Mozaik Život

sad je sve jasno...

Zbog čega vam neki ljudi tako strašno idu na živce? Splitska psihologinja otkriva zašto je tako, a evo i vježbe koja će vam pomoći da naučite nešto jako važno o sebi...

sad je sve jasno...

Jeste li se zapitali zašto vam neke osobe, koliko god da su vam drage i mile, tako lako dižu živce? Kao kad vam po stoti put upadnu u riječ, kad uzmu zadnji komad kolača, kad vas u svemu nastoje nadmašiti, dave vas kukanjem  i bespotrebnim savjetima ili se bezobrazno svugdje guraju preko reda... Postavite li to pitanje psihologu, vjerojatno će vam reći da nemate problem s osobom na koju ste mu se požalili nego sa svojom sjenkom. 

Sjenku je prvi definirao C.G. Jung, kao pojam koji opisuje skup naših emocija i nagona koje ne želimo prihvatiti jer su nam previše bolni, sramotni ili neukusni. Zbog toga ih, umjesto da im dopustimo da se manifestiraju ili da se suočimo s njima, potiskujemo i projiciramo na druge ljude, najčešće naše najbliže ili one s kojima provodimo puno vremena.

- Osoba koja projektira je nesvjesna da odbacuje druge, jer vjeruje da drugi nju odbacuju. Prema Fritzu Perlsu, začetniku geštalt terapije, projekcija je osobina, stav, osjećaj ili dio ponašanja koje zaista pripada našoj osobnosti, ali se kao takvo se ne doživljava; umjesto toga, pripisuje se predmetima ili osobama iz okoline i onda se doživljava kao da dolazi iz sredine, a ne obrnuto. Primjerice, osoba nije svjesna svoga straha od različitih kultura te percipira i osuđuje rasizam kod drugih, ili pak nije u kontaktu sa svojom nemoći te osuđuje ljude koji se nađu na mjestu žrtve - objašnjava splitska psihologinja Tina Brzić.

Ključ zdravog funkcioniranja

S druge strane, naglašava psihologinja, projekcija je neophodna kod planiranja budućih situacija ili kreativnog djelovanja pa bez nje ne bi bilo umjetničkih slika, književnih djela, glazbe, filmova, plesa.... 

- Projekcija se ne može smatrati nečim negativnim, no ključ zdravog funkcioniranja je u svjesnosti. Kada smo svjesni tada smo odgovorni, a kada smo odgovorni, otvara nam se mogućnost biranja ponašanja - poručila je Brzić.

Ako ste se spremni obračunati sa svojom sjenkom, iskušajte vježbu koju predlaže američka autorica i novinarka Brianna Wiest. Odvojite malo vremena i zapišite što vas kod neke osobe jako nervira. Nemojte navoditi uistinu problematične situacije ili stvari koje vas duboko rastužuju, držite se samo onoga što vam jednostavno ide na živce. To može biti način na koji vam se obraća s visoka, način na koji se odnosi prema svojim obavezama, to što uvijek kuka zbog nečega, što se hvali fotografijama s putovanja za koja zna da ih ne možete priuštiti, što vas uvijek prekida u pola rečenice... Zatim dobro pogledajte popis. 

Sada razmislite radite li i vi iste stvari ili možda dolazite u iskušenje da ih radite, ali se tom iskušenju uspijevate oduprijeti. Možda vas smeta što vas prekidaju dok govorite zato što vjerujete da je ono što imate za reći važnije od njihovog, možda vas prijateljica koja se s vama pokušava nadmetati nervira jer vjerujete da ste bolji od nje, možda zamjerate nekome kako odgaja djecu jer niste zadovoljni kako sami to radite, možda se i vi 'štekate' šefu ili biste to voljeli raditi, ali se bojite osude drugih, možda vas nervira netko tko pokazuje nemoć jer se i sami osjećate nemoćnima?

Bitno je shvatiti da su stvari zbog kojih osuđujemo druge vrlo često tek bezazlene mane, ali nas iritiraju jer iste stvari ne možemo podnijeti kod nas samih, premda toga nismo svjesni. 
 

Naslovnica Život