StoryEditor
Životrotary klub split poziva na nastavak akcije

Kupnjom grafika za bolji život štićenika ‘Samaritanca’

Piše PSD.
24. ožujka 2011. - 17:55
Postoje ljudi, poput onih pod trajnom paskom Centra “Samaritanac”, koji mogu živjeti isključivo na bezuvjetnoj ljubavi onih koji ih okružuju. Njihov svijet je unutar zidova njihove sobe i bez pomoći časnih sestara koje bdiju nad njima ne mogu puno, a ono što mi sa strane možemo učiniti jest pomoći im u osiguranju udobnog smještaja i pokazati im da nisu sami.

Tim riječima dr. Joško Belamarić u ime Rotary kluba Split poziva ljude velika srca da se uključe u humanitarnu akciju “Budi dobar, budi Samaritanac”, čiji je cilj prikupljanje milijun kuna kojima bi se poboljšali uvjeti života štićenicima Centra.

Akcija, koju je u povodu 15. godišnjice rada Centra pokrenuo Pero Perišić, predsjednik splitskih rotarijanaca, koncipirana je na način da donatori na žiroračun “Samaritanca” uplaćuju po osam tisuća kuna i zatim, za taj čin ljubavi, od Rotary kluba na dar dobivaju mapu s 14 grafika poznatih hrvatskih slikara. - Tih 14 velikana hrvatske likovne umjetnosti darovalo nam je svoje slike, od kojih smo izradili po 150 tehnički savršenih grafičkih mapa, koje darujemo donatorima, a originalne slike nalaze se u “Samaritancu”.

Za sada smo riješili prvo poluvrijeme akcije i krećemo u drugo, te stoga pozivamo dobre ljude koji su u ovim teškim vremenima u financijskoj mogućnosti da se uključe i na taj način i sami postanu Samaritanci. Zna se da se učinjeno dobro u životu dvostruko vraća - ističe idejni začetnik akcije.

U Centru “Samaritanac”, kaže ravnateljica sestra Ljilja Lončar, trajno je smješteno 36 osoba u dobi od 12 godina do 54 godine. Svi oni imaju najveći stupanj mentalnog i fizičkog oštećenja, zbog čega su u potpunosti ovisni o tuđoj pomoći i njezi.

- Zahvaljujem na svoj dosadašnjoj i budućoj pomoći, koja će nam poslužiti da mi kvalitetnije služimo djeci koja nas obogaćuju i koja nas uče živjeti. Zahvaljujući Rotaryu već nam je kupljeno novo dizalo, koje nam je bilo prijeko potrebno jer je staro stalno bilo u kvaru i uopće se nismo mogli osloniti na njega. A bez dizala ne možemo funkcionirati jer su štićenici smješteni na zadnje dvije etaže od ukupno pet etaža u našoj zgradi u Ćiril-Metodovoj ulici.

- Sljedeće što planiramo jest ugradnja videonadzora u svim sobama, radi kvalitetnijeg praćenja korisnika, koji sami ne mogu zvati ako im je nešto potrebno. Također, u planu su nam radovi na sustavu grijanja, u koji namjeravamo ugraditi i mehanizam za pročišćavanje zraka, što je iznimno važno jer su naši štićenici, s obzirom na svoje teško stanje, rizična skupina za razbolijevanje od upale pluća.

- Namjeravamo urediti i kapelicu u prostoru “Samaritanca”, a želja nam je zaposliti i još jednog višeg fizioterapeuta, čiju bismo plaću osiguravali iz donacija, jer je resorno ministarstvo zabranilo nova zapošljavanja u sustavu zdravstva i socijalne skrbi - ističe ravnateljica Lončar.

Akcija “Budi dobar, budi Samartinac” usmjerena je, dakle, u realizaciju svih tih planova za pomoć anđelima slomljenih krila.

DIVNA ZENIĆ, CROPIX

Umjetnici velika srca

Svoje slike za ovu su akciju donirali veliki hrvatski slikari: Ivica Antolčić, Josip Biffel, Vaslije Josip Jordan, Zlatko Keser, Ivan Kožarić, Antun Mateš, Stipe Nobilo, Izvor Oreb, Rudi Sablić, Đuri Seder, Matko Trebotić, Josip Pino Trostmann, Munir Vejzović i pokojni Mladen Veža.

Predsjednik splitskog Rotary kluba Pero Perišić ističe kako su akciju “Budi dobar, budi Samaritanac” do sada, uz spomenutih 14 slikara, podržali i sljedeći umjetnici : Ivica Antolčić, Mersad Berber, Josip Botteri Dini, Dragica Cvek-Jordan, Stipe Ivanišević, Ratko Janjić Jobo, Nives Kavurić-Kurtović, Ivan Kožarić, Tihomir Lončar, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Nikola Reiser, Mile Skračić, Vjekoslav Stipica, Dalibor Stošić, Matko Trebotić, Marija Ujević-Galetović i Jozo Vrdoljak, te galerije Art Interijeri, Kula i Morić u Splitu, kao i Kaptol u Zagrebu.

Žiroračun

Kako postati Samaritanac? Izravnom uplatom 8000 kuna na žiroračun Centra za rehabilitaciju “Samaritanac” (Ćirila i Metoda 14, Split): 2390001-1100021740, s pozivom na broj 1995. Račun je otvoren kod Hrvatske poštanske banke.

Za učinjenu ljubav Rotary klub Split donatora će nagraditi mapom s 14 grafičkih listova poznatih hrvatskih slikara, koja se može preuzeti u Centru “Samaritanac” ili se, pak, donator, može javiti u Centar na broj 021/487-171 i mapa će mu se poslati na kućnu adresu (bilo gdje u Hrvatskoj ili inozemstvu).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 16:40