Mozaik Život

IDEJA PALA NA PLODNO TLO

'Nit' je janje priko 10, nit' je čovik ispod 100!': Runovići ugostili prvi Turnir stokilaša, Splićani Krešimir i Petar briljirali na vagi za žito i meso, a Žorž na terenu; Domaćini 'potukli' sve

IDEJA PALA NA PLODNO TLO

"Nit je janje priko deset, nit je čovik ispod sto", slogan je pod kojim je u Runovićima organiziran prvi malonogometni turnir igrača koji teže više od sto kilograma. Ideja Udruge veterana najstarijega nogometnog kluba Imotske krajine NK Mračaj, kao organizatora pala je na plodno tlo.

Čak 29 momčadi, što iz Šibenika, Splita, Trogira, Ploča, Vrgorca, Mostara, Širokog Brijega, čak iz Sarajeva te desetak domaćih momčadi, više od dvije stotine i devedeset stokilaša, sjatilo se kod legendarnog "Pojila" u Runovićima gdje su zajedno s brojnim gledateljima uživali u utakmicama. Neki pak nisu igrali nogomet ima punih deset godina.

No, nije bio to turnir ono "hajdemo se malo smijati s ovim debeljucama", već pravi nogometni, natjecateljski.

Jest da je organizator ubacio nekoliko detalja koji su privukli posebnu pažnju gledatelja. Iz neke stare konobe u Runovićima na igralište je dovezena još starija vaga koja je izmjerila na tone i tone žita, mesa, a bogme i ljudi. Ona je bila najvjerodostojniji svjedok da niti jedan igrač ne smije igrati ako ona ne pokaže i grama, ma bolje reći dekagrama poviše sto kilograma.

A bilo je i onih sa sto i kusur kako rekoše u Runovićima, ali i iznad 150 kilograma. To je bio Splićanin Krešimir Grčić iz momčadi "Sto Eura kilo" s okruglih 155 kilograma. No, najviše pažnje publike pobrao je domaći čovik iz Runovića i najteži vratar Petar Ljubičić Žaba.

On je u trenutku kada je branio gol svoje momčadi imao 147 kilograma. Primat najteže momčadi opet odlazi u Runoviće, jer su oni istinski shvatili bit turnira. Momčad "Rodijaci stokilaši" na preciznom mjerenju na domaćoj vagi prilikom izlaska na teren težila je ravnih 1280 kilograma. A bilo ih je desetak i dogurali su do četvrtfinala.

Pored vage cijeli turnir dežurao je Ante Lažeta, predsjednik Udruge dijabetičara Imotske krajine, i strpljivo mjerio tlak igračima, a radila je i njegova ekipa, kontrolirajući stokilašima šećer u krvi.

- Ma mogu vam kazati da sam i ja iznenađen. Nema niti jednog ekstremnog slučaja od dvjesto i više igrača. I tlak i cukar u krvi odlični - veli nam Ante.

Humanitarno i zvjezdano

- Ovaj turnir nije tek tako organiziran, on ima i svoj humanitarni karakter. Mi ćemo dio prihoda od ulaznica i tombole donirati upravo Udruzi dijabetičara Imotske krajine. Neka se zna - veli Zvone Lešina, predsjednik veteranske udruge NK Mračaj.

A na turniru je bilo i faca koje su privukle pažnju. Tako je za momčad "Satarluka" iz Podosoja igrao Romano Obilinović, za pobjedničku momčad MNK "Teški" iz Širokog Brijega branio je reprezentativni vratar malonogometne reprezentacije Federacije Bosne i Hercegovina Stanislav Galić.

Pobjedničkoj momčadi iz Širokog Brijega, koja je u finalu s 5:2 pobijedila Gavane iz Gruda, pehar je dodijelio Ivan Gudelj, a drugoj momčadi pehar je dao Mario Repušić, načelnik općine. Najtežoj momčadi uručen je pršut, dar je primio Joško Ljubičić, a Petar Ljubičić Žaba kao najteži vratar dobio je komad slasne sušene pancete. I to nije sve.

Pobjedničkoj momčadi otišla su ni više, ni manje nego dva pečena janjeta i pehar. Poraženi u finalu dobili su pečene teletine za dvanaest osoba i to one ispod sača plus pehar, a trećeplasirani su dobili deset kilograma ćevapa i pehar.

- Ma to je mali dio onoga što smo našim gostima pripremili - veli nam agilni tajnik veterana Ivan Bežovan. Ljudi, pa ovo je turnir, natjecanje, možda i atrakcija jer igraju ljudeskare preko stotinu kilograma svaki, ali ovo je za nas druženje, stjecanje novog prijateljstva, konačno da pokažemo kako i ovi teški mogu i moraju igrati nogomet i baviti se sportom.

A pogledajte rezultate mjerenja tlaka i šećera u krvi - sve izvrsni rezultati. I sada kada su se izigrali, pripremili smo im i domaći gulaš, pečene janjetine, teletine ispod sača, ima pršuta, sira, vina, domaćega kruha iz naših Runovića. Nitko od naših prijatelja nije imao primjedbu i to nas veseli. Svi odreda su već najavili dolazak na drugi turnir sljedeće godine - veli Ivan Bežovan.

 

 

Naslovnica Život