StoryEditor
ŽivotVažan je dijalog

‘Neugodan razgovor s crnim muškarcem‘: u emisiji bivšeg NFL igrača gostovao Matthew McConaughey, povukla su se mnoga goruća pitanja

Piše PSD
12. lipnja 2020. - 10:35
Valerie Macon/AFP

Razgovor o rasizmu nikad nije ugodan, često je za sudionike stresan i može nehotice produbiti neke društvene probleme ukorijenjene u društvu, čak i ako su obje strane spremne na dijalog. 

No to ne znači da se ne treba voditi. Dapače, razgovor o ovoj temi nikada nije bio važniji. Nakon prosvjeda koje je izazvala smrt Georgea Floyda, crnog muškarca kojeg je ubio bijeli policajac, u Americi je krenula čitava serija prosvjeda tužnih i ljutih ljudi koji su svjedoci nejednakosti u društvu.

Užasan podsjetnik na sve druge ljude tamnije boje kože koji su izgubili život obilježili su posljednje tjedne, no na površinu su isplivali i neki od tekućih problema u društvu. Problem koji imaju Sjedinjene Američke Države u ovom trenutku možda izgleda najveći, no svijetom vlada duboka nejednakost među rasama, čega su okrutno svjesni i mnogi diljem Europe, Azije, Australije...

Potaknut događajima prethodnih tjedana, o mnogim je gorućim temama odlučio u svome video serijalu "Neugodni razgovori s crnim muškarcem" (Uncomfortable Conversations With a Black Man) razgovarati Emmanuel Acho, nekadašnji igrač NFL-a. U posljednjoj epizodi njegovih razgovora sudjelovao je Matthew McConaughey.

Emisija je napravljena s ciljem, objasnio je Acho, da sa svojim gostima javno raspravi o tekućim problemima i da se oni usude otvoreno postaviti pitanja koja možda nisu raspravili ni s obitelji. U otvorenom dijalogu razgovarao je s McConaugheyjem o definiciji pravoj jednakosti, komplimentima sa zadrškom, slučajnim uvredama i još mnogo čemu.

A otvorili su svoj razgovor pitanjem: Afroamerikanac ili crna osoba?

Acho tumači svojim gledateljima kako nije svaka osoba crne boje kože podrijetlom iz Afrike, stoga je prikladnije i zvati ih tako - crnima. Uz to, mnogi su svoje afričke identitete odlučili, kaže, ostaviti iza sebe zajedno s ropstvom.

"Kako ja mogu biti bolji, kao čovjek... Kao bijeli muškarac?", zanimalo je McConaugheyja. 

"Morao bi priznati da problem postoji kako bi mogao na njega utjecati. Morao bi osvijestiti da ti crni muškarac predstavlja veću prijetnju od bijeloga... Vjerojatno zato što te naše društvo naučilo da je to tako. Morao bi razmisliti o činjenici da su istraživanja pokazala kako su šanse za zaposlenjem duplo veće onima čije ime ne zvuči "crnački". Uspješan si muškarac, sigurno imaš ljude koji rade za tebe. Razmisli, jesi li i ti dio tog problema?", uzvratio mu je sugovornik.

Njihov razgovor dug 12 minuta pogledajte u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 00:33