Mozaik Život

'Šesto čulo'

Neki već u rezanju torte naslute skoru rastavu: britanski fotografi s vjenčanja ukazuju na sitnice koje otkrivaju da se braku loše piše

'Šesto čulo'

Jedna od popularnijih tema na Redditu zadnjih je dana ona o vjenčanjima, točnije sitnicama koje ukazuju na eventualne probleme koje mladenci tako očito imaju, no u ceremoniji svejedno - ustraju. 

Nepoznati je korisnik uputio tako pitanje fotografima koji se bave isključivo vjenčanjima i zarukama te ih priupitao jesu li nakon pustih odrađenih "pireva" razvili neku vrstu šestoga čula kada je riječ o parovima koje očekuje rastava. Mogu li, na temelju komunikacije i "druženja" s njima to predvidjeti?

Neki tvrde da itekako mogu. Tema je toliko puta pročitana da su odgovore prenijeli i neki od vodećih svjetskih medija, između ostalih i britanski Independent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wedding Dream (@weddingdream) on

Koje su, dakle, "crvene zastavice" ili alarmi koji upozoravaju da je, čak i skorom obredu unatoč, vezi došao kraj? Između šest tisuća odgovora, izabrali smo one koji su najviše puta "potpisani", od strane struke, dakako.

Od sitnice do problema

Većina fotografa potvrdila je da potencijalne probleme najčešće uočavaju tijekom prvog fotografiranja, onoga prije samoga pira. Tu je očigledno tko je u vezi "šef", no kada osoba počne pretjerivati u tome, jasno je da slijedi vjenčanje, ali i razvod.

"Ako jedna osoba previše kritizira drugu tijekom snimanja, a potom zalijepe na fotku ljigavu poruku poput "Ženim se za najboljeg prijatelja i srodnu dušu", tada znam da se vezi ne piše dobro", komentira jedan fotograf nesrazmjer kad je u pitanju slika koju par šalje vani s onom "unutarnjom".

Potvrđuje to sljedećom pričom: jedna žena tijekom snimanja nije prestajala kritizirati budućeg supruga, a nakon što je dobila fotografije, tražila je povrat novca jer zaručnik nije djelovao pretjerano sretno. Pitamo se zašto...

"Razveli su se nakon godinu dana. Nakon četiri godine radio sam mu fotke s novom zaručnicom, tada je djelovao dosta sretnije", zaključuje fotograf.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wedding Dream (@weddingdream) on

Rezanje torte

"Najočitiji znak mi je rezanje torte. Neki se s tim sprdaju i vole napraviti nered, čak i gađati partnera s komadom ili mu zamrljati lice čokoladom. Obično su ipak usklađeni u tome. No kad vidim da nisu, i da je jednoj osobi užasno neugodno i da se osjeća posramljeno, dok se druga zabavlja, to mi je znak da njihov brak neće potrajati", tvrdi jedan fotograf.

Njegov kolega komentirao je da malo više od torte na mogućnost rastave ipak ukazuje način na koji se par nosi sa stresom.

"Ako imaju poštovanja jedno prema drugome, pa i prema meni, i za vrijeme najvećeg stresa, to je dobar indikator da će se moći nositi i s problemima u braku", zaključio je fotograf.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wedding Dream (@weddingdream) on

A znakovi da će brak potrajati?

Tu se većina fotografa koji su odgovarali na pitanja složila. Kada par dolazi zajedno na dogovore i kada diskutiraju te odlučuju o svemu zajednički, znak je to da su "pravi", jedno za drugo i spremni na svu ludnicu koja ih čeka tijekom, ali i nakon vjenčanja.

Naslovnica Život