StoryEditor
ŽivotAPPLE NA MUKAMA

Novi Iphone 11 izazvao paniku i kod brojnih aktivirao fobiju od koje se znoje dlanovi i lupa srce, evo o čemu se točno radi

Piše A.B.
11. rujna 2019. - 14:35
shutterstock_1486572815-1

Sinoć je Apple predstavio novi dizajn Iphonea koji je, a osim podijeljenih reakcija o njegovom izgledu, kod brojnih je izgleda aktivirao manje poznatu tegobu iz spektra fobičnih poremećaja. 

Zbog neobičnog reda triju kamera na pozadini Iphonea 11 Pro i Pro Max, naime, potencijalni kupci su s užasom komentirali kako im je uređaj potencirao tripofobiju.

Trypophobia doslovno znači strah od rupa, a najčeći oblik ove fobije manifestira se kao strah od blisko razmaknutih geometrijskih figura. Iako se o njoj puno ne priča, raširena je kod ljudi i često im stvara osjećaj nelagode i anskioznosti.

Tripofobičarima se tjeskoba javlja uslijed, primjerice, promatranja koralja, pčelinjeg saća, mjehurića sapuna i slično, navodi Psychology instructor.

Nemir koji je izazvao raspored kamera na novom Iphoneu masovno se komentira na društvenim mrežama, gdje se uspoređuje s brojnim oblicima koji smetaju tripofobičarima. Neke je potakao i na osmišljavanje novog "uređaja iz budućnosti". 

- Iphone 11 mi probuđuje veliku anskioznost. I ne, nije zbog cijene. #Trypophobia - napisala je jedna twitterašica. 

- Maknite svoje odurne Iphone kamere od mene - uznemirena je druga korisnica.

 

Ovaj specifičan iracionalan strah se ne smatra bolešću, ali ako remeti svakodnevni život onda bi trebalo potražiti liječničku pomoć. 

 

Prvo istraživanje o tripofobiji provedeno je tek 2013. godine i objavljeno u časopisu Psychological Science, a smatra se da su simptomi anksioznosti slični kao kod onih kojima nekontrolirani strah izazivaju otrovne životinje. 

Kao i kod svake fobije, mentalni stručnjak može pomoći osobi da je prebrodi, ali osoba i sama može vježbati tehniku opuštanja gledanjem u za nju uznemiravajuće fotografije. 

Da pati od ovog neobičnog straha priznala je i manekenka Kendall Jenner na svom blogu, prenosi People

- Ne mogu uopće gledati u male rupe, to mi stvara najgoru anskioznost. Tko zna što je uopće unutra??? - napisala je. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@Ksubi out now #ksubi by @dexternavy #ad

A post shared by Kendall (@kendalljenner) on

 

 

 

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 22:50