Mozaik Život

Malo opreza

Popularni trik i najzagoreniju tavu čisti u trenu, ali koliko je opasan? Može uništiti vašu perilicu, ali tu problemi ne staju...

Malo opreza

Ne postoji mnogo gorih situacija od one u kojoj vam zagori dno tave ili posude za kuhanje - ostajete gladni, a osim što ste prisiljeni čitavo jelo baciti u smeće, dođe vam da isto napravite i s omiljenim komadom posuđa.

Jer od same vas pomisli na besmisleno ribanje zagorenog dna hvata muka. Opetovano pranje, k tome, nije ekonomično, a bacili ste već tri "žice" u smeće pokušavajući doći do čistoga dna posude. 

Kad ništa ne pomaže, okrenete se Internetu i trikovima koje nude domišljati korisnici društvenih mreža. Jedan od njih u zadnje je vrijeme naročito popularan, a proširio se nakon upisa na Redditu - korisnik je proglasio deterdžent za rublje savršenim skidačem zagorenog dna, a ostali su požurili trik isprobati.

Sve što trebate je preko noći ostaviti zagorenu posudu natopljenu vrućom vodom i "praškom" za rublje, ili pak onom tekućom varijantom i ujutro mrlje idu kao od šale. Postoje i brojne snimke koje to potvrđuju.

No nekome se ipak upalila lampica, pa se priupitao o posljedicama koje bi takvo čišćenje posuđa mogle ostaviti na ljudsko zdravlje - na najpoznatijoj stranici za postavljanje i odgovaranje na pitanja, servisu Quora, povukla se tako rasprava o ovom načinu pranja koji je mnoge oduševio.

 

Koliko je sigurno iskoristiti deterdžent za rublje prilikom pranja onoga iz čega kasnije planirate jesti?

"Dokle god nosite gumene rukavice, ne biste trebali osjetiti neke posljedice. Deterdžent za pranje odjeće mnogo više nagriza kožu od onoga za pranje suđa, pa biste danima mogli muku mučiti sa suhim rukama koje bi vas uz to mogle i peckati. U vašoj perilici bi, s druge strane, deterdžent za rublje mogao uzrokovati prave probleme, pa čak i kompletno uništiti stroj", glasi jedan od odgovora.

Drugi se pak pozabavio posljedicama koje bi mogle ostati na zdravlje.

"Deterdženti za rublje mogu sadržavati kemikalije za micanje mrlja i jake mirise, koji se, prilikom doticaja s vrelom vodom, lakše otpuštaju. U perilici se događa i otpuštanje plina čije bi udisanje moglo biti opasno. Ako ćete pak prati ručno, problem je što može ostati trag deterdženta, koji nikako nije poželjno unositi u organizam", stoji u odgovoru.

No ukoliko temeljito isperete suđe, ne biste trebali imati većih problema. Svakako, nije riječ o načinu pranja kojim biste se trebali baviti na dnevnoj bazi, ali kao mogućnost u pomoći uklanjanja zagorenog dna posude, može dobro poslužiti. 

Naslovnica Život