StoryEditor
ŽivotU CAVTATU održan GASTRO-ENO FESTIVAL

Kad kuhari spremaju bokun juga i kap jubavi

Piše PSD.
2. travnja 2009. - 12:47

U cavtatskom hotelu Croatia održan je gastro-eno festival naslovljen “Bokun juga i kap jubavi”. U organizaciji Općine Konavle i Turističke zajednice Konavala, a uz koordinaciju Mislava Burđuleza, kuhari SKMER-a održali su kuharski show u kojem  su im se pridružili eminentni hrvatski glumci i novinari: Vedran Mlikota, Predrag Vušević Pređo, Slobodan Nano Vlašić i drugi.

Što su kuhali majstori kuhari, glumci i novinari? Braco Sanjin, majstor kuhar I. reda, pripremao je svoje već čuveno jelo “Ljubavni dijalog pšenice i plodova mora”. Orlando Orlandini, također majstor kuhar I. reda, iskazao se  gratiniranim sarunima sa šalšom i orzom te tradicionalnom sicilijanskom slasticom cannuoli kojom je impresionirao i goste fešte - sicilijanske kuhare i slastičare.

Mario Bernatović pripremao je poširana jaja u maslinovu ulju, servirana s pjenicom od češnjaka, tartufatom i pršutom. Osim kuharskog show-a  Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija na festivalu su svojim najboljim jelima sudjelovali i cavtatski restoran Leut, Konavoski dvori, kavana Teatar, Nikša Končić, konoba Vinica Monković, taverna Nava te kuhari i slastičari sa Sicilije.

Na festivalu “Bokun juga i kap jubavi”, uz brojne kuharske delicije, moglo se vidjeti i kušati proizvode raznih konavoskih malih proizvođača: medara, vinara, proizvođača organske hrane i konavoskih slatkih delicija.

Saruni sa šalšom i orzom

Filet od saruna treba marinirati u soku od naranče i limuna oko dva sata te potom gratinirati u pećnici na 120 stupnjeva oko tri minute. Gratin smjesu napravite od prezle s maslinama, origanom, maslinovim uljem i domaćim dalmatinskim sirom. Šalšu s dimljenim pedočama, prošekom, svježom bazilikom i mrkvom pripremiti ovako: češnjak u komadu, kapulu na kockice i mrkvu kratko prodinstati na maslinovu ulju, dodati pedoče i pome.

Sve podlijemo prošekom, začinimo sa soli, paprom i bazilikom te kuhamo oko 20 minuta. Potom sve treba propasirati da dobijemo gusti kremasti umak. Orzo pripremimo  s tikvicama, blitvom i ružmarinom. Najprije kratko na kapuli i češnjaku prodinstamo svježu blitvu i tikvice, potom dodamo orzo koji smo prethodno prokuhali 20-ak minuta.

Sve to podlijemo s bijelim vinom, poželjno s malvazijom koja se najbolje sljubljuje s ribom, i malo ribljeg temeljca. Kad je sve spremno, gratinirani filet položimo na posteljicu od orza i šalše.

 

item - id = 46820
related id = 0 -> 1135565
related id = 1 -> 1135501
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 21:47