StoryEditor
ŽivotNovo istraživanje

Djeca su preko bočica izložena milijunima čestica mikroplastike, stručnjaci zabrinuti rezultatima upozoravaju za roditelje: Mlijeko ulijte naknadno

Piše J. V.
21. listopada 2020. - 15:01

Djeca koja se hrane na bočicu na dnevnoj bazi unose milijune mikročestica plastike u organizam, otkrivaju rezultati istraživanja koje nazivaju prekretnicom u proučavanju ljudske izloženosti plastici.

Studija čije dijelove prenosi Guardian, otkriva kako preporučena temperatura mlijeka uzrokuje otpuštanje milijuna mikročestica plastike i nekoliko mlijardi još manjih nanočestica.

Bočice čiji je vrh sačinjen od polipropilena čine 82% ukupne ponude bočica za hranjenje novorođenčadi na tržištu. Staklene bočice glavna su im alternativa, ali su zbog straha od lomljenja manje korištene.

Mikroplastika u okolišu je otprije poznata kao glavni "zagađivač" hrane i pića koje ljudi konzumiraju, no ovo istraživanje pokazuje dodatno kako priprema hrane u plastičnim posudama i bocama može izazvati znatno veću izloženost, i to do na tisuće puta veću.

Kako se još uvijek ne zna kakve točno posljedice izloženost plastici može ostaviti na zdravlje, stručnjaci urgiraju da se što prije osvijesti ovaj problem i krene u proučavanje, ali isto tako da se pod hitno smanji izloženost plastici.

Profesor John Boland sa sveučilišta Trinity u Dublinu izrazio je svoju zabrinutost kad je u pitanju izloženost plastici od strane onih najmlađih, preko bočica za hranjenje.

"Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje da odrasli konzumiraju između 300 i 600 čestica mikroplastike na dan - naša pak sazanja pokazuju da je riječ o milijunu, čak milijunima", kaže stručnjak koji je sudjelovao na novom istraživanju.

"Moramo što prije započeti istraživanja koja bi proučila posljedice na zdravlje. Već radimo  na tome da otkrijemo koju dugmad našeg imunološkog sistema plastika može pritisnuti", dodao je.

Većina čestica plastike izađe iz organizma, međutim, treba proučiti koja količina završi u krvotoku, stoga i drugim dijelovima tijela, tvrdi on. Do danas se ne zna točno koliko ljudsko tijelo plastike otpusti, a u kolikoj mjeri je apsorbira.

Boland kaže da su se u njegovo obitelji trajno riješili plastičnih posuda za hranu i boca. Tu je mjeru nazvao "principom predostrožnosti".

Njegov kolega na sveučilištu u Beču, Philipp Schwabl, koji nije izravno sudjelovao na istraživanju, kaže: "Ova su saznanja važna prekretnica. Raspon izloženosti mikroplastici alarmantan je, a o posljedicama koju ostavlja na novorođenčad treba što prije razgovarati...".

"Ovime ne bismo trebali natjerati roditelje da se osjećaju krivima što koriste plastične bočice. No istraživanje sugerira kako je mikroplastika znatni veći problem nego što smo to dosad mislili...", dodaje profesor Oliver Jones sa sveučilišta RMIT u Melbourneu.

Znanstvenici su zabrinuti da mikročestice plastike koje udišemo i konzumiramo preko hrane i vode mogu nositi opasne kemikalije koje tako unosimo u organizam. Mikroplastične čestice iz plastičnog otpada već su zagadile čitav planet, od snijega na Arktiku do plodnog tla podno Alpi. No činjenica da je plastika koju koristimo u svakodnevnom životu itekako zaslužna za otpuštanje potencijalno opasnih čestica zabrinjava stručnjake.

"To znači da je put kojim konzumiramo te čestice znatno kraći", objašnjava profesor Liwen Xiao s Trinity koledža.

Kad je riječ o bočicama za hranjenje, pojačanom otpuštanju mikroplastike ne pridonosi samo temperatura mlijeka, već i treskanje bočice. Čestice plastike koje se pritom otpuštaju te ih dijete konzumira manje su od širine jedne ljudske dlake. Znanstvenici procjenjuju da je riječ o trilijunima čestica na litru vode.

Istraživanje je provedeno u cijelome svijetu. Najveće otpuštanje mikroplastike zabilježeno je u Europi, SAD-u i Australiji, i to zbog češće konzumacije mlijeka.

Zbog ovih saznanja, stručnjaci savjetuju da se mlijeko u prahu miješa s vodom u posudi koja nije plastična, da se ohladi te potom prelije u bočicu. Isto tako, savjetuju da se ispiranje obavi ohlađenom vodom.

"To bi moglo značajno smanjiti otpuštanje mikroplastike. Zadnje što želimo je dodatno zabrinjavati roditelje dok nemamo potpune informacije o potencijalnim posljedicama na zdravlje. Isto tako, pozivamo porizvođače da naznače na pakiranjima ove upute", zaključuju.

item - id = 1052314
related id = 0 -> 1148237
related id = 1 -> 1139982
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 21:04