Mozaik Život

najbolji asesoar za izlaske

Nakon traumatičnog iskustva prijateljice na partyju, mlada Njemica izumila narukvicu koja detektira drogu za silovanje; Susret sa zloglasnim GHB-om doživjela je i jedna Hrvatica...

najbolji asesoar za izlaske

Kim Eisenmann i Sven Häuser osmislili su narukvicu koja nalikuje običnoj papirnatoj vrpci potrebnoj za ulazak u mnoge klubove i festivale, ali u suštini ona detektira ima li u piću tragova droge za silovanje.

Cilj ove narukvice punog imena „Xantus Drinkcheck Band” jest da poveća sigurnost, ne samo promjenom boje ukoliko je u vašem piću droga, već i da odvrati potencijalne počinitelje kada vide da je netko nosi.

Ideja se rodila iz iskustva Kimine prijateljice koja je nakon zabave pronađena ozlijeđena u parku i bez sjećanja na ono što joj se protekle noći dogodilo.

Kim, koja je prisustvovala istoj zabavi, odlučila je s partnerom Svenom osmisliti ovu narukvicu kada su shvatili da takav proizvod nije već dostupan na tržištu.

Sa svakom Xantus narukvicom, trenutno dostupnom samo u njemačkom DM-u, test se može napraviti uz pomoć dvije kapljice pića - ako dva zelena kruga u kontaktu s tekućinom poprime plavu boju, to znači da se u piću nalazi droga za silovanje.

Xantus može otkriti gama-hidroksibutirat (GHB), ilegalnu drogu koja izaziva osjećaj euforije, opijenost, dezorijentiranost i povećava seksualnu želju.

Droge koje se obično podmeću u piće uključuju gama-hidroksibutirat (GHB) i gama-butirolakton (GBL) - obje sa sedacijskim i anestetičkim učinkom – te supstance za smirenje uključujući Valium (diazepam) i Rohypnol, kao i ketamin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KO-Tropfen-Test-Armband (@xantus_drinkcheck) on

 

GHB (popularno zvan "G") najčešće dolazi u tekućem stanju, no u manjim količinama je u ponudi kao prašak. Blagog je okusa, bez boje i ukoliko se pomiješa s alkoholom, osoba ga gotovo uopće neće osjetiti, zbog tih se svojstava najčešće i podmeće žrtvama.

Osim toga, GHB je jeftin, iznimno dostupan, mnogi ga bez problema naruče preko interneta. Počinje djelovati već 15-ak minuta nakon konzumacije, a većina se nakon uzimanja droge ne sjeća što se dogodilo.

GHB sve je češći u europskim državama, konzumira se na partijima, ali i svingerskim zabavama.

- Prije 10-ak godina - kad sam ga ja otkrio - GHB bio isključivo gay-droga za seks, a sad vidim i čujem da ga naveliko koristi strejt mladež kao drogu za izlaske i partije, što prije nikad nije bio slučaj, i često ga kombiniraju sa spidom, rekao je izvor za portal 100posto krajem prošle godine.

Xantus narukvica trenutno je dostupna samo u Njemačkoj, ali njeni inovatori tržište žele proširiti i na Englesku, gdje godišnje više od 1,000 žena godišnje prijave silovanje pod utjecajem droga, a potom i na ostatak Europe.

Najnoviji takav slučaj poznat hrvatskoj javnosti dogodio se krajem prošle godine djevojci iz Rijeke u noćnom klubu u Španjolskoj gdje su joj „podvalili” drogu za silovanje.

- Podvalili su mi u klubu u Barceloni GHB i okružili me na podiju. Bila sam gotova, rekla je tada Riječanka za 100posto. Srećom, jedna djevojka u klubu joj je pomogla i odvela na sigurno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KO-Tropfen-Test-Armband (@xantus_drinkcheck) on

Naslovnica Život