StoryEditor
ŽivotSADA JE FACA

Mate Rimac otkrio u dokumentarcu američke tv kuće CNBC: Jako su me zlostavljali tijekom školovanja, ali nisam nikome govorio o tome jer sam mislio da će biti još gore

Piše M.P.
14. prosinca 2021. - 13:10

Dokumentarni film "The Unstoppables", američke TV kuće CNBC, donio je priču o tri nezaustavljiva svjetska poduzetnika s različitih strana svijeta, među njima i o Mati Rimcu.

Svetu Nedelju i najsuvremeniji proizvodni pogon u Hrvatskoj posjetila je Nicki Shields, CNN-ova novinarka i voditeljica BBC-jeve utrke Formule E, koja je razgovarala s Rimcem u filmu koji se besplatno može pogledati online putem ovog linka.

image
Screenshot CNBC


Mate Rimac je u razgovoru s Nicki Shields pričao i o svom djetinjstvu.

"Sjećam se da sam došao u Njemačku i odjednom su posvuda bili svi ti automobili. Bio sam poput spužve, upijao sam sve što sam mogao saznati o tim automobilima..." - prisjećao se uzbudljivih godina.

Međutim, nije sve bilo tako idilično. Tijekom školovanja doživio je i zlostavljanje.

"Jako su me zlostavljali, ali nisam nikome govorio o tome jer sam mislio da će biti još gore...

Nisam bio odličan učenik, ali mom profesoru se sviđalo to što radim, pogotovo u tim predmetima gdje smo stvarno nešto izrađivali. Dao mi je samopouzdanje i pružio mnogo iskustva... Mislim da bez njega kompanija danas ne bi postojala" - odao mu je priznanje.

Novinarka se nakon toga sastala i s profesorom Ivanom Vlainićem, koji je imao veliki utjecaj na Matu.

image
Screenshot CNBC


"Na početku nije imao mnogo samopouzdanja, no bio je veoma inovativan", rekao je profesor te se prisjetio da mu je Mate rekao da ne misli da je dovoljno dobar. 

"Rekao sam mu - nisi dovoljno dobar, najbolji si", prisjetio se Vlainić, dodajući da je mnogim njegovim učenicima Rimac danas uzor.

Rimac je na kraju novinarku odveo u vožnju Neverom.

image
Screenshot CNBC


"Svaki put kad idem na testnu vožnju, inženjeri se hvataju za glavu jer znaju da ću se vratiti s popisom od 50 stvari na kojima mislim da treba raditi. Volim auto testirati puno ekstremnije nego što bi bilo koji kupac jer želim osjetiti može li se nešto popraviti"- objasnio joj je.

image
Screenshot CNBC

"Svima u Hrvatskoj jasno je što Mate Rimac znači za našu zemlju. No možda nije svima jasno koliko je Rimac doista važan u globalnim okvirima. On čini Hrvatsku vrlo bitnom na međunarodnoj karti inovatora poduzetnika.

Ponosni smo što je upravo on jedan od pobjednika hrvatskog izdanja programa EY Poduzetnik godine te član neovisnog žirija" - istaknuo je Berislav Horvat, country managing partner konzultantsko-revizorske tvrtke EY Hrvatska. Tvrtka EY je sudjelovala u stvaranju dokumentarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 09:01