StoryEditor
ŽivotSonyjeva svjetska fotografska nagrada 2013.

Nenad Šaljić proglašen najboljim svjetskim pejsažnim fotografom godine

Piše PSD.
26. travnja 2013. - 10:32
Splitski fotograf i planinar Nenad Šaljić sinoć je proglašen najboljim svjetskim pejsažnim fotografom godine. Na gala svečanosti u londonskom hotelu “Hilton Park Lane” dodijeljena mu je Sonyjeva svjetska fotografska nagrada 2013. Dobio ju je  za noćne snimke alpskog vrha Matterhorna, što je novi Šaljićev planetarni uspjeh s tom serijom fotografija. Naime,  s jednom od njih već je osvojio prvu nagradu “National Geographica” za najbolju fotografiju mjesta u 2012. godini, a druga fotografija iz istog niza dominirala je posljednjom pariškom modnom revijom Louisa Vuittona.
 

S osam fotografija iz ciklusa “Portret Matterhorna” Šaljić se našao među tri nominirana finalista za Sony World Photography Awards 2013., u kategoriji profesionalnih pejsažnih snimaka. Ova nagrada je, reći će laureat, poput Oscara u filmu. Za usporedbu: za nagradu “National Geographica” konkuriralo je 22.000 fotografija, a u profesionalnoj konkurenciji (postoji i amaterska) za Sony World Photography Awards 2013. našlo se više od 62.000 fotografija, dok ih je ukupno bilo preko 120.000.

Šaljiću, ovogodišnjem nositelju titule “Landscape photographer of the year” prestižnu nagradu u Londonu je dodijelio član žirija Macduff Everton, a uz nju je dobio i novi Sonyjev fotoaparat. Serija fotografija “Portret Matterhorna” ima svoje mjesto i na izložbi koja će danas biti otvorena u londonskoj Somerset House te će ostati otvorena do 12. svibnja.

S. POGUTZ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 13:35