StoryEditor
Životbudi dobar, budi samaritanac

Dva milijuna kuna za ‘Anđele’ kao inspiracija

Piše PSD.
18. veljače 2013. - 10:00

Istaknuti Splićani iz raznih sfera života, od politike, sporta, zdravstva, kulture i znanosti, okupljeni u Rotary club Split još jednom će pokazati svoju humanost u sklopu koncerta “Budi dobar, budi Samaritanac”, koji će održati 23. veljače u 20.30 u splitskom HNK, kad će nastupiti klapa “Šufit” i njihovi gosti.

Riječ je o višegodišnjem ciklusu akcija rotarijanaca kojima se nastoje poboljšati uvjeti života štićenicima Centra za rehabilitaciju “Samaritanac”, specijalne ustanove za pružanje skrbi izvan vlastite obitelji nepokretnim osobama i s izraženijim stupnjem psihičke i fizičke retardacije. Tim povodom razgovarali smo sa Željkom Jerkovim, aktualnim predsjednikom RC Split, proslavljenim košarkašem, a danas uspješnim poduzetnikom.

- Paralelno s koncertom, u Galeriji “Meštrović” održat će se dvodnevni Rotary forum s brojnim predavačima koji su pripremili aktualne teme o gospodarskom i društvenom razvoju, sprečavanju sukoba, osiguranju zdravlja majci i djetetu, obrazovanju... Sve su to teme kojima se bavi Rotary International, a koje nastojimo prilagoditi lokalnoj sredini.

Ponosni smo što među članovima imamo stručnjake iz raznih područja, pa je ovo prilika da oni iznesu svoja saznanja i ideje - najavio je Jerkov, jedan od gotovo 40 Splićana kojih u RC Split povezuje prijateljstvo, položaj u društvu i materijalna stabilnost, što oni koriste kako bi dali svoj doprinos boljitku društva, a sve kroz humanitarni rad, ali i kulturne i druge inicijative. “Rotarijanstvo u Splitu” postoji već više od osam desetljeća, a iako danas djeluje nekoliko klubova, cilj je isti - učiniti sredinu ljepšim i boljim mjestom za življenje.

Motor treba okretati

Željko Jerkov: Osobno smatram da moram pomoći,
ako već mogu pomoći
- Okupljamo ljude uspješne na svojim područjima, koji žele aktivno sudjelovati u svakodnevici sredine u kojoj žive. Naš znak je zupčanik, što znači da se treba neprestano vrtjeti, okretati da bi motor radio. U posljednje vrijeme “pomladili” smo klub, što nas veseli - kaže nam predsjednik splitskog RC-a, napomenuvši kako se članom ove ekipe može postati zahvaljujući radu, moralnim kvalitetama i položaju u društvu. No, rotarijanci nipošto nisu elitistički orijentirani, kako to neki običavaju kazati...

- Nema tu mistifikacija. Osobno smatram da moram pomoći ako već mogu pomoći. Rotarijanci akcije financiraju isključivo sredstvima donatora, odnosno svojih članova i prijatelja - kaže Jerkov, pokazujući nam podužu listu realiziranih akcija.

Okrenuti djeci i starijima

Većina njih okrenuta je djeci i starijima, odnosno socijalnim kategorijama. Kao najuspješniju akciju navest će onu iz 2009. godine za Udrugu roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s posebnim potrebama “Anđeli” iz Splita. Tada je na Prokurativama organiziran humanitarni koncert sa splitskim glazbenicima koji je uz izravni TV i radijski prijenos rezultirao s više od 170 tisuća telefonskih poziva, prikupljeno je preko 2 milijuna kuna. “Anđelima” su uređena dva prostora, vrtić u Šibenskoj, te centar u Šimunovićevoj.

“Rotarijanci” su omogućili nabavku Boesendorferovog koncertnog klavira za HNK Split, invalidi su dobili podiznu rampu na Benama, Udruga osoba s invaliditetom dobila je sto komada rotirajućih kupaoničkih sjedala, njihova zaklada “Kruno Prijatelj” podijelila je brojne stipendije postdiplomantima na studiju povijesti umjetnosti, a nedavnim koncertom Giannija Gamulina prikupljena su i značajna sredstva za otvaranje Centra za pružanje psihološke potpore ženama oboljelim od karcinoma...

merien ilić

Izdvojeno