačuvati sebe i svoj otvoreni brak

Piše PSD
2. prosinca 2022. - 15:27
‘Znala sam da riskiram svoj brak, ali zapravo je brak koji sam imala već bio gotov‘, rekla je Anne M. HibbensPhilip Fong/AFP

Ljubavni i bračni život prepun je lijepih trenutaka, ali i najrazličitijh problema i izazova. Godine zajedničkoga života podrazumijevaju razvoj i promjene pa partneri moraju naći mogućnost da se usklade na ljubavnom, psihološkom, pa i u seksualnom smislu.

Takve bračne teme nisu previše prisutne u medijima jer je riječ o osobnim stvarima s kojima se rijetko izlazi u javnost. Zato je svaki takav iskorak rijedak pa je upravo stoga iskaz Anne M. Hibbens dragocjen, to više što u njenom slučaju nije riječ o klasičnom slučaju pronalaska ljubavnika ili ljubavnice.

"Neposredno prije praznika 2017. godine bila sam uvjerena da je moj suprug u krizi srednjih godina i otkrila sam da ima aferu. Bio je to uvelike klasični kliše srednje klase iz predgrađa, osim obrata da me vara s drugim muškarcem. Nisam nikada mogla zamisliti da će queer osoba u obitelji biti moj muž. Tjedni nakon otkrića bili su mučni, zbunjujući i tužni – ali i lijepi.

image

‘Morala sam donijeti odluku da volim Stuarta više nego što volim naš brak‘ (ilustracija)

AFP

Stuart je pretpostavio da ću ga ostaviti kad otkrijem njegovu aferu i da će izgubiti svoju djecu, prijatelje, zajednicu - sve. Ali gledala sam tog čovjeka kojeg sam voljela pola svog života i vidjela sam da je ispunjen sramom, zbunjenošću i boli. Pa sam odlučila smisliti naš put dalje s njim", napisala je Anne M. Hibbens za HuffPost.

brak mješovite orijentacije

Treba reći da je "Anne M. Hibbens" pseudonim koji je autorica, Kalifornijka i majka dvoje nevjerojatnih odraslih osoba, odabrala kako bi zaštitila privatnost i sigurnost svoje obitelji. Iz istog razloga promijenjena su i druga imena i neki detalji u njenoj priči koja time, naravno, ne gubi na zanimljivosti i važnosti. Druga imena i neki detalji su također promijenjeni.

Ona je napomenula da njen suprug nije znao za ljestvicu seksualnosti Alfreda Kinseyja iz 1948. godine izloženu u knjizi "Seksualno ponašanje muškarca". U njoj je poznati i kontroverzni američki pionir seksologije, sa suradnicima, seksualnu orijentaciju kod ljudi označio brojevima od nula do šest. Na nultom stupnju je izričito heteroseksualni pojedinac, a na šestom izričiti homoseksualac. U sredini ljestvice, na trećem stupnju nalaze se biseksualne osobe.

image

Anne se družila sa Stuartom i njegovim dečkom (ilustracija). Prizor iz filma ‘Jules i Jim‘ Franoisa Truffauta

AFP

S druge strane, Anne M. Hibbens nije imala pojma što je brak mješovite orijentacije, u kojem se jedan supružnik identificira kao queer, a drugi kao heteroseksualac. Ali odlučila ga je pokušati razumjeti i dati mu priliku.

"Između napadaja plača pod tušem, neprospavanih noći i čitanja svake knjige za samopomoć koja se prodaje na Amazonu, odlučila sam da ako je Stuart homoseksualac, ja, njegova bivša žena, mogla bih mu biti najbolja prijateljica, i mogli bismo imati ovu veliku gay obitelj. Pomogla sam mu stvoriti profil za upoznavanje na mreži, snimila njegove seksi fotografije za dijeljenje i poslala mu članke sa savjetima o gay vezama. Stuart je u veljači 2018. skinuo vjenčani prsten i dao mi ga na čuvanje. Zatim se napola preselio u veći, obližnji grad kako bi istraživao. Znala sam da riskiram svoj brak, ali zapravo je brak koji sam imala već bio gotov. Morala sam donijeti odluku da volim Stuarta više nego što volim naš brak", rekla je ona za HuffPost.

nemonogamni bračni ugovor

Paralelno s time kod Anne je došlo i do osobnih uvida. Shvatila je da joj je samopouzdanje oduvijek bilo na niskoj razini pa je tražila vlastitu vrijednost u preobilju suovisnosti. Imala je traume i strahove iz djetinjstva, osjećala se nevoljenom.

Započela je novi režim meditacije, čitanja o budizmu i praksu joge. "Smatram da mi je joga spasila život. Bez obzira na to koliko sam imala loš dan, mogla sam stati na strunjaču i otići iz glave". Išla je i na psihoterapiju, sa Stuartom i sama. "Malo pomalo počela sam razbijati svoj oklop i istraživati ​​neke od izvora svojih problema. Počela sam voljeti sebe i rješavati vlastita sranja. Ali to nije posao za one sa slabim srcem. To je bila najteža stvar koju sam ikada učinila", kaže.

image

‘Smatram da mi je joga spasila život‘, kaže Anne (ilustracija)

AFP

Do sredine godine Stuart je utvrdio da je biseksualac i rekao da želi ostati u braku s njom, ali otvorenom, kako bi mogao imati i dečka. Kako bi to uspjeli, napravili su nemonogamni bračni ugovor, s puno pravila, uključujući koliko često se mogu viđati ili vrijeme slanja poruka. Anne je željela pokušati da njihov brak preživi i procvjeta pa su radili na zajednički provedenom vremenu, iskrenosti i komunikaciji, izlascima, pa i seksu. Bilo je i problema u tome "braku 2.0", kako ga je nazvala, suočavanja s ljubomorom ili samoprijezirom...

Godinu i pol nakon početka otvorenog braka priznala je Stuartu svoje strahove od bazena, koji se vuku iz djetinjstva zbog neadekvatne roditeljske potpore. Stuart ju je razumio i dao joj podršku. To ju je otvorilo i skočila je u bazen, uz krikove i suze.

figurativno skakanje u bazen

"Sada i ja figurativno skačem u bazen. To uključuje seks utroje sa Stuartovim ludo zgodnim dečkom ― i nekoliko susreta u kojima smo sudjelovali samo njegov dečko i ja (što je Stuart odobrio, naravno). Sada sam certificirana učiteljica joge. Više ne radim 12 sati dnevno da bih dokazala koliko sam vrijedna. U 54. godini mogu sretno priznati da volim povremeni seks.

Ne postoje nikakva jamstva o tome kamo išta od ovoga ide. Stvari se uvijek mijenjaju, a nepostojanost je jedino na što možemo računati. Čak i uz našu duboku ljubav jednoga prema drugome, ne znam hoće li naš brak potrajati. Ali sada znam da ću kamo god da krenem, imati prste na rubu, s neustrašivošću, znatiželjom i radošću, i bit ću spremna za skok u bazen", napisala je Anne za HuffPost.

image

Traumatizirana Anne M. Hibbens danas rado skače u bazen, u doslovnom i prenesenom značenju (ilustracija)

AFP

Ova otvorena priča, kako vidimo, uz razumijevanje za otvoreni brak, nosi i otvorenost prema sebi, svojim potrebama i željama. Taj put je zahtjevan i težak, ali iz njenog primjera može se vidjeti da on donosi nemjerljivu osobnu korist.

Otvorenost sredine je druga priča. Ali hrabra i otvorena osoba u sebi može pronaći snage boriti se i protiv njene zatvorenosti i uskogrudnosti. Tko se uspješno izborio sa sobom i svojim brakom, može i sa sredinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 18:37