StoryEditor
Životvisoki gosti

Danska kraljica Margareta II i princ Henrik stigli u Split, posjetili i Trogir

Piše PSD.
23. listopada 2014. - 23:02
Danska kraljica Margareta II u četvrtak je u 16 sati, zajedno sa suprugom, princom Henrikom, stigla u dvodnevni posjet Splitu. Kraljevski par u Zračnu luku "Split" sletio je službenim zrakoplovom Kraljevine Danske, a tamo ih je dočekao splitski gradonačelnik Ivo Baldasar zaželjevši im dobrodošlicu.

Ugodan boravak u Splitu danskoj su kraljici poželjeli i predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar, direktor Zračne luke Lukša Novak te veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Poul Erik Dam Kristensen zajedno sa savjetnikom u veleposlanstvu Kraljevine Danske Henrikom Hjernø Sørensenom.

Prema protokolu, kraljica Margareta II će u petak u 10 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci otvoriti izložbu „Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji“. Riječ je o danskom arhitekti, arheologu i povjesničaru umjetnosti čiji rad čini jedan od temelja za proučavanje povijesti arhitekture u Hrvatskoj i koji je karijeru posvetio istraživanjima na području današnjeg Solina i Splita.

Izuzetna čast nam je što je kraljevski par odlučio posjetiti Trogir.Kraljica vodi računa o baštini svoje zemlje te europskoj pa tako i o ovoj u Trogiru što je pokazala ponovnim dolaskom .Zasigurno joj je duh našeg grada ostao urezan u sjećanju i zato se vratila ponosno je ustvrdio Slade-Šilović.

Brojni Trogirani te turisti posebice Japanci znatiželjno su se provlačili kroz kraljičinu pratnju kako bi je fotografirali. Slobodna Tironi prisjetila se njezinog prvog posjeta.Bilo je to u svibnju 1978. godine, i odjenula je svijetli mantil kazala je. Znatiželja Gordane Šore i Marice Mitar da vide kraljevski par bila je tolika da su „specijalno“ iz Segeta došle u Trogir.

Čule smo na televiziji da dolazi i nismo nikako htjele propustiti da je vidimo, sa smiješkom će te dvije Segećanke.

Finale službenog dijela posjeta danske kraljice Hrvatskoj je u petak u Splitu.

L. PERIĆ, Gordana Dragan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 19:07