StoryEditor
Živottri funkcije

Instagram ima novu aplikaciju: je li Threads ipak prevelik udar na privatnost korisnika?

Piše L.L.
6. listopada 2019. - 15:52

Jedna od najpoznatijih društvenih mreža Instagram, lansirao je novu aplikaciju Threads.

Kako piše The Verge, ovaj će dodatak omogućiti korisnicima razmjenjivanje videa, fotografija i tekstualnih poruka s ljudima koje ste stavili na listu "najbližih prijatelja". Osim toga, konstantno će dijeliti vašu lokaciju, statuse i druge intimne podatke, što je već izazvalo zabrinutost oko privatnosti korisnika koji će morati dobro pripaziti koga imaju na popisu najbližih prijatelja.

Threads se sastoji od tri osnovne komponente. Prva je kamera, koja se prva otvara kad otvorite aplikaciju. S njom možete snimati fotografije i videa, a nema nikakvih filtera.

Druga se odnosi na poruke koje izgledaju kao obične poruke na Instagramu, ali su ograničene na bliske osobe. 

- To znači da ćete imati manje poruka u inboxu nego ikad prije jer se procjenjuje da prosječni korisnik ima između dvanaest i dvadeset i četiri bliska prijatelja na Instagramu - kazao je  Robby Stein koji radi na razvoju aplikacije, prenosi The Verge.

Treća je komponenta status, koji se doima kao najkontroverzniji dio aplikacije. Kako biste ga kreirali trebate napisati nekoliko riječi ili izabrati jedan od već gotovih statusa te odlučiti koliko će se dugo taj biti dostupan vašim prijateljima. Možete i izabrati "autostatus" što znači da će se on sam osvježavati tijekom dana. Vaši će prijatelji znati jeste li u svom domu ili na poslu.  Instagram tvrdi da neće spremati konkretne podatke o lokacijama, već samo informacije o "kontekstu". Iz kompanije se brane da će status ionako biti vidljiv samo vašim bliskim prijateljima.

Čini se kako briga zbog privatnosti, odnosno njezina nedostatka nije zanemariva pa su se i iz Instagrama oglasili po tom pitanju.  

 - Threads će zatražiti vašu lokaciju, podatke o kretanju, napunjenost baterije i mrežnu vezu s vašeg telefona kako bi odredio koji će kontekst dijeliti. Primjerice, autostatus će možda koristiti vašu točnu lokaciju kako bi s prijateljima podijelio da ste u kafiću. Može primijetiti da ste na biciklu i promijeniti se u "U pokretu". Prije nego što ga pokrenete, Threads će vas upozoriti koje su informacije potrebne i morat ćete se složiti s tim. Autostatus neće dijeliti točnu lokaciju i nećemo ih spremati na server, informacije ostaju samo na vašem uređaju neko vrijeme, a obrisat će se kad deinstalirate aplikaciju - poručili su.

Kako piše The Verge, ovo nije prva aplikacija traži ovakav tip informacija budući da iste podatke ima i Snapchat.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 21:52