Mozaik Život

laskavo priznanje

Amerikanci odlučili - Splićani rade najbolje craft pivo u Hrvatskoj! Proizvođači poručuju: na scenu sada izbacujemo piva 'Punicu' i 'Svekrvu'

laskavo priznanje

Splitska Craft pivovara LAB Split ima najbolje hrvatsko pivo u 2018. godini, a to priznanje dodijelila im je američka stranica 'RateBeer'!

Pivo ovjenčano prestižnim priznanjem iz Amerike, koju nazivaju i kolijevkom craft pivarstva, zove se Barba Imperial IPA, a "poteklo" je iz male manufakture na Stinicama, i proizvod je – nakon gašenja Jadranske pivovare - jedne od tri nevelike ali značajne pivovare iz grada pod Marjanom.

Direktor "LAB Splita" Siniša Anđelić s pravom je ponosan na "Barbu"; to vrhunsko domaće pivo, doduše, proizvedeno je od kvasca i hmelja uvezenih iz Amerike, te od engleskog ječma, no to nimalo ne umanjuje njegovu autohtonost, prepoznatljivu po moćnoj, "muškoj" aromi koju sugerira i sam naziv; k tomu, alkohol od osam posto čini "Barbu" idealnim pićem uz tešku, domaću spizu, neki gulaš ili crveno meso, napominje naš sugovornik, po formalnoj profesiji sa završenim pomorskim fakultetom i srednjom Zdravstvenom školom, koju je prethodno pohađao.

Iako radi kao agent za ukrcaj pomoraca, Anđeliću je pivo, kaže, najveća ljubav. Već tri godine vodi pogon, u zadnjoj garnituri pojačan direktorom proizvodnje Antom Kneževićem, koji je pak ostavio posao profesora fizike e kako bi se posvetio pivskim užicima, to jest proizvodnji istih.

Uz prestižnog "Barbu" stila Imperial LAB, njihova je u prodaji najrasprostranjenija inačica "Barba pale ale", dostupna u supermarketima, te cjenovnog razreda na tragu čuvenog Leffea. "Barba" je, napomenimo, dobio to ime po tetku ilitiga Anđelićevom barbi Leonu Dekaniću, inače suvlasniku pivovare. Njihov je brend i pivo "Englez", laganije, kao što sam pomalo "finćukasti" naziv veli...

- Za sve koji ne prate ovu rastuću scenu, tri splitske pivovare danas proizvode piva koristeći hmelj iz svih krajeva svijeta, kvasce s norveških farmi ili belgijskih samostana, budući da je proizvodnja rečenog repromaterijala kod nas, nažalost, minorna. K tomu, koristimo još niz drugih kultura: bundevu, maline, sol, jogurt, rogač, chili papričice, a sve ukomponirano tako da natjera prosječnog pivopiju da se zapita 'što sam ja to pio sve ove godine' – plastično dočarava Anđelić.

Što se, pak, netom osvojene nagrade tiče, nju ne može kompromitirati okolnost da je stranica 'RateBeer' u Americi, jer na domaćem terenu postoji niz degustatora te dva moderatora koji brinu za regularnost natjecanja kojega je, dakako, osnovna pretpostavka - kušanje.

- To su pravi znalci, većinom s područja Zagreba, koji godišnje kušaju i po šest tisuća vrsta piva. To bi, prevedeno, značilo da im je u opisu poslanja popiti šesnaest piva dnevno! Dakako, ne moraju iskapiti cijelo pivo, nego samo mjericu – napominje naš sugovornik.

Pivovara "Split LAB", međutim, nakon ovog priznanja ne kani zaspati na lovorikama.

- Cilj nam je do ljeta otvoriti kušaonicu u kojoj će pivoljupci moći po tvorničkim cijenama uživati u našoj ponudi. Istu sad namjeravamo obogatiti dvjema novim sortama živopisnih naziva: "Punica" i "Svekrva". Ne, "Punica" neće biti "ubojica", nego blago pivo nježne arome, koje će sprati stigmu nepopularnosti koja se počesto vezuje uz taj segment hrvatskog rodoslovlja, no zato će "Svekrva" biti nešto žešća – s osmijehom je najavio direktor male pivovare, prisutne na hrvatskom tržištu treću godinu.

- Pivo sve više postaje prepoznatljiv hrvatski brend, pa stoga kad se pohvalite pred gostima jadranskom lignjom, šoltanskom maslinom, paškim sirom, drniškim pršutom, pelješkim-hvarskim-viškim vinom, sjetite se da u Splitu postoje još i tri pivovare koje žive, rade, zapošljavaju i kuhaju odlična piva, svaka na svoj način i sa svojim potpisom. To su, uz nas, još i Mandrill Nano-Brewing CO i Tap B Craft Brewery & Brewpub Split – napominje netom nagrađeni pivar, pun entuzijazma za nadolazeće projekte koji će, bez sumnje, i opet sa sanjivih splitskih Stinica osvojiti svijet...

Naslovnica Život