StoryEditor
ŽivotBILJEŠKA VREMENA

Feđine su fotografije mode 80-ih već postale kultne, a objektiv ni dalje ne miruje: u njemu najdražem mjesecu na omiljenom kupalištu rađaju se novi prizori, uživajte u fotogaleriji

Piše M.K.
15. rujna 2021. - 12:02

Mogli smo, kao što jesmo, prolistati stotine modnih magazina iz 80-ih, gledati videospotove, u kojima Madonna pjeva u crvenim, a sestre Izolda i Eleonora Barudžija u žutim salonkama i istovjetnim ringovima na ušima, ali rijetko tko je dokumentirao to uzbudljivo modno vrijeme tako stvarno kao Feđa Klarić.

image
'Jer 80-te su bile godine...' pjeva Ban
Feđa Klarić

Naravno, nehotice, jer fotoreporter koji je stalno u điru i koji neumorno snima svijet oko sebe, nije imao u planu stvarati materijal za monografiju, ali je snimio toliko toga, da su monografije, tematske izložbe, tematski plakati... sami izranjali.

image
Plaža na Zvončacu kao modna pista u 80-ima
Feđa Klarić


Zahvaljujući kultnim fotografijama, vrlo dobro pamtimo kako su splitskim kupalištima tih godina dominirali bijeli i žuti bikiniji visoko dignuti na bok, koji su se mahom prozirali, ali i prilično odvažni modeli koji bi i danas zaslužili medalju za hrabrost.

Maksimalna inovativnost

Moda 80-ih utoliko je zanimljivija jer se odvijala u okrilju nekadašnje države, u čijim su gradovima dominirali "socijalistički dućani" s modno ograničenom ponudom (osobno se sjećam kad sam, kao srednjoškolka, tražila roza hulahop, a gospođa mi je mogla ponuditi samo plavi, bijeli i crveni), čime je inventivnost kreirana ponudom iz Trsta i ostalih zapadnih destinacija dosezala maksimum.

image
Zvončac, rujan 2021.
Feđa Klarić


Premda je u mirovini, Feđa Klarić snima i dalje, dakako. Ovih dana, u njemu osobito dragom rujnu, dok su dani savršeno sunčani i meki i život još buja na svakom koraku.

image
Rujan na plaži na Zvončacu mnogima je draži od vrućina ljetnih mjeseci
Feđa Klarić


Najčešće su to, kao i onda, prizori uhvaćeni na njegovom omiljenom kupalištu, onome "na Jadrana".

image
Prije koji dan na Peristilu
Feđa Klarić


Ima ih dakako i s drugih gradskih lokacija.


Bilježe ove trenutke i ovu modu, koja će se jednom opet analizirati s užitkom i znatiželjom.

image
Feđa Klarić
image
Feđa Klarić
image
Feđa Klarić
item - id = 1127456
related id = 0 -> 1118925
related id = 1 -> 1096958
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 14:19