Mozaik Život

MONSTRUMI MEĐU NAMA

'Ušao je u boks i razbio joj glavu sjekirom!', 'Na tračnicama je mrtav stajao tri dana': sve se ovo događa u Hrvatskoj i ledi krv u žilama

MONSTRUMI MEĐU NAMA

Svakoga dana suočavamo se sa slučajevima mučenja životinja. Ljudi ih odbacuju jer se više ne mogu brinuti o njima ili ih više ne žele imati. Ostavljaju ih uz cestu, čak i uz autocestu, ili na neko udaljeno mjesto gdje životinje umiru zbog pothranjenosti ili neke druge bolesti. Ako imaju sreće da ih se pronađe pravodobno, još uvijek im se može pomoći uz stručnu podršku veterinara ili skloništa za životinje gdje mogu dobiti pomoć i utočište.

Pod mučenjem životinja ne mislimo samo na male životinje kao što su psi i mačke, nego i na one veće kao što su konji i domaće životinje, ptice... Tome bismo mogli dodati i zlostavljanje životinja koje se treniraju za perverzne i agresivne borbe pasa u kojima uživaju njihovi vlasnici koje se ne može smatrati normalnima.

Dok se mnogi ljubitelji životinja trude udomiti što više napuštenih kućnih ljubimaca ili svojim prilozima pomažu skloništa za životinje da bi im život učinili podnošljivijim, s druge strane se patološki mrzitelji životinja, među kojima su ponekad i djeca, najbrutalnije iživljavaju nad nemoćnim stvorenjima do te mjere da normalnom čovjeku zastaje dah i, što je još gore, često prolaze nekažnjeno.

Na razmjere i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga "Prijatelji životinja" i objavila crnu kroniku, popis više od 45 najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018. Na žalost, početkom 2019. godine već su zaredali novi slučajevi. U Udruzi navode da se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, ali su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, pa time raste senzibiliziranje javnosti o nužnosti sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.

"Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, one najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama", kaže pravnica Ivana Lunka iz "Prijatelja životinja". Dodala je da smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obvezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

U dugom popisu užasnih patnji i nepotrebnih smrti koje su se mogle izbjeći, "Prijatelji životinja" ukazali su i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, no kazna zatvora i dalje se rijetko izriče. Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male.

Primjerice, kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana (u ranijem zakonu ova su se djela vodila kao - oštećenje tuđe stvari, čemu zaista nije potreban komentar!, op a.), no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne.

Navode i da se za mnoge slučajeve dozna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje, nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja. Pozivaju građane da na www.prijatelji-zivotinja.hr saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Također, ističu važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja. "Takva specijalizirana inspekcija može biti i dio veterinarske inspekcije, no ona bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja", poručuje Lunka i zaključuje da bi se tako učinkovitije provodio zakon.
U nastavku vam donosimo dio tužnog popisa tek maloga broja stradalih životinja u 2018. godini:

Nepoznati psihopat polomio čeljust uličnoj maci

U novogodišnjoj noći u Karlovcu je nepoznati psihopat udarcem nogom polomio čeljust prekrasnoj bijeloj uličnoj mački koja je bila sterilizirana, pod veterinarskom skrbi i stanari su ju godinama redovito hranili.

Ušao u boks i sjekirom razbio kujici glavu

32-godišnji pijani muškarac u Kovačevcu u Novoj Gradiški iskoristio je priliku kada skrbnik nije bio kod kuće, ušao je u boks u kojemu je živjela šestomjesečna kujica Alka i razbio joj glavu sjekirom. Alka je bila prestrašena zbog pucanja petardi i lajala je, zbog čega ju je navodno nasilnik brutalno ubio. Kazneno je prijavljen.

Pas preplašen petardama otrgnuo se s lanca, udario ga vlak

Nesretni tornjak iz Duge Rese, prestravljen pucnjevima petardi, otrgnuo se s lanca i pobjegao od kuće, no skončao je od udara vlaka. Na tračnicama je ležao tri dana.

Zlotvor kujici odsjekao sve četiri šape i uši

Nepoznati zlotvor u Brčkom (BiH) odsjekao je kujici Dani sve četiri šape i uši. Kujicu, koja je patila u teškim bolovima, još su dva tjedna nalaznici hranili prije nego što se priča o njoj proširila društvenim mrežama. Nakon toga pružena joj je veterinarska pomoć i odvezena je na operaciju u Sloveniju, a u prikupljanje novca za troškove liječenja i ugradnju proteza uključili su se i građani Hrvatske.

Tupim predmetom smrskao psu lubanju

U šumi na Horvatskom pronađen je divljački pretučen pas smrskane lubanje za kojega su veterinari utvrdili teške ozljede glave tupim predmetom – prijelom čeone kosti i sinusa. Pas je smješten u sklonište, a izmasakrirao ga je vjerojatno netko tko nije želio podmiriti troškove cijepljenja.

Zavezao psu kamen oko vrata i bacio ga u more

Blizu otočića Karantunića, splitski i bibinjski ronioci pronašli su u dubini mora mrtvoga psa. Netko manijakalan svezao je psu kamen oko vrata i bacio ga u more gdje je umro u teškim mukama.
Nepoznati monstrum otrovao više od 30 mačaka

Tijekom posljednjih pet godina nepoznati monstrum na predjelu Kamen u Splitu otrovao je pužomorom više od 30 mačaka koje su umirale u strašnim mukama i bolovima. Unatoč prijavama, policija, komunalno redarstvo i veterinarska inspekcija ne reagiraju.

Za stravično ubijanje mačića šipkom zatražili samo novčanu kaznu

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv T. V. (64) zbog kaznenog djela usmrćivanja životinje predloživši samo novčanu kaznu od 9600 kuna. On je pred brojnim svjedocima 23. 12. 2017. metalnom šipkom do smrti zatukao mačića kojega je potom planirao baciti u more.

Masakrirao psa škarama za metal

Danny Fränkel (31), državljanin Republike Njemačke, u Jezeru, između Požege i Đakova, usmrtio je susjedova psa tako da ga je izbo nožem, a škarama za rezanje metala odrezao mu je noge ostavivši ga masakriranog u krvi. Policija ga je uhitila i pustila na slobodu isti dan. Nakon nekoliko dana, Fränkel je nožem izbo drugog susjeda.

Držali na lancu izgladnjele pse radi borbi pasa

Mještani Bistrica kraj Slatine prijavili su držanje pasa vezanih na kratkom lancu u otpacima zasutom dvorištu, sa sumnjom da se koriste za borbe pasa. Naveli su da su psi žedni, izgladnjeli, ne mogu hodati, drhte, uplašeni su, imaju vidljive rane po nogama i užasno izgledaju. Isti mjesec Policijska uprava virovitičko-podravska brzo i učinkovito ušla je u trag zlostavljačima pasa na slatinskom području, a psi su zbrinuti.

Pokušaj trovanja životinja otrovom posutim po kozicama

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik upozorilo je na novi pokušaj trovanja otrovom posutim po kozicama. Od 400 prijava, nema ni jedne pravomoćne presude za zlostavljanje i napuštanje životinja.

Promrzli pas na lancu ostavljen na -10 °C

Mladi Zaprešićanin obavijestio je policiju nakon što je vidio promrzloga psa zavezanog lancem kako šćućureno leži u snijegu na -10 °C, pokraj zaleđene vode, bez ikakva zaklona. Policija ga je uputila na komunalnog redara koji se nije javljao na telefon. Nakon što je sve objavio na Facebooku, promrzli pas nestao je iz dvorišta, a njegov ljuti "skrbnik" objavio je da pas nije u kućici jer više voli biti vani.

Na farmi izgladnjele životinje na snijegu, neke se smrznule

Na privatnoj farmi u Budrovcima pokraj Đakova vlasnik je godinama zanemarivao životinje držeći ih zimi na blatu i snijegu, pa su neke životinje umrle zbog smrzavanja, a druge su bile izgladnjele. Antun Ponoš, voditelj emisije „Kućni ljubimci”, od vlasnika farme otkupio je dva preživjela magarca i desetak svinja jer ih veterinarska inspekcija nije oduzela te je organizirao za njih prijevoz i smještaj na sigurno.

Pas umro od ozljeda, skrbnik dobio prijavu zbog nečipiranja

Veterinarska inspekcija utvrdila je da je 12-godišnji pas, za kojega se je Antun Karadakić iz Kistanja hvalio da je stradao u lovu u prosincu 2017., zapravo stradao od napada divlje svinje pokraj gatera. Karadakić je izbacio psa ispred ambulante i vikao: "Uspavaj to!" Veterinari ga nisu mogli spasiti. Inspekcija je podnijela protiv njega samo prekršajnu prijavu zato što pas nije bio mikročipiran.

Otrovana kujica Hrvatske gorske službe spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Šibenik objavila je da je njihova kujica Beta otrovana namjerno postavljenim mamcem za mesojede u zaleđu Vodica. Beta se oporavlja, a HGSS je podnio MUP-u prijavu protiv nepoznatog počinitelja i apelirao na trovače da prestanu s takvom praksom.

Ubio četiri svoja psa i zakopao ih s jednim živim psom

Umjesto istražnog zatvora, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici odredila je samo mjere opreza 63-godišnjaku koji je ubio svoja četiri psa i zakopao ih s još jednim živim. Osim toga, pijan je prijetio ubojstvom susjedima mašući sjekirom i nožem.

Pokušao štenetu odrezati rep i bacio ga u jarak

Na poziv građana, volonteri osječkog azila Udruge "Pobjede" zbrinuli su odbačeno štene staro tek 10 dana. Veterinarskim pregledom utvrđeno je da psić ima slomljenu zadnju nogu, a monstrum od čovjeka, koji ga je bezdušno bacio u kanal kraj vrlo prometne ceste, čak mu je pokušao odrezati repić.

Žena zatukla mače štapom i bacila u smeće

Žena u tridesetim godinama štapom je zatukla mače koje je imalo skrbnicu, stavila ga u vreću i bacila u smeće. Sve je prijavljeno policiji koja je odmah izašla na mjesto događaja, mačkino tijelo poslano je na obdukciju, a predana je i prijava Općinskom državnom odvjetništvu.

Lovac na cesti ustrijelio psa koji je imao skrbnika

Član Lovačkog društva "Kobac" 1960 iz Lovrana, na cesti Dobreć – Mala Učka, gdje je zabranjeno držanje oružja izvan futrole i s mecima, ispalio je u smjeru psa i skrbnika psa metak iz puške kojom je usmrtio dobroćudnog psa Bobija. Policija je obavijestila mjerodavno državno odvjetništvo.

U podrumu pronađena otrovana kujica slomljene čeljusti

U podrumu urušene kuće u Vinkovcima volonteri udruge Rocco pronašli su sedmomjesečnu pothranjenu i dehidriranu kujicu čije je tijelo bilo prekriveno otvorenim ranama s crvima koji su izlazili i iz njenih očiju i ušiju. Veterinari su utvrdili da je otrovana i pretučena jer je imala i slomljenu čeljust.

Zakopao živih sedam štenaca i gazio po njima

Volonterka udruge "Vau Vau" iz Bjelovara pronašla je nedaleko od skloništa za pse te udruge sedam živo zakopanih štenaca, od kojih je samo dvoje preživjelo. Osoba koja ih je zakopala još je i gazila po njima.

U jednom danu izgorjelo 10.000 svinja

U velikom požaru širokih razmjera na svinjogojskoj farmi PIK-a Vinkovci izgorjelo je i ugušilo se do 10000 svinja i praščića. Udruga "Prijatelji životinja" i druge udruge iz Mreže za zaštitu životinja podnijele su kaznenu i prekršajnu prijavu zbog propusta da se spase barem neke od golema broja životinja.

Inspekcija ostavlja pse da umiru na lancu u obiteljskom dvorištu

Udruga za zaštitu životinja "Spas" Okrug kod Trogira upozorila je na strašne uvjete u kojima žive i umiru psi u jednom obiteljskom dvorištu gdje na lancu čuvaju olupine automobila, u prljavštini, često i bez vode. Veterinarska inspekcija nije našla ništa sporno i psi koji su mikročipirani ostaju u istim uvjetima.

Umro pas Sagi, živ zakopan, pothlađen, prepun crva

Pas od dvije, tri godine starosti pronađen je živ zakopan u šumi kod Vugrovca, pothlađen, prepun rana iz kojih su izlazili crvi te je bio na izmaku snaga. Umro je nakon dva dana, unatoč lijekovima i infuziji.

Na nagovor prijatelja, na panju sjekirom usmrtio mačku

Unutar obiteljskog dvorišta u Brodskom Stupniku mladić (20), na nagovor i poticaj 22-godišnjaka, sjekirom je na drvenom panju usmrtio mačku. Policija je protiv počinitelja podnijela kaznene prijave.

Manijak pucao u četiri štenca, preživjela samo kujica Mrvica

U zaklonu kod Spomen-doma Ovčara u Vukovaru njihov djelatnik hranio je četiri štenca stara oko dva mjeseca, koja su tamo ostavljena i koja je planirao udomiti. Nepoznati manijak ustrijelio je lovačkom puškom tri štenca, a preživjela Mrvica ranjena je i veterinari su joj morali amputirati stražnju nogu i rep.

Ustrijeljena dva psa

Iako se sumnja na lokalnog lovca, ODO Zlatar pokrenulo je kazneni postupak protiv nepoznatog počinitelja zbog ubojstva dva psa na livadi udaljenoj ni 200 metara od kuća. Jedan pas propucan je više puta. Komunalni redar zakopao ih je u šumi. Znalo se tko se brinuo o nečipiranim psima.

U plićaku plaže na Pampasu pronađeno štene u vreći s kamenom

Jedna Osječanka pronašla je na obali rijeke Drave mrtvo tromjesečno štene u čvrsto zatvorenoj vreći i s kamenom. Štene se pokušavalo spasiti, grizlo je vreću iz koje je provirila crna kuštrava glavica.

Kronično izgladnjeli pas Bono umro od kaheksije

Kronično izgladnjeli i izmučeni pas Bono iz Otišića kod Sinja, koji je danima jeo zemlju i granje, umro je od posljedica gubitka tjelesne težine i atrofije mišića. Veterinari procjenjuju da je bio dugo zavezan ili u boksu, i izgladnjivan.

Umro mačić s rezovima na šapama i gnojnim crvljivim ranama

Volonteri makarske udruge "Šapama od srca" pokušali su spasiti mačića ostavljenog blizu vrtića, sa sumnjivim ozljedama i rezovima na šapama te gnojnim i crvljivim ranama, no umro je od sepse.

Na splitskoj Rivi mrcvario do smrti pijetla kojemu je svezao konop oko noge

Središtem Splita jedan čovjek nosio je za nogu živoga pijetla kojemu je svezao oko noge konop s lopticom za pse, vodio ga na uzici i puštao da šeta. Pijetao je umro od stresa. Građani su fotografirali čovjeka s pijetlom, no nisu prijavili slučaj policiji.

Kaznena prijava protiv lovca koji je pse gazio i udarao štapom

Protiv lovca B.O., koji je udarao pse štapom i gazio ih nogama, što su prije dvije godine snimali i svjedoci, podignuta je kaznena prijava, psi su oduzeti i smješteni u sklonište jer nisu cijepljeni ni mikročipirani, a pokrenut je i postupak njegova isključenja iz Lovačkog društva "Muć".

Usmrtio psa pucanjem u glavu iz kubure

43-godišnjak je na području Općine Suhopolje u dvorišnom prostoru, uporabom nelegalnog vatrenog oružja (kubure ručne izrade) usmrtio psa nepoznatog skrbnika ispalivši mu hitac u glavu. Oduzeto mu je oružje i policija je podnijela protiv njega kaznenu prijavu ODO-u u Virovitici.

Dva ubijena i jedan ranjeni pas nakon odlaska skrbnice u dom

Nakon što je skrbnica devet pasa spašenih s ceste završila u domu, volonterka iz Garešnice koja ih je hranila pronašla je dva ubijena psa i jednu pothlađenu i teško ozlijeđenu kujicu s velikom ranom na vratu. Sumnja se da im je naudio čovjek u čijem su dvorištu ostali, a preživjele pse zbrinuli su volonteri.

Traži se kazna zatvora od godinu dana za zlostavljača psa Felixa

Osječka Udruga "Pobjede" objavila je da se vodi sudski postupak u kojemu se za zlostavljača psa Felixa traži kazna zatvora od godinu dana. Felix je umro nakon što ga je „skrbnik” pretukao željeznom šipkom i nanio mu tešku ozljedu oka i frakturu gornje čeljusti, izbio zube te smrskao sve kosti na šapi.

Zabranjenim insekticidom otrovana dva psa i nekoliko mačaka

Insekticidima čija je prodaja zabranjena u Hrvatskoj, na Braču su otrovani dva lovačka psa i nekoliko mačaka. Godinama netko truje bračke pse, a kao kolateralne žrtve stradavaju mačke i kune.

Dva psa umrla od srčanog zastoja, šokirani bacanjem petardi

Dva mala psa u Splitu umrla su od srčanog zastoja zbog šoka od petardi, a jedan je ozlijeđen petardom.

Split: 23 kaznene prijave za ubijanje i mučenje životinja!

Tijekom 2018. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu primilo je ukupno 23 kaznene prijave kojima se prijavljuje kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona. Od podnesenih kaznenih prijava 10 je bilo protiv nepoznatog počinitelja, 13 protiv poznatih počinitelja kaznenog djela, dok je u 8 kaznenih predmeta Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave s obzirom na to da nije potvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi bilo počinjeno predmetno kazneno djelo.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv okrivljenika (1954.) zbog postojanja osnovane sumnje da je koncem prosinca 2018. oko 11 sati na području Županije počinio kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja na način da je bezrazložno više puta snažno udario metalno šipkom mačića i nanio mu brojne ozljede od kojih je mačić uginuo. Podignuta je i optužnica protiv okrivljenika (1988.) zbog postojanja osnovane sumnje da je koncem prosinca 2018. bezrazložno mačića pogodio hicem iz zračne puške, zbog čega je mačiću prouzrokovao ozljedu probijanjem uha.

U 13 kaznenih predmeta Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u suradnji s policijskim službenicima još provodi izvide radi pravilnog i potpunog utvrđenja činjeničnog stanja i donošenja državnoodvjetničke odluke - kazala nam je Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Prijavite, nemojte otići svojim putem

Ako primijetite bilo kakvo mučenje životinja, o tome obavijestite veterinarsku inspekciju ili nadležni veterinarski ured. Nemojte samo otići svojim putem misleći da će se 'situacija popraviti sama od sebe'.

U međuvremenu, mnoge životinje pate. Na suncu. Bez vode. Bez hrane. Bez ljubavi. Pretučene i mučene.

Važne presude

Prekršajni sud u Slavonskom Brodu donio je pravomoćnu presudu prema kojoj bivši skrbnik dvogodišnjeg psa Goge mora platiti 11 tisuća kuna kazne zbog zanemarivanja, nakon što je pas otkriven u njegovu dvorištu posve izgladnjen, zapušten i zatvoren u boksu. Gogu je zbrinula udruga.

Pedijatar koji je bacio štence u rijeku nepravomoćno kažnjen s 15 tisuća kuna
Udruga 'Animalex' objavila je da je vukovarski pedijatar Dražen Karnaš nepravomoćno kažnjen s 15.000 kuna zbog napuštanja kućnih ljubimaca nakon što je na Badnjak 2017. bacio štence u rijeku. I njegova udomljena kujica i štenci umrli su u veterinarskoj ambulanti.

Od udruge 'Animalex' doznali smo da je kao dokaz da se radi baš o tom pedijatru isprva poslužila videosnimka koju je mobitelom napravila svjedokinja njegova bacanja štenaca u vodu, a on sam poslije je na sudu priznao to nedjelo. Sam čin bio je iznimno okrutan i zbog toga što dr. Karnaš nije želio dovesti veterinarima kujicu, majku pothlađenih štenaca koji su imali tek nekoliko dana, kako bi ih pokušali spasiti dojenjem. Kada je na inzistiranje veterinarke, koja je pokušavala spasiti štence, nakon nekoliko dana kujica bila spojena sa štencima, nisu uspjeli preživjeti ni štenci ni ona jer je umrla od neliječenih komplikacija nakon poroda.

Nepoznati počinitelj u Sv. Ivanu Žabno objesio je na vrata frizerskog salona mrtvu mačku. Sumnja se da je motiv nastavak sukoba između dijela župljana iz obližnjeg mjesta Cirkvena i njihova župnika jer su ranije nađene i obješene mrtve ptice ispred ograde župnog dvora u Cirkveni.

 

Naslovnica Život