StoryEditor
ŽivotSvakog listopada

Jedina praunuka Lucille Ball preminula u 31. godini od raka dojke: mjesec je borbe protiv te zloćudne bolesti, pazite na simptome koji na nju ukazuju

Piše M.P.
10. listopada 2020. - 18:18
Humanitarna utrka ”Race for the cure THINK PINK”Zvonimir Barišin/Cropix

Jedina praunuka glumice Lucille Ball i Desija Arnaza Seniora, Desiree S. Anzalone preminula je u 31. godini od raka dojke, piše People.

Desiree je ova zloćudna bolest dijagnosticirana u dobi od svega 25 godina. Nakon što je prošla kemoterapiju, odlučila se za duplu mastektomiju. No nakon dvije godine, saznala je kako se rak vratio te da se proširio na jetru, pluća i kosti. Preminula je 27. rujna, potvrđuju američki mediji.

Njena majka, Julia Arnaz, kazala je kako je Desiree otišla mirno.

"Ne bih to poželjela najgorem neprijatelju, ta bol je neobjašnjiva. Nijedna majka ne bi trebala gledati to", rekla je.

Praunuka legendarne "kraljice komedije" američke kinematografije, Lucille Ball, jedna je od stotina tisuća žena koje svake godine umru od raka dojke. Kad se radi o statistici u Hrvatskoj, prema posljednjim objavljenim podacima za 2017. godinu, zabilježeno je 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene.

Listopad je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Stručnjaci upozoravaju na redovite preglede i samopreglede dojke, pažnju stavljajući pogotovo na simptome. Važnost redovitih odlazaka na godišnje liječničke kontrole pritom je od ogromne važnosti - može spasiti nečiji život.

Neki od simptoma su: 

- čvorić ili zadebljanje u dojci koje se drugačije pipa u odnosu na okolno tkivo

- promjene u veličini, obliku i izgledu dojke

- promjene na koži dojke, kao npr. tamna koža

- uvučene bradavice

- ljuštenje pigmentiranog dijela kože oko bradavice ili kože dojke

- crvenilo i naborana koža poput narančine kore

- iscjedak iz bradavice

- bol u dojci ili bradavici

Humanitarna utrka "Race for the cure THINK PINK", koju su Splićani i Dalmatinci odavno prigrlili, održava se tradicionalno svake godine, a upozorava na važnost preventivnih pregleda. Nije posustala ni ove godine, održala se 25., 26. i 27. rujna na poseban način, virtualno, kako i priliči "covid-vremenu".

Prof. dr. Vrdoljak: Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj umre 1000 žena

"U Hrvatskoj je prošle godine rak dojke dijagnosticiran kod 2500 žena, a njih preko 1000 je umrlo. Zamislite da od tih 1000 mi uspijemo izliječiti njih 900, zamislite da na godišnjoj razini spasimo 900 žena! A ja znam da je to moguće!"

Snažna je to i optimistična poruka prof. dr. Eduarda Vrdoljaka, predstojnika Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split i predsjednika Županijske lige protiv raka Split.

Prof. dr. Vrdoljak podsjeća kako je prije sto godina gotovo svaka oboljela žena i umirala od raka dojke. Malu šansu za izlječenje imale su samo one koje su zbilja imale samo lokalnu bolest i mogle biti operirane. Danas se, zahvaljujući golemom napretku dijagnostike i liječenja, ali ujedno i većoj prosvijećenosti žena, velika većina njih može uspješno izliječiti.

- U početku smo sve žene liječili na isti način, sve su imale rak dojke, a danas, zbog enormnog napretka našeg razumijevanja biologije tumora, tumore dijelimo u čitav niz podvrsta, te bolesnice liječimo na specifičan, individualan način. Što se zapravo desilo? Svjedočimo boljoj kirurgiji, boljoj dijagnostici, boljoj hormonskoj, radio, kemo i imunoterapiji... Razvili smo multidisciplinarnost, bolja je organizacija zdravstva, sami liječnici, ali i žene znaju puno više nego prije - nabraja prof. dr. Vrdoljak, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva.

Piše: Divna Zenić Rak

Cijeli intervju s dr. Vrdoljakom pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 05:58