StoryEditor
ŽivotSUPER SAVJETI

Noževi vam se odvajaju od ručke, na dasci za rezanje izranjaju pukotine? Prestanite s lošom navikom, s ovim trikovima im osigurajte impresivno dug život

Piše Javorka Luetić
10. kolovoza 2019. - 12:21

Unatoč pobjedničkom maršu plastike, kako nazivamo sve moguće plastične proizvode u svakodnevnoj upotrebi, još je uvijek puno pravog drva u našim kuhinjama.

Svakako dovoljno da im povremeno posvetimo malo više pozornosti, pa i sami preispitajte kako se brinete o svojim kuhačama, podmetačima za odlaganje vrućih posuda, daskama za rezanje, drvenim ručkama noževa, zdjelicama, vazama, svjećnjacima, spremnicima za sol i papar...

Nekada je u Dalmaciji bio običaj da se za feštu svetoga Duje u Splitu ne samo domaćini, nego i stanovnici okolnim mjesta i gradova spuste na pazar i da nakon procesije uz druženje i dobru zabavu obnove zalihe drvenog pribora, koji su na tržnicu donijeli majstori iz zaleđa.

O tome su postojala i nepisana pravila da triba kupit određeni broj kuhača, drveno tuckalo za meso, novi lazanjur, dvije tri daske za rezanje... i naravno za svako dijete po jednu drvenu igračku, od kojih su se djeca najviše veselila drvenim leptirićima što klackaju.

Tako se pribor barem jednom godišnje obnavljao i nije bilo čudno vidjeti muškarca kako preko grada nosi buket kuhača i lazanjur. Uz to su išle i zafrkancije - svakoj ženi po kuhača, a po glavi muškarca lazanjur...

Neki taj običaj njeguju i danas, i gotovo da je postao nužnost jer se drveni pribor sve brže uništava, lomi, trvi, iskrivljuje... baš zato što ga zahvaljujući novoj tehnologiji i nedostatku vremena, većina ljudi pere u perilici, na visokoj temperaturi, a to je smrt za drvo.

Drveni predmeti se ne smiju prati u perilici posuđa, iako prema prospektu stroja za njih postoji predviđeno mjesto. Pranjem u perilici se na priboru s vremenom pojavljuju pukotione, ručke noževa se savijaju ili odvajaju od metalnog okvira, počnu ispadati zakovice, daske za rezanje se znaju prepoloviti, ili im se odvoji trećina, ali i saviti tako da više ne prijanjaju na podlogu.

Ponekad na priboru ostaje i nešto okusa deterdženta koji također nije preporučljiv, ni jestiv. Ako salatu miješate sa kuhačom i vilicom od tvrdog maslinova drva koje na prvi pogled izgledaju čvrsto da bi mogle doživjeti stotu, ne znači da nisu osjetljive. Na tržištu se nude i brojni ukrasni drveni predmeti koju su istodobno unikatni, funkcionalni i jednostavni i što je posebno važno, izrađeni ručno - razlog više da ih pomno njegujete, pogotovu ako ste i ekološki osviješteni i poštujete pravila o čuvanju i recikliranju.

Limunov sok i ulje

Ove predmete, a pogotovu ako ste nabavili neke dizajnerske primjerke treba prati ručno. Najbolje ih je oprati odmah nakon upotrebe. Kuhače treba oprati u vrućoj vodi s nekoliko kapi limunovog soka, isprati i širom stranom okrenuti prema gore i ostavite da se osuše.

Najbolje je da ih uvijek koristite za isto jelo. Za rezanje cikle i sjeckanje češnjaka bolje je upotrijebiti plastičnu dasku jer neće upiti toliko boje i mirisa kao drvena. Obično nam se prilikom kuhanja žuri i zato čistimo samo ono najnužnije, isperemo ili samo namočimo - što se ubrzo prepoznaje po neurednom izgledu drva.

Sve mrlje na drvenom priboru najprije treba istrljati kriškom limuna, a potom ih što brže iščetkati u mlakoj vodi dodavanjem nekoliko kapi (najbolje organskog) deterdženta za pranje posuđa. Zatim temeljito isprati, obrisati i pustiti da se dobro osuši.

Daske za rezanje se suše uspravno, po mogućnosti preko noći. Sutradan radnu ploču prekrijte novinskim papirom i pronađite komad pamučne krpe (ili pletiva) i jedan poklopac od staklenke. Trebat će vam još malo maslinova ili običnog ulja. Prvo, se uhvatite najvećih dasaka.

Ulijte malo ulja u poklopac, a zatim kružnim pokretima krpom nanesite ulje na dasku od sredine prema krajevima, s obje strane, a potom premažite i bočne rubove. Neke daske brzo upijaju masnoće, druge sporije; pa ako ih je previše, obrišite višak ulja i ostavite daske da se osuše. Prije slijedeće upotrebe isperite ih pod tekućom vodom i osušite krpom.

Na krpu ne dodajite više ulja, nego s njom još prebrišite pribor i dobro utrljajte ulje, a zatim ga stavite u neku posudu okomito da se potpuno osuši. Na kraju premažite uljem i drvene drške noževa, škara i različitih kistova za pečenje te drvene četke za čišćenje krumpira i lonaca.

Pustite da se ulje upije u drvo, a nakon toga se pobrinite još za svoje ruke kojima je prilikom čišćenja prijalo maslinovo ulje ako ste radili bez rukavica. Dovoljno je da ih dobro isplahnete.

#DRVENO POSUĐE#ODRŽAVANJE DRVENOG POSUĐA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 18:39