Mozaik Život

Šok i nevjerica

Žena poklanja luksuznu vilu za jedno obično pismo? Suludi potez ipak ima mali uvjet bez kojeg cijela stvar pada u vodu

Šok i nevjerica

Reći da gospođa imena Alla Wagner nije ni slutila kako će završiti u svim svjetskim medijima ne bi bilo sasvim točno. Uz sulud poslovni potez na koji se odlučila, Kanađanka je itekako mogla pretpostaviti da će se dogoditi upravo to.

Ona je, naime, odlučila svoju luksuznu vilu vrijednu 1,3 milijuna američkih dolara pokloniti, i to osobi koja joj napiše najbolje - pismo. Ili esej, kako prenose brojni mediji, među njima i Business Insider.

Kako god se zvao, rad na temu "Na koji će način selidba u ovaj bajkoviti dom pored jezera promijeniti vaš život?" treba dostaviti gospođi Wagner kojoj će u konačnoj odluci pomoći čitav panel sudaca. "Napiši pismo, osvoji kuću", zove se natječaj prilikom prijave na kojega treba platiti samo 19 dolara (stotinjak kuna). 

I upravo u tome krije se "caka" cijele ove ideje. Ukoliko, naime, ne prikupi dovoljan broj prijava, Wagner će od cijele stvari odustati, a natjecateljima vratiti novac, umanjen za troškove poštarine.  

 

Natječaj je počeo 5. siječnja, a trajat će sve do ranog travnja, uz mogućnost produljenja od tri mjeseca, ako se ne zaprimi dovoljan broj prijava. Esej kojim se ulazi u natjecanje mora imati maksimalno 350 riječi i odgovoriti na gore postavljeno pitanje. Na društvenim mrežama birat će se 500 najvećih sretnika, a iz ovog, užeg kruga pobjednika će odabrati suci.

Gospođa Wagner na svojoj Facebook stranici otkriva i kako se na ovaj potez odlučila u dogovoru sa svojom obitelji - njeno zdravlje sve je gore i želi pronaći nekoga tko bi dostojno naslijedio dom u kojem je provela život.

No uvjeti ovoga natječaja našli su se na udaru nekih kritičara. BBC dovodi u pitanje ovakva "natjecanja", ističući kako su svi prijašnji pokušaji neslavno propadali nakon što ne bi zaprimili određen broj prijava. Svaki put, kuća bi ostala u rukama prijašnjeg vlasnika, a sve skupa bi ispao prevelik trošak i napor.

Korisnici Facebooka složili su se pak da cijena "upada" u krug natjecanja nije strašna.

"Ako se ne želite prijaviti, samo umuknite", poručuju onima koji imaju sumnje, uz dodatak "Nevjerojatno je kolika količina ljudi se žali na uvjete... Ovo je samo jedan zadatak u kreativnom pisanju, uz brutalno dobru nagradu...".

Naslovnica Život