StoryEditor
ŽivotUVIJEK ISTE FACE

Milan Kujundžić 'ne mrda' iz stolice 'Otvorenog', a našim novcem se plaćaju i gostovanja obiteljskih nasilnika: donosimo listu ljudi koji se bave profesionalnim gostovanjem po televizijama

Piše Andrea Topić
17. studenog 2019. - 11:01
buljan_flander2-290119

Čini li se vama da su po televiziji uvijek isti komentatori aktualnih zbivanja? Treba li definirati problem u odnosima unutar vladajuće koalicije, možete se kladiti da će gost emisije biti Žarko Puhovski.

Ako je pitanje ekonomske tematike, na ekranu bi se mogao ukazati analitičar Damir Novotny. Izvještava li se o stradanjima u prometu - eto profesora Željka Marušića. Jesu li problem narkomani ili Ana Bučević, slušamo doktoricu Mirjanu Nazor. Ako problem prave djeca - Gordana Buljan Flander.

- Aha, problem je sindikalne prirode, šta, neki radnici se bune, je li? - pita producent HRT-ove emisije u razgovoru s urednikom. - Ma nikakav problem, printajte vi tablu s imenom “Krešimir Sever”, zvat ću ga ja večer prije emisije!

 

Možete li vi, uopće, zamisliti jednu dobru predizbornu TV debatu bez Krešimira Macana i rjeđe u zadnje vrijeme, Bože Skoke i Ive Banca? Slaven Letica, Igor Dekanić, Smiljana Leinert Novosel, Davor Štern... lista profesionalnih gostiju je zbilja duga.

Neke uistinu nismo mogli vidjeti u zadnje vrijeme, ali događalo se i prije da nestanu i onda se nakon nekog vremena opet pojave. Do gore nabrojanih došli smo kraćim redakcijskim “brainstormingom” i gotovo kod svakog imena smo se usuglasili da zbilja spadaju u kategoriju čestih gostiju.

Naravno, nije problem u njima.

Privatizacija prostora

Svaki novinar ima ljude koje zove za određeni sektor, za koje zna da će se odmah javiti i da će nešto pametno na tu temu reći. I mi ćemo zvati sve gore nabrojane čim nam zatrebaju. Jednostavno je Hrvatska premala država da bi imala deset prepoznatljivih političkih TV komentatora.

Ali zašto ne bi imala deset prepoznatljivih psihologa? Sociologinja? Feministkinja? Ekonomista? Zašto nas javna televizija ne upozna s nekim novim licem, zašto igrati uvijek na sigurno i dovlačiti goste za koje znaju da ih neće odbiti, zašto ih tako koristiti kao joker zovi i tretirati poput prijateljice kojoj se javimo samo kad nemamo s kime na kavu? Nepristojno je to. Ružno je.

Još je ružnije kad se javni prostor kao što je javna televizija privatizira, pa onda, iako su na vlasti, stalno gledamo iste političare.

Ako vam se čini da je ministar zdravstva Milan Kujundžić iz tjedna u tjedan gost “Otvorenog”, niste puno pogriješili. U 17 dana bio je tri puta.

Većina gostiju iz - Zagreba

Dvadeset petog rujna gostovao je na temu “Kako komentirate blokadu računa bolnica?”, 16. rujna kad je bilo pitanje “Kakvo je stanje hrvatskog zdravstva?”, zatim 3. listopada kad ga se pitalo “Kako riješiti nagomilane probleme i dugove u zdravstvu?”...

Ponudi li Hrvatska radiotelevizija argument da je ministar non-stop na ekranu zato što je njegov resor non-stop u problemu, razumjet ćemo.

Od oporbe, u “Otvorenom” najčešće gostuje Arsen Bauk, ali i Sabina Glasovac. Zašto ne bi nešto pametno mogao reći i neki lokalni političar? Neki županijski pročelnik? Zašto gosti moraju biti većinom iz Zagreba, ako i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u javnim istupima na istoj toj javnoj televiziji zagovara decentralizaciju?

Kad bi odabir gostiju u dnevnim prilozima bio jedini problem HRT-a, govorili bismo o fantastično vođenom sustavu. Ne tako davno u emisiji “Lijepom našom” gostovao je obiteljski nasilnik, župan Alojz Tomašević.

Odjeven u narodnu nošnju, pjevao je tradicionalne pjesme svoga kraja i demonstrirao kako javna televizija, financirana novcem poreznih obveznika, tretira zlostavljače. Našim parama se, dakle, može platiti da nasilnik koji tuče žene skakuće na bini, ali se nema novca kad treba provesti Istanbulsku konvenciju s papira u stvarnost. Nema se, očito, ni ideje da se prilog o tome snimi na HRT-u.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTL Danas (@rtl.danas) on

Ima li, zapravo, uopće smisla raspravljati o uredničkim odlukama javne televizije kad smo i prošli tjedan svjedočili da je čak i hrvatsko pravosuđe prepoznalo kakve pogreške u elementarnim upravljačkim koracima čine.

Nepravomoćno je odlučeno da su nezakonito dali otkaz Hrvoju Zovku, sada predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva. O tome nećete vidjeti ni minutu programa.

Zamislite “Otvoreno” na temu sudskih procesa koji se vode protiv HRT-a i izračuni njihovih troškova! Koga bi onda pozvali u emisiju?

#KOMENTATORI NA TELEVIZIJI#EMISIJE HRT#HRVATSKE TELEVIZIJE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:05