Mozaik Život

ZNANJE SE ISPLATI

Triljanin sa splitskom adresom direktor je banke, ali novac 'zgrće' po kvizovima: otkrio nam je što je ključno za bavljenje unosnim hobijem i koja ga domaća emisija najviše 'kopka'

ZNANJE SE ISPLATI

Ima fotografsko pamćenje i enciklopedijsko znanje. Po struci je bankar, menadžer zaposlen u OTP-u, a bio je i dugogodišnji dopisnik "Slobodne" iz triljskoga kraja. Po prirodi je vrlo znatiželjan, ko što ona reklama veli – "u sve se miješa", a voli se i nadmetati pa nije čudno da kao strastveni "kvizoman" žanje uspjehe. On je Ivica Žuro, Triljanin sa splitskom adresom i radnim mjestom u Sinju.
– Uvijek sam volio čitati i to je, zapravo, osnova svega. U vrijeme kad sam bio u nekim tinejdžerskim godinama, na sinjskom je području izbio rat, stalno smo izbivali iz škole zbog uzbuna, i jedino što mi je tada preostajalo bilo je čitanje, i samo čitanje. I ljudi kojima sam bio okružen također vole čitati, tako da sam jednostavno upijao znanje – veli Ivica.
Legendarne Kviskoteke Laze Goluže slabo se sjeća jer je bio premali da bi je pratio, ali zna dobro koja je velika imena taj popularni kviz iznjedrio.

Vedete Kviskoteke

– Oni su mi se usjekli u pamćenje. Tadašnje vedete Kviskoteke Radoslav Dodiga, Robert Pauletić i Mirko Miočić potaknule su kod šire TV publike zanimanje za kvizove – kaže Ivica. Njega se, ipak, najviše dojmio "Milijunaš".
– Prvi me zaintrigirao "Izazov". Gledao sam ga s roditeljima i čudio se ljudima na što sve ne znaju odgovoriti, pa mi je mater u jednom trenutku rekla: "Eto, kad ti sve znaš, šta se onda ne okušaš? Kad bude testiranje, otiđi pa vidi, lako je ovako govorit iz naslonjača" – smije se naš sugovornik.
No, pokazalo se da Žuro zna i s ove i s one strane malog ekrana. Na kvalifikacijskim testovima je već pokazao zavidno znanje i riješio ih bez greške.
– Sjećam se da smo na HRT-u rješavali test na kojem smo morali odgovoriti na šezdeset pitanja za pet minuta, a ja sam za manje od četiri minute uspio sve riješiti bez greške. Tad sam shvatio da vrlo dobro funkcioniram pod pritiskom i da imam vizualnu percepciju pet puta bržu od prosjeka. Kad sam, dakle, osvijestio te svoje sposobnosti, počeo sam ih i koristiti. Bitno je i to da me ne muči velika trema – objašnjava Ivica kako je došlo do uspjeha na "Izazovu" i "Potjeri".

U "Izazovu" je u pet emisija 1999. osvojio pedeset tisuća kuna. Nastupao je i u "Šifri". Pokušao je upasti na "Milijunaša", ali kako su prijave bile telefonske, nisu ga zvali, nedostajalo mu je sreće.
– No, "Milijunaš" na HRT-u starta ujesen i eto nove prilike – uvjeren je da će se ovaj put sučeliti s Tarikom Filipovićem i dogurati daleko.
U "Potjeri" je imao tri nastupa, i sva tri puta je dospio u završnicu. Dva puta je birao "višu razinu" čisto, veli, da bi dokazao sam sebi da on to može.
– Nije uopće bio u pitanju novac, nego prestiž i natjecanje. Iz trećeg puta sam pobijedio. Nas smo trojica, sukladno propozicijama, podijelila 99 tisuća kuna. Žao mi je što se nisam imao priliku ogledati protiv Deana Kotige – željan je Žuro novih izazova. Ivica tumači da se igre na znanje u nas ne operezuju i da je HRT ekstra korektan organizator kviza.

Faktor sreće

– "Potjera" je, zapravo, vrlo težak kviz iako to na prvu tako ne izgleda. Sve se mora poklopiti, nastup samog natjecatelja i cijele ekipe, a i faktor sreće je važan jer moraš biti bolji od lovca u završnici. I sama činjenica da ekipu s kojom ćeš nastupiti praktički upoznaš tek kad dođeš u TV studio je izazovna – objašnjava Ivica.
"Milijunaš" ga kopka jer je pitanja puno, a područja iz koja ih se crpi – razna.
– Hoću, jednostavno, vidjeti koliko vrijedim – žulja Žuru koliko može daleko otići, no upadne li na "Milijunaša", ne misli se posebno spremati. Znanje se, kaže, stječe godinama.
– Neki zapisuju odgovore gledajući kvizove, ja ne. Ne vjerujem u to – priznaje.
Najviše mu leže društvene teme i sport, što nije čudno jer je vrstan košarkaš.
– Nesuđeni sam povjesničar i sociolog jer sam shvatio da s ekonomijom, koju sam diplomirao, imam puno više poslovnih šansi u životu, a svoju društvenu stranu pokazao sam kroz novinarstvo. Povijest mi je posebno velika ljubav pa i dandanas kad odem u knjižnicu, jedna je knjiga obavezno te tematike. Mogu reći da najbolje baratam materijom iz novije povijesti, dakle, početak industrijskog doba do kraja Drugog svjetskog rata.

 

Naslovnica Život