Mozaik Život

RITAM OTOKA

Baš je gušt vidjeti stan kad 'sve iz Ikee' nije jedini plan: hvarska katedrala, agave i borovi s Majinih su se majica preselili na kušine, koltrine, posteljinu... 

RITAM OTOKA

Kada dišete s otokom, slušate njegov timbar i upijate njegove ljepote, onda ne čudi da vam je otok nepresušna inspiracija. Potvrđuje to i umjetnica Maja Jelušić koja otok "osluškuje" sa svoje terace na pjaci u gradu Hvaru, gdje se nalazi i njezina galerija "Hvaroom".

Već punih 19 godina Maja u galeriji izlaže svoje radove inspirirane Hvarom, najviše slike hvarske arhitekture i katedrale sv. Stjepana, a zadnji uraci su zanimljivi dekorativni tekstili.

– Završila sam tekstilni dizajn na TTF-u u Zagrebu koji je nakon slikarstva, kojim se bavim već godinama, donio i ljubav prema dizajniranju tkanina.

U početku sam radila majice s minimaliziranim crtežima arhitekture samog Hvara, a kasnije su počele dobivati i druge asocijacije. Tako su nastale i majice s poštanskim brojem grada Hvara (21450), zatim s ispisanim hvarskim nadimcima, koji su najčešće šaljivi i mnogi su se u njima prepoznavali, onda s brojem sunčanih sati ("2726 hours of sun brightness all the time"), dječje majice "DO not disturb" koje je nagradilo i Hrvatsko dizajnersko društvo.

Igrala sam se i motivom hvarske ZVIRI koji je bio i simbol našeg "Hvar For Art festival-a" i zadnja serija koju sam radila ove godine bili su hrvatski otoci s natpisom "In love but not in just one", a na leđima je otisnut broj hrvatskih otoka – upoznaje nas Maja sa svojim opusom.

Pamuk, lan, denim, svila

Upravo su spomenuti motivi sada našli novi put. Maja ih je prenijela na ukrasne jastuke, tekstile i tkanine većih dimenzija na koje tehnikom sitotiska, uz pomoć Edija Matulića i "Emgre", aplicira svoje crteže ili simbole.

– Počelo je s "mojom" katedralom, neiscrpnom inspiracijom za koju sam izradila već deset slikarskih ciklusa, a sada se bavim s dva motiva – crtežom agave i dalmatinskog bora, koje tiskam na svojim tekstilima, a koji dolaze kao pregače za kuhanje, stolnjaci, zavjese, parea ili kako hoćete.

Meni je štosno koristiti ih kao art tkanine koje se vješaju na zid poput slike i daju neobičnu toplinu i posebnost prostorima – kaže ova umjetnica koja koristi isključivo prirodne materijale, pamuk, lan, denim i svilu i to onu neobrađenu "bourette" koju često i boja prije tiska.

– Ovo ljeto predstavljam i raster kombinaciju agave i dalmatinskog bora, tih divnih simbola našeg podneblja, koju sam izradila s dizajnericom Ivanom Čolić, i koja se radi po narudžbi u određenim dimenzijama i vrstama tkanine, a najčešće se koristi kao prekrivač ili samo takozvani "bed runners". Mogućnosti tkanine su zaista nevjerojatne! – zaključila je Jelušić.

Naslovnica Život