Mozaik Život

liječenje gladovanjem suzbija karcinom, ali je dobro i za zdrava čovjeka

Doktor gladovao 50 dana te pritom planinario po Mosoru

liječenje gladovanjem suzbija karcinom, ali je dobro i za zdrava čovjeka

U učinkovitost tretmana po Rudolfu Breussu na vlastitu se primjeru uvjerio dr. Drago Milašinović, specijalist ginekolog iz Splita, koji je nakon odlaska u mirovinu usavršio niz metoda iz područja alternativne medicine

U učinkovitost tretmana po Rudolfu Breussu na vlastitu se primjeru uvjerio dr. Drago Milašinović, specijalist ginekolog iz Splita, koji je nakon odlaska u mirovinu usavršio niz metoda iz područja alternativne medicine

Da se pedesetodnevno gladovanje, i to ne na “kruhu i vodi”, kako se običava reći, nego čak i bez kruha, samo uz bistre sokove od povrća i čajeve, može preživjeti, zvuči malo vjerojatno, ali da je blagotvorno za zdravlje - upravo je nevjerojatno.

U učinkovitost takve dijete, međutim, kojoj nije osnovni cilj suzbijanje pretilosti, nego popravljanje “opće krvne slike” na vlastitu se primjeru (čitaj: tijelu) uvjerio dr. Drago Milašinović, specijalist ginekolog iz Splita, koji je nakon odlaska u mirovinu usavršio niz metoda iz područja alternativne medicine, s naglaskom na hipnoterapiju i spomenuto liječenje gladovanjem, odnosno uzimanjem sirove hrane.

Dr. Milašinović je svoje oduševljenje rezultatima takva pristupa liječenju i formalno kanalizirao; zaslužio je, naime, diplomu nakon dvogodišnjeg tečaja medicinske hipnoze i komunikacije pri Hrvatskom liječničkom zboru, nakon čega je mnogima pomogao.

Najviše, kaže, vezano uz posttraumatske poremećaje, tjeskobe i depresivna stanja, a među njegovim pacijentima bilo je i žrtava silovanja, stradalih u prometnim nesrećama, osoba koje su proživjele stresna stanja u intimnom životu... ali i profesionalnih sportaša, primjerice, koji su htjeli stabilizirati i iskoristiti vlastite energetske rezerve na najbolji mogući način.

Studija na 16 tisuća ljudi

Međutim, za osebujnu metodu liječenja gladovanjem zasad nema puno ozbiljnih i discipliniranih kandidata, primjećuje naš sugovornik, koji svaki razgovor, pa i onaj s novinarima, počinje s nekoliko minuta opuštanja uz ezoteričnu glazbenu podlogu. - Za liječenje gladovanjem zainteresirao sam se još dok sam studirao, slušajući priče jednog profesora o slučajevima samoizlječenja karcinoma u koncentracijskim logorima, gdje o uvjetima života i prehrani ne treba ni govoriti.

Poslije sam pobliže proučio metodu apstinencije od hrane o kojoj su pisali Otto Buchinger i Rudolf Breuss; prvi je, doduše, smatrao da gladovanje nije dobro upravo u slučaju karcinoma, dok je kasnije Breuss na nekih 16 tisuća slučajeva dokazao da pomaže, osim u terminalnoj fazi - govori dr. Milašinović, koji se, kako smo na početku teksta rekli, i sam podvrgnuo tretmanu iako nije bolovao ni od čega.

Seks nije isključen

- Kontrolirano gladovanje blagotvorno je i za organizam zdrava čovjeka. Znate, nisam se usudio pacijentima nešto propisivati i sugerirati samo na osnovi teorije, nego sam se htio uvjeriti na vlastitu primjeru. Tako sam nekoliko godina zaredom gladovao 50 dana, iako je po Breussu dostatno 42 dana - prisjeća se liječnik.

Tijekom toga razdoblja pio je bistre sokove od raznih vrsta povrća, dok je probavu održavao čajevima, iako je preporučena metoda povremena klizma, no to mu se činilo predrastičnim i nepraktičnim. Najteže mu je, kaže, bilo pronaći povrće iz ekološkog uzgoja, zbog čega se po zalihe uputio čak u Bosnu i opskrbio kod seljaka.

- Ima dosta zamki na koje se čovjek mora psihički pripremiti. Ne smije se dovoditi u stanje pretjeranog stresa, ali može funkcionirati normalno, raditi (osim ako posao nije manualne naravi), imati spolne odnose i slično. Ja sam se čak popeo na Mosor, do planinarskog doma, i jedva odolio zovu tanjura toplog fažola - našalio se naš sugovornik, napominjući:

- No, čovjek ne smije precijeniti svoju energiju. Kriza i napadaji gladi nastupaju najčešće sedmog i dvadesetog dana. Tada se može popiti vode, a preporučljivo je stalno biti pod paskom liječnika - poručuje dr. Milašinović.

Kako djeluje?

Najjednostavnije rečeno, gladovanje na suzbijanje karcinoma djeluje tako da oslabljuje maligne stanice, kojima za opstanak treba više energije od zdravih stanica. Tako se razvoj raka dokazano može usporiti, a u kombinaciji s lijekovima liječenje je još učinkovitije, smatra liječnik, koji je tijekom 50 dana gladi izgubio 12 kilograma i vratio šest, što mu je, među ostalim, bio cilj. Nije nevažno napomenuti ni da je postdijetalna faza također delikatna, i nije uputno “nasrnuti” na hranu. Naš sugovornik preporučuje male, što sirovije obroke, kako se termičkom obradom ne bi uništili vrijedni vitamini, enzimi, bjelančevine i drugi sastojci.

 
 

Naslovnica Život