Mozaik Život

otpada fasada s kuće

PETROVARADIN Propada rodna kuća bana Jelačića

otpada fasada s kuće

Zbog nečišćenog  oluka, počela je padati fasada kuće slavnoga hrvatskoga bana. Srpske institucije okrivljuju stanare

S rodne kuće hrvatskoga bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu otpao je dio fasade. Načelnica Građevinske inspekcije Novoga Sada Slavica Lazarov kaže da je do oštećenja najvjerojatnije došlo zbog topljenja snijega i oštećenja vlagom.

Kuća hrvatskoga bana pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novoga Sada, ali o kući i fasadi, prema gradskim odlukama, trebaju brinuti stanari kuće.

“Pretpostavka je da žlijeb na kući nije bio očišćen, pa se začepio i procurio tako da se voda slijevala i uništila takozvani potkrovni vijenac. O tome bi brigu trebali voditi stanari i korisnici prostora, jer Zavod nema novca niti obvezu intervenirati u ovakvim situacijama. Mi nemamo informacije tko će, kada i kojim novcem obnoviti fasadu”, kaže Miroslav Matić, tajnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

Za sada je kuća ograđena trakom i stavljeno je upozorenje prolaznicima da se fasada ruši.

Istarska konoba u podrumu

Upravo su stanari kuće problem da ova kuća dobije drukčiju i širu namjenu te da se o njoj povede briga kakvu zaslužuje, kao spomenik od posebne povijesne i kulturne vrijednosti. Kada su čuli za neke od inicijativa koje su podrazumijevale promjenu vlasnika, odmah su podigli cijene svojih stanova.

To je i jedna od najvećih prepreka da kuća dospije u ruke onih koji bi o njoj vodili valjanu brigu. Do sada je pokrenuto nekoliko takvih inicijativa. Svojevremeno je i jedan od predstavnika Mjesne zajednice Petrovaradin Petar Mudri pisao bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću i predložio mu da Hrvatska kupi kuću i da tu smjesti institucije koje bi bile od pomoći hrvatskoj zajednici u Vojvodini, a dio kuće mogao bi se koristiti i za neki od diplomatskih ureda.

Ostalo je samo na toj inicijativi upravo zbog stanara koji su podigli cijene stanova, a sada i ne vode dovoljno brige o rodnoj kući hrvatskoga bana.

U posljednje vrijeme podrum kuće pretvoren je u istarsku konobu, koju je otvorio jedan istarski poduzetnik. Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, kaže za “Slobodnu Dalmaciju” da je i to Vijeće pokretalo inicijative za očuvanje rodne kuće bana Josipa Jelačića, ali u tome nije uspijevalo upravo zbog financijskih nemogućnosti i pomoći sa strane.

Posljednja događanja oko kuće bana Jelačića Darko Sarić Lukendić smješta u ukupan odnos prema kulturnom naslijeđu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Na kuću je postavljena spomen-ploča 1901. godine, na stogodišnjicu rođenja bana Jelačića, na kojoj je natpis da je u njoj rođen hrvatski ban.

Ta ploča i sama kuća bila je metom vandalskih nacionalističkih ispada, gađana kamenjem, pa i metcima, početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Jedno vrijeme, kako bi se ti ispadi spriječili, na ploču je bila postavljena drvena ploča i zakrivala natpis. Ploča je obnovljena 2001. godine za novog jubileja rođenja bana Jelačića.

Jovo Paripović

Planovi

Jedno od rješenja, koje bi podrazumijevalo i trajnije rješenje za kuću, jest i pretvaranje toga dijela Petrovaradina, koje se naziva Podgrađe ili Gradić, i čini ambijentalnu cjelinu s Petrovaradinskom tvrđavom, u pješačku zonu u kojoj bi se otkupom stanova dobio prostor za uređenje kulturnih i drugih sadržaja.

To je skup projekt, koji bi se prema nekim najavama trebao početi realizirati upravo u ovoj godini. Njime bi se dobio izuzetno zanimljiv turističko-kulturni prostor. Kuća bana Jelačića nalazi se gotovo u samom središtu Gradića, udaljena je nekih pedesetak metara od crkve i manastira Svetoga Jurja, gdje je Josip Jelačić i kršten i tu je smješteno još nekoliko objekata značajnih za kulturno i ostalo naslijeđe Hrvata.

Naslovnica Život