ŽivotISTRAŽIVANJE

Dalmatinci o slikama na kutijama cigareta: 'Neće me zaustaviti da pušim i dalje'

Piše Lenka Gospodnetić
1. svibanj 2017. - 16:00

Pitanje za pušački uzorak populacije građana Splita: Hoćete li prestati uživati nikotin, to jest pušiti, zbog uznemirujućih fotografija koje se nalaze na kutijama cigareta?

Sandra Jurčević (47), financijska savjetnica:

NISAM JOŠ ODLUČILA PRESTATI

- Već odavno sam prestala kupovati cigarete i prešla sam na vlastoručno motanje duhana kojega kupim refužo, pa sam pošteđena tih gadnih prizora. Motanje je znatno jeftinije i manje je štetno jer je duhan čišći i kvalitetniji. Ipak, povremeno ugledam i te prizore na kutijama, koje sam ranije i više kupovala. Imala sam inače fazu apstinencije dugu osam godina, a sada već evo devetu godinu za redom pušim. Bez obzira na to koliko fotografije užasne bile, stvar je u glavi, u nekakvoj osobnoj odluci. Ja, eto, još nisam odlučila prestati.

Jakov Čavka (28), trgovac:

RAVNODUŠNA SAM

- Te slike na cigaretama mi ne znače ama baš ništa. Pa znam i bez njih što pušenje napravi od zdravlja! Svi smo upoznati s činjenicom da višestruko šteti nama pušačima, kao i onima oko nas, pasivnim pušačima. Ne, zbog tih fotografija neću prestati pušiti jer mi nisu rekle ništa što već ne znam.

Milenko Mijatović (61), umirovljeni policijski službenik (iz Tuzle):

NE ŠKODI MI DUHAN

- Motam duhan, i ne pušim puno, ma niti kutiju dnevno. A znam da je štetan duhan, naravno. Kakve slike? Ne znam ništa o tome. U Bosni i Hercegovini ih na kutijama, koliko znam, nema. A ja ih ionako, kao što sam rekao, ne kupujem. Ma ne bih ja ni zbog tih slika prestao pušiti. Pa ne škodi mi tih desetak cigara dnevno.

Damir Bašić (51), ugostitelj:

TO ME SVE ŽIVCIRA

- Te me fotografije živciraju, stvarno ih je ružno vidjeti. Ne, zbog njih neću prestati pušiti, ali zato sam nabavio tabakeru da te slike ne gledam, hehe. Inače pušim kutiju i pol dnevno, do čak dvije ako sam nervozan. Trenutno sam na dvije, upravo sam izišao iz banke, kao što vidite. Sve ste me razumjeli. Treba mi cigareta.

Markica Lončar (61), ugostitelj:

BRAVO ZA IDEJU

- Te slike su kod mene imale efekta jer su me stvarno uznemirile i potaknule na razmišljanje o tome što mi se sve može dogoditi budem li puno pušio. Ipak, nisam sasvim prestao, nego smanjio kutiju od ranije na nekih pet-šest do 'plafon' deset cigareta dnevno. Pa ne bih ovako čilo izgledao kad bih puno pušio, haha! Doduše, igram i balun, tako da donekle sportom saniram štetu od pušenja. Svakako je dobro da su te fotografije na kutijama jer možda stariji, tvrdokorni pušači neće sasvim prestati, ali će možebitno odbiti od pušenja mlađu populaciju. Bravo za ideju.

Janja Coce (58), umirovljenica i supruga pokojne legende Vinka Coce:

UŽITAK KOJEG SE NE ŽELIM ODREĆI

- Eh, koliko toga sam se odrekla u životu, još mi samo fali da mi netko, nedajbože likar, uskrati i da zapalim duvan i popijem kavu. Svi mi pušači znamo koliko je pušenje štetno, ali ipak se toga užitka teško odreći. Bez obzira na te slike koje ugledam na kutiji, za mene cigareta ostaje kao neka utjeha i odušak, jedan od, rekla sam, malih užitaka koje želim zadržati.

Irena Bukarica (59), prodavačica u 'Bobisa':

ŠKODI MI KAD GLEDAM TE SLIKE

- Ne želim gledati uopće u te slike, samo mi naškode. Srećom pa ih i ne moram puno gledati jer pretežno sama sebi zamotam 'španjulet', tako sam mjesečni trošak pušenja svela sa visokih petsto na prihvatljivih sto kuna! Neće me fotografije odbiti od pušenja jer i bez njih znam koliko je to zlo. A opet, gušt je.

Antica Rušinović (23), studentica Fakulteta političkih znanosti u SAD-u (virtualnog):

PUŠIM POLA KUTIJE DNEVNO

- Pa, već dulje vrijeme razmišljam o prestanku pušenja i bez obzira na te uznemirujuće fotografije o kojima govorite. Inače pušim pola kutije do kutiju dnevno, i smatram da mi to u životu nije potrebno. Slike su dobra ideja, ali strastvenog pušača teško će išta odbiti od cigarete. Ipak, dobro je da postoji takav upozoravajući 'antimarketing' na kutiji jer je posrijedi čista realnost. Osobno ipak zasad nemam namjeru prestati pušiti.

Ivan Krpeta (22), vodoinstalater:

OKRENEM GLAVU I PUŠIM

- Diže mi se želudac od tih slika. Ne, ipak neću prestati iako su odvratne. Moja 'dnevna doza' je otprilike kutija cigareta na dan i da, dobro ste rekli, svaki dan 'uživam' u nekoj drugoj slici na kutiji omiljene marke cigareta. Ipak, draže mi je od te slike okrenuti glavu i nastaviti pušiti. Barem za sada.

Ante Granić (30), arheolog-povjesničar:

A ŠTO JE SA ZATROVANOM SPIZOM?

- Vidite, kupujem duhan namijenjen motanju u trafici, na kojemu se isto nalaze upozoravajuće i uznemirujuće fotografije. Iako nisam protiv te kampanje, držim ju diskriminatornom prema duhanskoj industriji jer je njome zahvaćena jedino ta grana privrede. Licemjerno je što se tržište toliko agresivno upozorava na posljedice pušenja dok istodobno drugi štetni proizvodi poput alkohola i, na primjer, hrane opterećene kancerogenim aditivima imaju privlačnu ambalažu koja ne sugerira nikakvu latentnu opasnost. Ipak, ne mogu reći ništa protiv ideje da se reducira barem jedna pošast. Osobno zbog tih gadnih slika neću prestati pušiti, mada bi to bilo okej.

#PUšENJE#CIGARETE