ŽivotPOGINULO 176 PUTNIKA

I nebo je plakalo te 1976. godine: britanski glazbenik posvetio pjesmu djedu koji je poginuo u najtežoj avionskoj nesreći u Hrvatskoj

Piše V. P.

Najteža avionska nesreća na našim prostorima dogodila se 1976. kada su se iznad Zagreba sudarili britanski avion Trident koji je letio na ruti od Londona do Istanbula i slovenski DC-9 na letu iz Splita u Köln. U sudaru je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Jedan od njih bio je djed britanskog glazbenika Teda O' Connora koji je njemu u čast za grupu The Pterodactyls napisao pjesmu 'Zagreb One Four' čiji je spot premijerno prikazan u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska. Termin 'Zagreb One Four' označava javljanje pilota slovenskog aviona DC-9 Jože Krumpaka kontrolorima leta u Zagrebu da će preletjeti glavni grad Hrvatske u 14-oj minuti započetog sata. Međutim, u 11.14 dogodio se sudar.

Pjesma je nastala nakon što su prije dvije godine Ted i njegova obitelj na četrdesetogodišnjicu događaja posjetili mjesto pada britanskog aviona. - Naš boravak tamo bio je vrlo neobičan, ali i katarzičan za sve nas. Djed je uvijek bio poput duha, otkako je umro uvijek je bio u drugom planu, nije se puno pričalo o njemu. Nikada ga nisam upoznao, ali znam da je jako puno značio mom ocu Steveu. Najprije smo samo on i ja planirali doći u Hrvatsku, ali smo na kraju poveli baku i tatinu sestru. Bilo je jako dirljivo, ali mislim da ljudi nekada moraju proći kroz zid boli da bi mogli krenuti dalje. Mislim da je sada vrijeme da svi nastavimo u miru s njim, rekao je Ted.

Spot je režirao Arsen Oremović, autor dokumentarne serije Nesreća u kojoj će dvije epizode biti posvećene upravo ovoj katastrofalnoj avionskoj nesreći od kojih je prva na rasporedu idućeg ponedjeljka. - Vrlo mi je dirljiva Tedova povezanost s djedom i njegova gesta da snimi pjesmu. I to pjesmu koja nije bilo kakva. Čovjek bi možda očekivao da će to biti neka sladunjava balada, ali Ted je s bendom snimio punokrvnu rokersku stvar u stilu malo sirovijih Foo Fightersa ili sličnih bendova, tako da je bilo izuzetno zanimljivo iskustvo raditi ovaj spot koji jest promocija TV serije. Ali vjerujem da će spot zaživjeti i sam za sebe, kao i pjesma koja doista ima izravnu emociju i refren koji ne ostavljaju ravnodušnima, pa čak i za one kojima žešća glazba možda nije prvi izbor, kazao je Oremović.

#PJESMA#AVIONSKA NESREćA#THE PTERODACTYLS