StoryEditorOCM
ŽivotUSKRSNA SLASTICA

Prije se po nju išlo u Trst, a sada je u limitiranoj ponudi i kod nas...

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
30. ožujka 2023. - 09:40

Da biste na uskrsnom stolu imali popularnu uskrsnu "Golubicu" ili "Colombu Pasquale", onaj slasni kolač ili slatki kruh s komadićima narančine kore posutu bademima, više ne morate putovati u Italiju niti angažirati rodbinu u susjednoj državi da vam pošalje omiljenu blagdansku slasticu. Od sada po "Golubicu" možete potražiti u odabranim Bobis i Tommy prodavaonicama. Već nekoliko dana u ponudi imaju originalnu domaću "Colombu" rađenu po talijanskoj recepturi, izrađenu od najkvalitetnijih sastojaka.

Podsjetimo samo da je riječ o tradicionalnom talijanskom uskrsnom kruhu, koji je zapravo pandan drugim dvama poznatim talijanskim božićnim desertima, panettoneu i pandoru. Tijesto za colombu se pravi na sličan način kao za panettone, od brašna, jaja, šećera, prirodnog kvasca i maslaca; za razliku od panettonea, obično sadrži kandirane kore i nema grožđica. Tijesto se zatim oblikuje u oblik golubice (colomba na talijanskom) i na kraju se posipa bisernim šećerom i bademima prije pečenja. "Colombu" je komercijalizirao milanski pekar i biznismen Angelo Motta kao uskrsnu verziju božićnog specijaliteta panettonea koji je Motta foods proizvodio.

Postoje i različite legende o tome kad je, zašto i kako napravljena prva "Colomba Pasquale". Najčešće dolaze iz sjeverne Italije i datiraju čak iz langobardskog doba. Jednu od legendi o uskrsnoj golubici nalazimo u priči koja se odvija u Paviji u langobardskom kraljevstvu. Godina je 572. za vladavine kralja Lombarda Alboina. Prešavši Alpe, nije gubio vrijeme i objavio je rat bizantskoj Italiji koja je opsjedala Paviju. Nakon tri godine opsade dobio je bitku i zajedno s Langobardima osvojio grad. S obzirom na situaciju, tadašnji Pavičani odlučili su osvajačima pokloniti meke slatkiše u obliku golubice. Gesta mira bila je odlučujuća, zapravo je spriječila pljačku grada i Paviji dala titulu prijestolnice novog kraljevstva.

Talijanska a "Bobisova" uskrsna slastica rezultat je suradnje "Tommyja" i istrijanskog chefa Fabricia Vežnavera koji već dvije godine surađuje sa splitskim trgovačkim lancem oko poboljšanja gastronomske ponude, a sada zajednički idu u nove projekte.

- Posljednje dvije godine intenzivno smo radili na projektima razvoja i unaprjeđenja kvalitete gastronomije trgovačkog lanca "Tommy". Stiglo je vrijeme da napravimo korak dalje i uključimo se u rad cijele "Tommy" grupacije, unutar koje su pekarsko-slastičarska tvornica "Bobis" i mesna industrija "Petason". U našem fokusu bit će istraživanje i razvoj novih proizvoda, objavio je već ranije Fabricio Vežnaver.

"Bobisova" talijanska slastica prvi je takav projekt a o tome koliko truda i kvalitetnih sastojaka treba uložiti ispričao nam je chef Vežnaver.

Najprije moramo reći da je chef proteklih 27 godina u Istri vodio svoj restoran "Pergola - food design", da je njegov restoran dobio titule The best Restaurant 2022 Gault&Millau te Jeunes Restaurateurs d"Europe (JRE), a sam Vežnaver proglašen je chefom godine - Chef of the year 2021 Gault&Millau. Iako nije slastičar, Fabricio Vežnaver zna što je "Colomba", a da ovaj novi proizvod u splitskoj tvrtki bude uspješan, iz Padove je doveo Massima Quallia, pekara i slastičara koji je donio i recepturu.

image
Sasa Buric/Cropix

- Uskrsna "Golubica" se radi s prirodnim matičnim kvascem i to je dug proces koji traje više od 52 sata. Taj dio s prirodnim matičnim kvascem je zapravo i najteži dio posla u kojem je važno voditi računa o sitnim detaljima koji dovde do savršenog proizvoda - kaže nam Vežnaver i nastavlja:

- Ono što je posebno važno su sastojci. Nisu bilo kakvi, nego najbolji - govori nam Vežnaver. "Bobis" je za ovu slasticu nabavio posebno brašno iz Italije, najkvalitetnija jaja, kandirane naranče, čak i oko maslaca se pazilo da ima visok udio masnoće i da ne bude ni francuski ni austrijski, nego njemački, prema sugestijama meštra Quallia iz Padove.

Za nadolazeće uskrsne blagdane, Bobis je pripremio limitirani broj „uskrsnih golubica“. E, pa kušajmo ovu "Bobisovu", splitsku "Uskrsnu golubicu" kako bismo procijenili koliko dugo traje na stolu ispred sladokusaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 00:55