Mozaik Život

Balkanski ukus zakazao

Rezultati istraživanja o konzumaciji droge u Europi: ovaj hrvatski grad našao se u prvih 30, što mislite koja supstanca je 'najpopularnija'?

Balkanski ukus zakazao

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) svake godine provodi temeljitu analizu otpadnih voda kako bi se ustvrdilo kolika je potrošnja opojnih droga u pojedinim gradovima, a prošle godine proveli su najopsežnije istraživanje dosad, prenosi Novi list.

Analiza se temeljila na pretpostavki da se sve konzumirane droge moraju 'vratiti' u okoliš u istome sastavu ili pak kao kombinacija metabolita u našemu urinu i fekalijama, što nas ponovno vraća na otpadne vode.

Rezultati toga istraživanja u javnost su izašli prije nekoliko dana: analizirale su se otpadne vode u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja, a rezultati su nemalo iznenadili pojedine države.

Tražili su se tragovi četiri vrste droga: kokainaamfetamina, metamfetamina i MDMA-a (ecstasyja), a analize su se provodile sedam dana u tjednu. Ne iznenađuje pritom podatak da se konzumacija kokaina povećala u danima vikenda (zlouporaba amfetamina je pak ravnomjerno 'raspoređena' tijekom radnoga tjedna), ali zato je podatak o državama koje prednjače u uživanju opojnih tvari odjeknuo poput bombe.

Od prvih deset 'pobjednika', ozbiljni Švicarci zauzimaju čak tri mjesta. Geneva, Zurich i maleni gradić St. Gallen Hofen prednjače u konzumaciji kokaina, a tu su negdje i Barcelona i Bristol.

Sjevernjaci su se, dakle, opredijelili za kokain, a što je s Istočnom Europom? Na Balkanu smo, tako barem kaže istraživanje, skloniji amfetaminu i ecstasyju, dok metamfetamin, čija je zlouporaba tradicionalno bila vezana uglavnom za Češku i Slovačku, sve češće koriste i Njemci.

Zagrepčani pak nisu pokazali taj balkanski ukus. U glavnome gradu Lijepe naše i dalje se najviše uzima - kokain.

"Na području Zagreba dnevno se "potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što predstavlja uvećanje u odnosu na prethodnu godinu, i triput je više nego prije pet godina", prenosi portal montor.hr.

Podatci su tako smjestili naš glavni grad na sredinu ljestvice, a ostala naša urbana središta mogu odahnuti. Istraživanje je provedeno samo u Zagrebu, ali i to je dovoljan pokazatelj koliko Hrvati uistinu droge konzumiraju. 

Naslovnica Život