StoryEditor
Životmisija vrijedna 2,5 milijardi dolara

NASA namjerava 2020. na Mars lansirati dvojnika Curiosityja

Piše PSD.
6. prosinca 2012. - 13:02
NASA planira nastavak misije rovera Curiosityja na Marsu slanjem njegova dvojnika koji bi mogao prikupljati i pohranjivati uzroke za njihovo vraćanje na Zemlju, rekli su vodeći znanstvenici NASA-e u utorak.

Novi rover će koristiti zamjenske dijelove i inženjerske modele razvijene za Curiosity koji već četiri mjeseca obavlja planiranu dvogodišnju misiju, vrijednu 2,5 milijardi dolara, tražeći staništa koja su mogla podržavati mikrobiološki život.

Građenje iste osovine, sustava za prizemljenje i druge opreme omogućit će NASA-i da smanji troškove nove misije na oko 1,5 milijardi dolara, rekao je John Grunsfeld, dužnosnik znanstvenog odjela NASA-e, na konferenciji američke unije geofizičara u San Franciscu.

Nedovoljna proračunska sredstva natjerala su NASA-u da se povuče iz niza zajedničkih misija s Europom koje su trebale na Zemlju vratiti uzorke stijena i tla s Marsa tijekom 2020-tih. Europa će umjesto s SAD-om ući u partnerstvo s Rusijom u gradnji vozila i osiguravanju druge opreme koju je do sada osiguravala NASA.

Grunsfeld je rekao da će NASA osigurati ključan eksperiment za postojanje organskih tvari za europski ExoMars rover kao i inženjersku potporu u samoj misiji u skladu s predloženim proračunom agencije za 2013. godinu.

Nacionalna akademija za znanost prošle je godine odredila donošenje uzoraka s Marsa kao prioritet u znanstvenom proučavanju planeta za iduće desetljeće.

"Znanstvena zajednica već je uputila vrlo jasnu poruku što bi trebao biti sadržaj iduće misije na površinu Marsa a to je prikupljanje uzoraka koji će se vratiti na Zemlju", rekao je Steve Squyers sa sveučillišta Cornell. "To je doista nužan dio ove misije".

HINA
FOTO: WALLPAPER
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 10:27