ŽivotNESVAKIDAŠNJA DOKTORICA

Helena Mamich: Već s pet godina znala sam da ću biti i liječnica i operna pjevačica!

Piše PSD.
27. listopad 2015. - 12:22

Biti istodobno liječnica i operna pjevačica zvuči nemoguće, no Helena Mamich (Mamić) svojim primjerom ruši tu predrasudu. Splićanka s dvije adrese i dvije akademske titule u zahtjevnim i opsežnim oblastima, medicini i klasičnoj glazbi, ovih je dana došla u centar pozornosti budući da priprema koncert s nešto popularnijim oper(et)nim repertoarom u splitskoj kavani Luxor, i to s ciljem ne samo da zabavi publiku, nego i da namakne sredstva za stručno usavršavanje, studij belkanta u Italiji.

Povratnica ste iz Australije, no zapravo ste stalno bili na dvije adrese: rođeni ste u Canberri u Australiji, gdje ste proveli prvih pet godina, nakon čega ste osnovnu i srednju školu te Medicinski fakultet završili u Splitu, da bi se potom usavršavali u Australiji, ali i - završili glazbenu akademiju! Nadam se da nisam pogriješila u nabrajanju...


– Niste, doista imam dvije domovine – Australiju i Hrvatsku. Ostale adrese smatram dijelovima životnih tranzicija koje su oblikovale moju životnu priču. Ukratko, životni put je ispričao priču o jednoj liječnici opće medicine i magistrici solo pjevanja.

Nisu li te dvije uloge malo prezahtjevne?


– Medicina i glazba nisu samo posao, one su način života. Kad čovjek voli ono što radi – a ja volim svoj liječnički posao i glazbu – onda ništa nije prezahtjevno. Uživam i nastojim u svakoj profesiji dati najbolje od sebe.

Studij u Rimu

Ovih dana pripremate koncert u kavani na Peristilu, i to sa svrhom prikupljanja sredstava kako biste lakše financijski mogli zaokružiti vlastiti studij, usavršavanje belkanta u Italiji. Recite nam više o tome...

'Medicina i glazba su moj život, ne isključuju se'


– Istinski se radujem koncertu koji ću nakon dugog perioda upriličiti u Splitu. U suradnji s Australsko-hrvatskim društvom Split došli smo na ideju da organiziramo koncert kako bih prikupila financijska sredstva za operni festival i natjecanje Ziino Ottavio u Rimu te za masterclass belkanta kod eminentnog profesora pri akademiji Santa Cecilia di Roma.

Koncert će se održati 29. listopada u 18.30, a na repertoaru će biti djela Hatzea, Rahmanjinova, Glinke, Montsalvatgea, Menottija, Verdija, Puccinija, Gershwina… U program ćemo uključiti poznate pjesme iz filmske glazbe i mjuzikla. U klavirskoj pratnji će biti mlada profesorica klavira, prof. Petra Filimonović.

Upisali ste Glazbenu akademiju nakon diplome na zahtjevnom Medicinskom fakultetu. Što vas je "namamilo" glazbi?


– Glazbena profesija je jednostavno poziv na životnu misiju. Pozvana sam bila i već kad sam s pet godina shvatila da želim postati liječnica i operna pjevačica. Hoću reći, i glazba i medicina su odabrali mene, a ne ja njih.

Priželjkujete specijalizaciju i kao liječnica, i to u domovini. Koji bi bio vaš izbor u tom smislu? Možda pedijatrija, gdje povremeno već priskočite kao zamjena, budući da radite u Domu zdravlja...


– Svaka grana medicine je interesantna na svoj način, a bilo koja specijalizacija je fenomenalna prilika za profesionalni napredak. Najinteresantnija sfera mi je ljudska duša. Nedavno sam dobila ponudu za rad i doškolovanje u Švedskoj i Njemačkoj, što bi sigurno bilo unosnije nego ostati u Hrvatskoj. No, ja ostajem ovdje.

Ljudi poput vas se već godinama iseljavaju...


– Svjesna sam toga, ali novac mi nikad nije bio prioritet, niti je to ono što me pokreće. Volim Hrvatsku. I ne samo volim… vidim njezin potencijal, vrijednosti. Što bi bilo da svi odemo? Tko će ostati? Moje mjesto je tu.

Ne želi birati

Ipak, ne isključujete život na dvije adrese, kao i dosad? Približite nam malo vaš minuli rad, koji je bogatiji u glazbenom životopisu - nastupali ste čak i u sidneyskoj Operi!

– Do sada sam imala priliku nastupati po Europi, Kanadi i Australiji. Magistrirala sam prije tri mjeseca na glazbenoj akademiji u Australiji pri Australian National University. Dodiplomski studij mi je bio u sferi baroknog repertoara i verizma, dok mi je magistarski studij isključivo bio baziran na repertoaru 20. i 21. stoljeća, te sam tijekom posljednjih godinu dana imala prilike izvoditi premijere djela svjetskih kompozitora.

U vrlo kratkom periodu sam se profilirala kao izvođačica moderne klasične glazbe – uplovila sam u carstvo dodekafonije, serijalizma i atonaliteta. Karijera se postupno gradi u standardnom opernom repertoaru, ali i u ovom jednom vrlo specifičnom …

San mi je zapjevati u milanskoj Scali. Zasad u Splitu nastupam u komornom duetu Arbor Vitae (Drvo života), od 2009. godine s pijanisticom Petrom Filimonović, i to me čini sretnom. Izvodimo repertoar romantičara, impresionista i mali dio moderne klasične glazbe.

Kad biste morali birati između glazbe i medicine, što biste izabrali?


– S bitnim stvarima čovjek ne može i ne treba raditi kompromise. Medicina i glazba su moj život. Jedna drugu ne isključuju. Štoviše – nadopunjavaju se. Moj život je time smisleniji i bogatiji.


LENKA GOSPODNETIĆ, FOTO: PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX

Glazba u ordinaciji

Tek ste dva mjeseca u radnom odnosu kao liječnica u Domu zdravlja i čuli smo da ste već stekli simpatije pacijenata zbog empatije i stručnosti. Dogodi li se da nekad u ordinaciji i zapjevate?

- Moram se nasmijati na pitanje… U posljednje vrijeme me to često pitaju, no još nisam pjevala u ordinaciji. Umjesto toga, ako je moguće, u pozadini, dok radim, sviraju neke od mojih omiljenih opera kao sto su “Wozzeck i Lulu” od Albana Berga, Wagnerov “Tanhauser”, Messianova opera “St. Francois d’Assise”... Kako je rekao veliki Shakespeare: “Iz glazbe dolazi čar uz kojeg se moraju smiriti sve brige i sve boli srca.”

#HELENAMAMICH