Mozaik Život

Umjesto na posao, išle kuhati

Splićanke Andrea i Barbara otkrile zašto su ih šefovi bez problema pustili u show
'3,2,1 - kuhaj!'; No to im se vrlo brzo obilo o glavu

Umjesto na posao, išle kuhati

Splićanke Andrea Pavlović (29) i Barbara Kulišić (28) ušle su u samu završnicu popularnog gastro-showa "Tri, dva, jedan – kuhaj!". Dugogodišnje prijateljice koje zajedno rade u arhitektonskom uredu "Urbane tehnike" u Zagrebu gledat ćemo i ovog tjedna, dok svojim jelima pokušavaju očarati strogi, ali pravedni žiri. Djevojke se poznaju još iz studentskih dana, no još su se više zbližile kada su postale poslovne kolegice.

Kažu da se suprotnosti privlače, a možda je baš to slučaj s ove dvije marljive kandidatkinje. Naime, Andrea je neko vrijeme provela u Indiji, gdje je zavoljela indijsku uličnu hranu, bogatu curryjem i drugim jakim začinima, dok Barbara preferira tradicionalnu mediteransku hranu. Ipak, cilj im je zajednički – objaviti kuharicu u kojoj bi svoja jela spojile s arhitekturom. S djevojkama smo porazgovarali o njihovoj dosadašnjoj prezentaciji u showu i onome što tek očekuju...

Kakav je osjećaj ući u najnapetiji tjedan i biti među najboljim kuharima amaterima? Koliko daleko ste iskreno mislile da ćete dogurati?

– Osjećamo se jako uzbuđeno što smo došle do samog vrha uz ostale parove. Nismo razmišljale o tome dokle ćemo dogurati, nego smo se fokusirale na kuhanje dan po dan, zadatak po zadatak, a naravno da smo željele doći do samog kraja. I evo, sada smo pred finalom.

Jeste li zadovoljne onim što ste pokazale u showu? Ima li trenutaka kojih se sramite? Kako je show općenito djelovao na vaše prijateljstvo?

– U početku nam je bilo neobično gledati se i slušati na TV-u, ali smo se već nakon prvih nekoliko epizoda navikle. Potpuno je drukčiji doživljaj proći to sve uživo pa onda iste situacije vidjeti na TV-u, ali zadovoljne smo time kako smo se pokazale. Ponekad bismo znale ostaviti dojam da smo smotanije nego što zapravo jesmo, na primjer kad je Barbara u prvom kuhoboju miksala s jednom metlicom potpuno bezuspješno ili kad je Andrea krivo čistila ribu taman u trenutku kad je naišao Zagorac (Špiček). Također nikad nećemo zaboraviti trenutak kad nam je patka pala na pod, a kako se to dogodilo, i dalje nam nije jasno.

Sudjelovanje u showu je jako intenzivno iskustvo, psihički i fizički. Jako puno vremena smo provele skupa, što na samom snimanju, što kod kuće proučavajući recepte i kuhajući, tako da nas je to iskustvo dosta povezalo. Bilo je dobrih i loših trenutaka, dobrih naravno puno više, kroz koje smo se bolje upoznale i naučile kako raditi skupa u stresnim situacijama te prilagoditi se jedna drugoj. Jako smo zadovoljne kako smo međusobno funkcionirale, jednom su nam u showu rekli – kao da smo ying i yang.

S kim u showu ste najbolje, a s kojim parom niste baš ostvarile najbolje odnose? Što mislite o Anti i Martini koji su naglo napustili show?

– U showu smo se najviše družile s Vjekom, Ivanom i Loretom te Ottom i Nikolinom, a sa svima ostalima smo isto imali dobar odnos. Što se tiče Ante i Martine, ne ulazimo u razloge zbog kojih su napustili show, ali nam je žao što se to odvilo na takav način.

 

Tko vam je omiljeni sudac, i zašto?

– Svi iz žirija su veliki profesionalci i cijenimo ih sve, ali ako moramo nekoga istaknuti, to bi bio Mate jer su nam njegovi savjeti, kao i kritike, uvijek bili od najveće pomoći. Također njegov pristup je uvijek bio pozitivan, što je ključno u stresnim situacijama.

Što gledatelji koji pomno prate ne znaju o showu? Otkrijte nam neke detalje sa snimanja koji se ne prikazuju? Smiješne, tužne...

– Gledatelji uglavnom ne znaju da snimanje traje i po 10-ak sati dnevno te da se na samom setu nalazi dvostruko više ljudi nego što oni vide. Zbog tog intenziteta snimanja dosta smo se zbližili i s cijelom ekipom voditelja, snimatelja, novinara i ostalima koji su iza "kulisa" i stvarno je znalo biti vrlo zabavno. Nakon dugih dana snimanja zna vas i "puknuti žuta minuta" pa smo se tako, na primjer, jednom pri davanju izjava počele smijati do suza, što je trajalo, a našem novinaru sigurno nije bilo toliko smiješno jer nismo bile u stanju normalno odgovoriti na njegova pitanja. Jedna lošija uspomena je kad smo se nakon kuhanja posvadile kao dvije tinejdžerice, pritom lupajući vratima i vičući, ali smo se pomirile za pet minuta.

Koja vam je najbolja, a koja najlošija uspomena sa snimanja?

– Najbolja uspomena je osjećaj koji bismo imale svaki put kad bi nam žiri pohvalio jelo, a pogotovo kad smo dobile prve tri desetke u showu. Lijepo je kada ti profesionalni kuhari kažu da je to što radiš dobro. Najlošija uspomena je osjećaj kad smo se vratile kući nakon snimanja prve epizode s top 10 parova. Nismo htjele natrag u studio jer nam je bilo prestresno i bojale smo se da se nećemo snaći dovoljno dobro, ali smo se ipak vratile i uspješno svladale sve izazove.

Šta najviše volite pripremati kod kuće?

Barbara: Što se tiče kuhanja kod kuće, kuham sve i svašta ovisno o inspiraciji. Ako imam vremena, radim i nešto zahtjevnije, ali i često znam isfrigati samo jaje i pancetu.

– Andrea: Najčešće spremam razne vrste manistre, a najviše volim manistru na pome jer je brzo gotova i uvijek me podsjeti na ljeto.

Šta kažu prijatelji na vaše kuhanje? Kakvi su komentari obitelji?

– Prijatelji su oduševljeni i puni podrške te jedva čekaju kad će oni doći na red da im spremimo sve što smo radile u showu. Mame, tate, bake i djedovi su ponosni, čak i ne mogu vjerovati da toliko dobro kuhamo.

Gdje radite i što ste po struci? Kako su kolege reagirali na vaše sudjelovanje u kulinarskom showu?

– Naši šefovi su neobično susretljivo reagirali kad smo im došle s idejom da bismo, umjesto na posao, išle kuhati, i pustili su nas, ali se isto nisu nadali da ćemo toliko daleko dogurati. Sad ćemo i u uredu morati kuhati kako bismo se odužile za izbivanje, ali to će nam biti gušt.

Vjeko je kazao da bi novac potrošio da majci kupi novu kuhinju. Na što biste vas dvije potrošile 100.000 kuna?

– Ako osvojimo 100.000 kuna, potrošit ćemo ih na putovanja, dodatnu gastro-edukaciju te na veliki party za prijatelje.

Kažu da ljubav ide kroz želudac. Imate li dečke i smatrate li tu tvrdnju točnom?

– Andrea: Imam dečka, točnije zaručnika. Iako nije previše zahtjevan, najviše voli kad mu radim indijski curry, tako da definitivno mogu reći da ljubav ide kroz želudac.

– Barbara: Nemam dečka. Slažem se da ljubav ide kroz želudac, a s obzirom da sam napredovala u svojim kuharskim vještinama, morat ću iskoristiti tu prednost u budućnosti.

Naslovnica Život