Mozaik Život

Posebno mjesto u Bibliji

Neobičan hobi kaštelanskog svećenika: evo kako i zašto se don Darijo zaljubio u - magarce

Posebno mjesto u Bibliji

Kada bi vas netko pozvao na izložbu magaraca, vjerojatno biste pomislili da se radi o nekoj zezanciji i ko iz topa odvratili: mene si doša zafrkavat... U ovoj našoj priči ipak nije riječ o zezanciji, jer je upravo u Kaštelima neki dan otvorena izložba magaraca. Autor izložbe je svećenik iz Kaštel Novog, don Darijo Čorić.

Iako mnogi magarca povezuju isključivo s Jadranom i Mediteranom, ove zanimljive životinje žive na svim kontinentima, a da je tako, pokazuje njih više od 400 različitih koje ovih dana svi zainteresirani mogu vidjeti u Katoličkom domu u Kaštel Novom. Stigli su sa svih strana svijeta i svaki od njih priča neku svoju priču. Plišani, drveni, plastični, ma, nema kakvih nema u povelikoj kolekciji don Darija.

Da je riječ o nesvakidašnjoj izložbi figura ovih životinja, koje su privatna zbirka tamošnjeg župnika, pokazuje i javnost koja je i više nego zainteresirana.

- Sakupljati figure magarčića počeo sam prije 15-ak godina. Magarac je životinja koju obilježavaju upornost i izdržljivost, podnosi različite terete i uvjete i samim time je vrlo posebna. On je u svakom trenutku bio dio Isusova života, na njemu je trudna Djevica Marija putovala prije Isusova rođenja, magarac se nalazio u štalici kad se Isus rodio, na njemu su bježali u Egipat i na njemu se vratili, na njemu je Isus nekoliko dana prije nego što je razapet ušao u Jeruzalem... Magarac jednostavno ima posebno mjesto u Bibliji – govori nam o svom hobiju don Darijo.

Njegova zbirka danas broji 440 figurica, različitih veličina i izrađenih od različitih materijala. Do nekih od njih došao je sam, neke su mu donijeli prijatelji s različitih putovanja, rodbina, župljani i svi oni koji znaju za njegov hobi, a svakoj figurici don Darijo poklanja zasluženu pažnju.

U prvih nekoliko dana izložbu, na kojoj su osim figura magarčića izloženi i radovi jednog od župnih umjetnika s motivima mora i Dalmacije, posjetilo je petstotinjak osoba, a posebno je zanimljiva djeci koja kroz svoju maštu opisuju i promatraju svakog od magarčića.

Svi koji žele pogledati ovu zanimljivu zbirku, to mogu učiniti svakim danom u večernjim satima, od 20.30 do 22 sata, u Katoličkom domu, na čijem će ih ulazu dočekati figura magarca u prirodnoj veličini.

Izložba će biti postavljena do kraja ove sezone tako da je mogu razgledati i brojni turisti koji borave u Kaštelima.
Zanimljivo je da je u Kaštel Novom, za sve one koji stignu u Kaštela i žele se pobliže upoznati sa sakralnom umjetnošću kaštelanskih crkava ili neko vrijeme provesti u molitvi, župna crkva sv. Petra apostola otvorena svake večeri.

Naslovnica Život