Mozaik Život

Zaboravite 80-te

Pretrpane kućne biblioteke izumrle su s Carringtonovima! Sad opet mogu biti glavne zvijezde vašeg doma, otkrivamo sve kako ćete postići efekt na kojem će vam svi zavidjeti

Zaboravite 80-te

Kućne biblioteke dugo su bile izvan trendova uređenja interijera. I to se može objasniti predrasudom da je riječ o kakvom reliktu vremena, kad su biblioteke izvedene u mahom tamnim tonovima, masivne, lišene životnih sitnica... davale su dojam i (pre)ozbiljnosti i prašnjavosti.

Ali dogodio se obrat, i biblioteke su doživjele svojevrstan "make over", odjednom postavši kraljice dnevnih boravaka.

Iz radnih prostorija "uskočile" su u središnji dio stana, a novim bojama i pomno uređenim sadržajem postale su kao neka vrsta izloška. U puno slučajeva, čak i dio interijera koji "diže" cijeli prostor, a domu daje i životnost i toplinu.

Razbijanje predrasuda

A da bi se to postiglo, potrebno je samo nekoliko dobrih ideja i razbiti predrasude.

Prva predrasuda jest ta da velika kućna biblioteka ne može ići u manji dnevni boravak. Molim lijepo, tko to kaže? I u malom dnevnom boravku velika polica može savršeno dobro "zaigrati".

Dapače, moglo bi se reći da je čak i mudro bibliotekom upotpuniti dnevni prostor, te centralnoj sobi dati dojam dubine i prostranosti. Naš prijedlog je da takvu policu za knjige obojite u bijelu boju, jer bijelo podnosi svakojaki "šušur" koji ćete "naseliti" među knjige.

Naravno, u prostoru dobro izgleda i žuta polica, golublje-siva, svjetlometalna... no ako se odlučite na ove nijanse, vodite računa da se  uklope u ostatak prostora i stil uređenja.

Valja biti oprezan posebice ako je prostor malen i u kojem bi lepeza nijansi mogla biti ili osvježenje ili "šaka u oko".

Nikad na prolazu

Kućnu biblioteku ne stavljajte na mjesta koja su protočne zone, jer bi mogla smetati, rušiti kompaktnost. Za njih je najbolja pozicija ona iz kauča, u kutu, oko prozora, a ako želite biti originalni i iznad njega.

Što se tiče broja polica i s njima se možete poigrati. Ponekad je jako lijepo vidjeti one koje idu od poda do plafona. No ponekad nećete pogriješiti ni s komodom koja se može iskoristiti i kao mini biblioteka.

Zapravo je i sami možete napraviti od nekog starog ormarića, kojem se skinu nogice, vratnice, otvore ladice, izbrusi drvenarija, te nanese boja. Moderni komadić namještaja tako može postati i mjesto za neke slatke obiteljske sitnice, suvenire s putovanja, uokvirene slike, ili drage detalje.

Biblioteka je ono što vas predstavlja, ona priča priču o karakteru onoga koji ju je oživio. Počevši prvo od glavne namjene, pohrane knjiga koji će i znancu pokazati stavke osobnosti. No tko kaže da ona mora biti "dom" samo knjigama? U biblioteku možete stavljati i umjetničke slike, fotografije, razne drage stvari, mini umjetničke kolekcije, nakit...

Slaganje knjiga

E sada i dolazimo do savjeta dva, onog kako da biblioteku uredimo, a da pritom izbjegnemo njezin eventualno dosadan izgled. A evo kako ćete to izbjeći. Knjige možete grupirati u bojama, a komplementarne nijanse slagati na jednu policu. Vodite računa da ne budu posložene isključivo samo vodoravno ili samo horizontalno.

Dapače, slažite ih u oba smjera kako bi u globalu postigli dozu dramatike. Pa tako uz krajeve police knjige mogu biti postavljene uspravno, a u sredini neka stoje vodoravno. Ili umjesto knjiga u sredinu stavite neki manji detalj, koji će dati dojam dubine.

Pravilo tri, knjige ne gurajte skroz do kraja police, tako da diraju zid na kojem biblioteka leži. Ne, gurnite dio ili sve tik do ruba, čime ćete polici dati prostora za disanje.

Pravilo četiri, nastojte policu ne zakrčiti knjigama ili detaljima, ostavite u svakoj malo slobodnog prostora, a po mogućnosti, neka jedna bude i skroz prazna.

Pravilo pet, u bijelim bibliotekama tako dobro leže posudice od slame ili konopa, čak i velike korpe koje mogu poslužiti i kao spremišta za raznorazne sitnice.

I šest, zašto u nju ne bi smjestili i koju biljku? Što da ne, neka mala puzavica, ili posudica s cvijetom tako bi se dobro složila s nekim detaljem donesenim s putovanja. S ovim nećete pogriješiti nećete.

Naslovnica Život