StoryEditor
ŽivotSIMPATIČNA RJEŠENJA

Ne gurajte svoje cipele jedne preko drugih u ormariće: objestite ih i usput stvorite totalno štosne konstrukcije; Neki od ovih trikova mogli bi vas oduševiti

15. lipnja 2019. - 19:04
shutterstock

Proteklih nekoliko tjedana gotovo svakodnevno smo se mučili s odabirom obuće, jedan dan je suho i dovoljno toplo za sandale, sljedećeg se zbog zahlađenja i kiše trebalo vratiti tenisicama ili nepromočivim zatvorenim cipelama, pa opet tako.

Kad se to pomnoži s brojem članova obitelji, problemi i cipele samo se gomilaju ako u stanu ili kući nemate dovoljno veliki ormar samo za spremanje obuće, pa se sve dileme i potrebe za promjenom brzo rješavaju.

No, i takav ormar treba s vremena na vrijeme "pretresti", riješiti se obuće koju se više ne može nositi, a usput sve dobro očistiti kako bi nestali i eventualni neugodni mirisi.

Najjednostavnije rješenje za bilo kakve probleme sa spremanjem obuće je investiranje u element čija veličina odgovara vašim potrebama, ali se može i neki postojeći komad namještaja pretvoriti u organizator za obuću.

Primjerice, police za knjige koje se više ne koriste u tu svrhu, možete ih obojiti, a ako ne želite da je sve izloženo pogledima, možete na njih staviti zavjesu, najbolje u boji okolnih zidova. Cipele je dobro spremiti tako da je jedna okrenuta s prednje strane, a druga sa stražnje, tako sve dobro vidite, a štedi se i na prostoru.

Mnogi se odluče i za korištenje dvostranih ljestava, drvenih ili metalnih, na čije prečke postave drvene daske ili neku drugu vrstu ploča i na njih poslože cipele. Za spremanje cipela s višim potpeticama može poslužiti i metalna rešetka oslonjena na zid.

Palete, sanduci, daske...

Zanimljivo rješenje mogu biti i drvene palete ili sanduci različitih veličine koje možete obojiti različitim bojama i posložiti kako vam odgovara, a mogu se i učvrstiti na zid.

Oni vještiji mogu od nekoliko uskih, tankih dasaka i drvenih okruglih štapova različitih veličina napraviti zanimljive "vješalice" za obuću, na vrhove štapove samo nataknite cipele, tenisice, čizme...

Kartonske ili plastične kutije također mogu poslužiti za spremanje obuće. Mnogi vole cipele spremati u originalnu kutiju u kojoj su stigle iz trgovine, ali to može biti dosta nepraktično i oduzimati dosta prostora. Osim toga, ako ih držite zatvorene, treba ih otvarati kako bi se našla željena obuća, pa jedan od preduvjeta za dobru preglednost u takvom slučaju jest da se cipele fotografiraju i potom fotografija nalijepi na kutiju kako bi se znalo što je točno u njoj.

Prozirne kutije su u tom slučaju svakako praktičnije, a ako imaju kotačiće lako ih se može spremiti i ispod kreveta...

Zanimljiva polica može se napraviti i od spojenih dijelova izrezanih od plastičnih cijevi odgovarajućeg promjera da se u njih može staviti različite vrste obuće, a sličnu svrhu mogu imati i očišćene limenke boje ili nešto slično. Uvijek su dobro rješenje i platneni ili plastični viseći organizatori za obuću koji se mogu staviti na vrata ormara, kupaonice, ostave...

Cipele je svakako poželjno razvrstati prema godišnjim dobima i prigodama u kojima se nose, a visoke čizme, primjerice, mogu se jednostavno objesiti u ormaru pomoću vješalica s kopčom. Svakako bi trebalo izbjegavati držanje cipela na podu jer tako stalno sakupljaju prašinu i stvaraju nered.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 10:19