StoryEditor
ŽivotKOJE POSTAJE I APLIKACIJE!

Oduševio nas je otočki mot s biciklima, svjedoči nam mlada Višanka: Ma ne kradu van ode, samo je ne nađete di je ostavite! Posude je, pa je tražiš po mistu

12. travnja 2021. - 14:31

Kada se nađete u gradu u kojem je bicikl glavno prijevozno sredstvo, svakodnevica takvog mjesta puno je ležernija od one koju remeti buka automobila i motocikala.

Ne trebate biti mudrac da to zaključite čim kročite nogom na Vis, grad u kojem su bicikli doslovno na svakom kantunu. 

Opuštenoj atmosferi dodatno doprinosi i odnos 'lokalaca' prema biciklima. Kad se ulazi u butigu, samo ih se nasloni na zid.

Nitko ih ne ključa, vezuje.

Kradu li se po Visu bicikli? - zanimalo me je.

Gdje bi ih uopće lopov mogao voziti ili prodati, a da ih vlasnici ne pronađu. Osim ako pobjegne sa škoja. Ali, kaže se da ne postoje glupa pitanja pa smo ga odlučili postaviti. 

- Ma ne kradu van ode, samo je ne nađete di je ostavite! Posude je, pa je posli tražiš po mistu - odgovara nam mlada Višanka.

Nije se puno zadržala, žurila je, otpedalirala je na drugi kraj grada i ostavila fotoreportera i mene ugodno iznenađene ležernošću.

image
Duje Klarić/Cropix


Na sličnom tragu su bili svi koje smo pitali zašto lancom i katancem ne štite bicikl od krađe, a na Visu je iznenađujuće puno bicikli.

Ne treba njima godišnja pretplata

S takvim stanjem svijesti nije im potreban sustav javnih bicikli. Ne trebaju njima postaje, aplikacija, godišnja pretplata.

Gotovo svaki mještanin, od najmlađih do najstarijih, posjeduje svoj bicikl, a ako ga nemaju, posude i vrate, ili samo ostave negdje pa neka ga traži vlasnik. Neka se malo zabavlja…

image
Duje Klarić/Cropix


No, u gradu gdje ne prođe pet minuta da ne ugledate bicikl, bilo u vožnji ili “parkiranog”, nema niti jedna radnja specijalizirana za održavanje tog prijevoznog sredstva. Ili ih vlasnici sami popravljaju ili ih odvezu kod šjor Vinka Lupia, 72-godišnjeg umirovljenika kojeg smo zatekli u svom dvoru, glavom iznad maštila s vodom. Taman je uranjao buvel.

image
Umirovljenik Vinko Lupi uživa u popravljanju bicikala
Duje Klarić/Cropix


- Ako je ne nađem na uho, onda ga uronim - priča Lupia dok gleda u lavor, čekajući mjehuriće zraka.

Tom ljubitelju i poznavatelju bicikli, popravci krate dane, a samo pola sata, koliko dnevno provodi za laptopom, dovoljno je da naruči dio ili alat koji stiže na kućnu adresu. Koristi sve blagodati tehnologije zbog čega mu ostaje više vremena za rad.

Višani mu donose svoje bicikle, a on ih uređuje, uklanja ruzinu, podmazuje, neke čak pomalo stvara. Za to je potrebno samo malo više vremena, a ovaj umirovljenik toga ima na pretek. Uredio je radionu, na zid i police posložio alat i svaki dan nosi novi zadatak.

image
Duje Klarić/Cropix


- Uvik san se voli oko toga zabavljat. Vidite kakvih primjeraka ima. Dođe dobrih, loših bicikla, sklepam i sam neku. Nabavim samo kostur pa je pomalo sređujem. Imam jednu dobru unutra - dok to govori već ide po primjerak na koji je ponosan.

Na naš komentar kako Višani na biciklama koriste sve blagodati duge pješačke zone i lijepog vremena, potvrdio je da je Vis zbilja pogodan za vožnju bicikle, ali nije zadovoljan kulturom.

Evo što smeta šjor Vinka

- Imam brata u Holandiji, raspitiva sam se malo o tome, al' ne moramo ni pričat o njihovoj kulturi vožnje bicikla. Ovde bicikla još nije ušla u našu kulturu. Za mene tu staje sva priča - zastao je na trenutak šjor Vinko.

image
Duje Klarić/Cropix


Uočio da čekamo nastavak. Pretpostavljamo da će kritizirati nesmotrene bicikliste, ali nije. Kultura vožnje bicikla za njega je nešto sasvim drugo.

- Evo, vidite ovu biciklu, cilu zimu je stala vani. Probila se guma, ne radi ni jedna kočnica. Ja ću napravit koliko budem moga, al' triba ih redovito održavat. Lani su odi bili oni volonteri iz Splita pa su ih učili popravljat bicikle sedan dan.

Al šta će napravit u tako kratko vrimena, samo kad pomislim koliko sam ja izgubi virmena na to - negoduje naš sugovornik, nije zadovoljan kako se sugrađani ophode prema njemu dragim prijevoznim sredstvima.

image
Duje Klarić/Cropix


No, sretan je što je “misto” puno bicikli, bilo da su na dva, tri ili pomoćnim kotačima. Posebno simpatično izgleda dvorište ispred osnovne škole gdje su za vrijeme nastave razbacane na sve strane. Šareni se oko škole, ima ih svih oblika, boja i dezena, ostavljenih svugdje osim na stalcima predviđenima baš za tu namjenu.

image
Duje Klarić/Cropix


Da smo ranije postavili “glupo” pitanje, za vrijeme nastave smo imali priliku posuditi bicikl. Čak bi ga vratili na isto mjesto. Nitko ne bi niti primijetio.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 12:15