StoryEditor
ŽivotDOK ŠTOPERICA OTKUCAVA

Namješta se, gladi, dotjeruje... Tereza i Dijana natječu se za najbolje domaćice Hrvatske

Piše PSD.
13. studenog 2015. - 16:17

Dok štoperica otkucava sekunde, Tereza Mandić Dijana Desnica brzim pokretima ruku namještaju posteljinu, glade nabore, stavljaju poplun i jastuke na hotelski krevet.

Ozbiljan je ovo trening, u što kraćem vremenu, sa što manje dodirivanja rukama, krevet treba srediti cakum-pakum, milimetarski precizno postaviti kompletnu posteljinu, i na to dekoraciju kako bi se gost osjećao kao sultan kada dođe u hotelsku sobu.

Na prvom nacionalnom natjecanju domaćica u kategoriji spremanja hotelskog kreveta, koje će se u sklopu opatijskog HoReCa Adria sajma održavati do subote navečer, milimetri i sekunde će odlučivati o pobjedi.

Nema trčanja

-Trenira se, trenira, baš smo kao prave sportašice pred veliko natjecanje. Ali sve je to stvar vježbe. Da bi to izgledalo kao pod ravnalom, treba iskustva u pripravljanju hotelskog kreveta.

Ali i nekolicina popratnih stvari koje nam omogućuju da posteljina koju gost vidi kada uđe u sobu, izgleda onako uredno i fino složena. Sjećam se da mi je za prvo slaganje, po jasnim pravilima struke, trebalo i po 15, do 20 minuta. Sada je sve to već prilično brže.

A zapravo ima godinu dana kako se bavim ovim poslom. Da, kada imate volju, i želite da sve to lijepo izgleda kako bi se gost ugodno osjećao, tada se sve nauči – kaže nam Dijana, kao i Tereza, domaćice “Ilirije” d.d., turističke kompanije iz Biograda na Moru.

Na prvom nacionalnom natjecanju ovakve vrste sudjelovat će 10-ak domaćica iz ponajboljih domaćih hotelskih kuća. U ekipama od po tri natjecateljice, na znak starta bacit će se u brzu operaciju, u kojoj jedno od pravila kaže i kako za vrijeme priprave kreveta, oko njega nije dopušteno trčanje.

Ocjenjivat će se podosta toga, između ostalog tehnika, brzina, urednost i cjelokupan izgled.

Nimalo jednostavno

Pa će najvišu ocjenu, između ostalog, dobiti ona domaćica koja kompletni krevet, znači zaštitu za madrac, prvu i drugu plahtu, poplun, jastuke pravilno umetnute u jastučnice, jastučiće na njima, te ukrasni pokrivač, postavi za manje od sedam minuta. Pa hajde vi to tako probajte kući, i pritom pazite na minimalni broj dodirivanja posteljine rukama.

E tek ćete tada shvatiti kako je namještanje hotelskih kreveta zapravo cijela jedna filozofija.

-Najbitnije je posteljinu što manje dodirivati zbog higijenskih razloga, a to se između ostalog postiže i ravnanjem, te natezanjem koje se odrađuje na uglovima. Veliku stvar u cijeloj priči odigrat će i precizno ispeglana i pakirana posteljina, koja s takvim načinom priprave na krevet dolazi s već minimalnim naborima.

Zadatak domaćice je da gostu omogući najugodniji boravak tijekom njegova odmora. Ona je tu da pripravi sobu, sanitarne čvorove, ona zapravo zalazi u njegovo najintimnije područje. I upravo zato uvijek kažemo kako je to jedan od iznimno važnih poslova, čak i jedna od temeljnih karika u lancu turističke usluge – kaže Ivana Benčić, voditeljica zdravstvene kontrole i zaštite okoliša biogradske “Ilirije”, jedne od 15 domaćih turističkih tvrtki po prihodima.

Puno je tu kreveta, puno namještanja, puno marnog posla za vojsku spremačica i domaćica u našim hotelskim kućama, koje se svakodnevno trude ugoditi željama gostiju. Upravo zato ovakva natjecanja, kaže nam i Barbara Požarić, sa suprugom Adrianom organizatorica prvog HoReCa Adria, projekta časopisa “Turizam info”, pokazuju važnost djelatnosti svih čimbenika u turizmu.

A koliko su važna u propagiranju zvanja hotelskih domaćica govori i činjenica da se prvo nacionalno natjecanje organiziralo u suradnji s opatijskim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Na njemu se od lani obrazuju i hotelske domaćice, te sa stečenom diplomom dobivaju mogućnost zapošljavanja diljem EU-a.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ, FOTO: JURE MIŠKOVIĆ, LUKA GERLANC/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 21:09