StoryEditor
ŽivotNe podudara se

Odahnite, niste ništa 'luđi' od drugih: znanstvenici pobili popularni stereotip, evo kako su objasnili fenomen 'usamljene žene s mačkama' i što kažu o vlasnicima ovih životinjica

Piše I. P.
23. kolovoza 2019. - 19:24

Ljubiteljice mačaka napokon mogu odahnuti. Pred njima nije nužno budućnost u neurednoj kući, s nekoliko mačaka u kući i usamljen život.

Naime, nedavno objavljeno istraživanje srušilo je uvriježeni stereotip da osobe, pogotovo ženskog spola, koje imaju puno mačaka nisu nužno sklonije anksioznosti, depresiji ili žive usamljeno, javlja CNN.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

U istraživanju Univerziteta California znanstvenici su analizirali mentalno zdravlje više od 500 vlasnika mačaka.

- Nismo pronašli nikakve dokaze koji potvrđuju stereotip o ljubiteljima mačaka. Oni se ne razlikuju od drugih po osjećaju i simptomima depresije, anksioznosti ili u iskustvima u bliskim vezama - navedeno je u istraživanju.

- Naša saznanja, prema tome, ne podudaraju se s uvriježenim mišljenjem da su vlasnici mačaka depresivniji, anksiozni i usamljeni – stoji u istraživanju objavljenom u časopisu „Royal Society Open Science“.

Ovi istraživanje studija nije prvo koje opovrgava klišej o usamljenim ženama s mnogo mačaka. Studija londonskog univerziteta također je pokazala da ne postoji veza između posjedovanja mačaka i psihotičnih simptoma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C͙A͙R͙L͙I͙ BYBEL (@carlibel) on

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 13:59