StoryEditor
ŽivotIZAZOVI U ODGOJU

Bojite se svom djetetu reći 'Ne', stalno ga zovete i provjeravate, a preispitujete i sebe? Moderna vremena promijenila su roditelje, provjerite imate li i ostale 'simptome' današnjih mama i tata

Piše Ivana Pavić
21. rujna 2019. - 15:19

Današnji očevi i majke žive u potpuno drugačijem svijetu od onog u kojem su odrastali njihovi roditelji i odgajali njih. Često su pod utjecajem okoline i trendova, pa nije ni čudo da je odgoj djece danas drugačiji nego prije nekoliko desetaka godina, pogotovo kad dodamo utjecaj sveprisutne tehnologije.

Društveni mediji utječu ne samo na djecu nego i na roditelje, cijelo vrijeme njihovi životi izloženi su prosuđivanju drugih. Pedijatrica Harvey Karp kaže da društveni mediji nameću idiličnu viziju roditeljstva i da ih ona navodi da preisputuju sve svoje odluke i postupke, od cijepljenja djece, do spavanja u istom krevetu s njima.

Magazin Insider izdvojio je nekoliko stvari po kojima su današnji roditelji drugačiji u odnosu na one prije 20 i više godina. 

Današnji roditelji imaju osjećaj da moraju biti najbolji prijatelji svojoj djeci

Potreba roditelja da budu prijatelji s vlastitom djecom nije nužno dobra. Psihoterapeutkinja Alison Rogers vjeruje da se mnogi roditelji pokušavaju stvoriti prijateljski odnos s djecom jer osjećaju grižnju savjesti zbog vremena provedenog na poslu.

- Roditelji se osjećaju kao da nikad nisu u potpunosti sa svojom djecom jer je njihova pažnja podijeljena između obveza na poslu, u kući i roditeljstva. To kompenziraju tako da udovoljavaju djetetu - objašnjava Alison.

U prošlosti roditelji su donosili odluke koje su dugoročno dobre za dijete, iako se njemu ne sviđaju. Današnji roditelji izbjegavaju ulogu autoriteta jer se plaše da će se njihovi mališani ljutiti.

Očekuje se da roditelj bude dio svakog dijela djetetova života

Roditelji su mnogo više uključeni u život  djece, koriste aplikacije na kojima mogu pratiti ocjene, nadgledaju njihove aktivnosti na društvenim mrežama ili konstantno ih zovu.

To je dovelo do toga da djeca nisu samostalna kao što su bila prije. Roditelji danas imaju osjećaj da moraju slijediti određena pravila kako bi bili uspješni u ulozi majke ili oca, pa nastoje biti uključeni u svaki aspekt života djece, od zadaće pa do toga s kim se druže u slobodno vrijeme.

Kad djeca uđu u pubertet, to postaje problem. Nerijetko roditelji pritišću djecu sve više i više, nastoje utjecati na izbor zanimanja djeteta, jer oni sami ne mogu podnijeti njihov neuspjeh.

Današnji roditelji lakše uhode djecu

Nije uvijek bilo lako znati gdje se nalazi vaše dijete i zbog toga su se mnogi roditelji prije 20 godina brinuli, pogotovo ako se dogodi nešto nepredviđeno, naprimjer ako se ne vrate na vrijeme.

Zahvaljujući mobitelima i modernim tehnologijama, brižni roditelji danas mogu u svakom trenutku znati gdje je njihovo dijete i što radi, što je dobro kad razmišljamo o sigurnosti.

Roditelji danas moraju voditi više računa o online sadržajima koje konzumiraju njihova djeca

Obiteljski terapeut Rick Capaldi, kaže za Insider da je važno da ljudi shvate da se današnja djeca suočavaju s brojnim izazovima i opasnostima, poput cyberbullyinga, s kojim se većina starijih nije susretala dok su odrastali.

Prije svega, u vrijeme današnjih roditelja internet ili nije postojao, ili je bio nerazvijen, barem u smislu društvenih mreža i chat aplikacija. Osim toga, djeca nisu imala pristup internetu stalno i svugdje.

Danas, roditelji smatraju da trebaju nadgledati online aktivnosti svoje djece, što je veliki izazov.

- Djeca provode više vremena buljeći u ekran nego što smo mogli zamisliti, i upijaju ogromne količine informacija, često bez roditeljske kontrole. Posljedice toga mogu biti užasne, upozorava ovaj stručnjak.

Roditelji i djeca nisu dovoljno povezani

Sve vrijeme provedeno pred kompjutorima ima i druge negativne efekte, naprimjer, roditelji i djeca se osjećaju udaljenijima nego ikad prije.

Joree Rose, obiteljska terapeutkinja kaže da to znači da roditelji moraju puno više raditi na kreiranju svoje uloge u životima djece.

Posljednjih godina, mudrost je sve važnija uloga u roditeljstvu.

- To je veoma drugačiji pristup od onoga iz 50-tih godina, kada se smatralo da djecu treba vidjeti, ali ne i čuti. Danas je najvažnije da roditelji čuju svoju djecu, ali i da koriste svoja iskustva i pomognu im u razvoju emocionalne inteligencije kako bi mogli sami upravljati svojim mislima i emocijama – kaže Rose.

Na roditeljima je pritisak da stvore iluziju savršenog život na društvenim medijima

Društveni mediji prave pritisak djeci, ali ove platforme djeluju i na roditelje, pa i oni osjećaju da trebaju dokumentirati svoj život na njima.

Postoji pritisak nerealnog savršenstva i to stvara stres roditeljima. Ono što su bili privatni trenuci danas postaje javno i što god napravimo u životu imamo publiku koja će to ocjenjivati.

Roditelji zato moraju voditi računa o tome da su njihova djeca uvijek čista, počešljana, dobro i stilski odjevena, jer sve to online zajednica vrjednuje.

Roditelji će radije djeci pustiti crtiće na televiziji, nego ih pustiti da se igraju vani

Prije 20 godina, nije bilo neobično da roditelji puste djecu vani na nekoliko sati. Ali u posljednjih nekoliko godina, mnogo roditelja je promijenilo kriterije i više su fokusirani na strukturirane igre, pod nadzorom odraslih, i u zatvorenim prostorima.

To vrijeme za djecu mlađu od osam godina uglavnom se svede na gledanje televizije i mobitela. Tehnologije djeci mogu biti zabavne, mogu ih educirati, ali uvijek znače manje kretanja.

U nekim slučajevima, prekomjerno ograničavanje slobodne igre na otvorenom može na djecu utjecati tako da se ne osjećaju dobro vani, boje se biti sami i bez nadzora.

Roditeljima je lakše bilježiti lijepe trenutke s djecom

Jedna dobra stvar, za roditelje koji se razumiju u tehnologiju, mnogo je dostupnih uređaja kojima se mogu snimiti odlične fotografije kao uspomene na lijepe trenutke.

Današnji mobiteli omogućavaju dokumentiranje života djece, od novorođenačke dobi pa sve do fakulteta. Uvijek imate uređaj pri ruci i ne morate nositi kameru ili fotoaparat uokolo.

I roditelji imaju online prostor za svoje interese

Imati online zajednicu nije uvijek loša stvar za roditelje – dopušta im da se povezuju s ljudima s kojima imaju zajedničke interese, s drugim roditeljima koji imaju iste probleme.

Internet je stvorio prostor za roditelje koji sada mogu razmjenjivati s drugima svoja iskustva, dobiti potporu i savjete, što je jako dobro za one koji se možda osjećaju usamljeno ili izgubljeno tijekom odgoja djece.

item - id = 624351
related id = 0 -> 1148500
related id = 1 -> 1148237
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 21:45