StoryEditorOCM
Životspektakl u zraku

Austrijanac Arch opet osvojio Red Bull Air Race u Rovinju

Piše PSD.
31. svibnja 2015. - 21:01
Austrijanac Hannes Arch pobjednik je Red Bull Air Racea u Rovinju, čime je ponovio prošlogodišnji uspjeh kada je također bio najbolji. Ovim uspjehom on je ostvario prvu pobjedu u ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Hannes Arch je bio najbrži u prolazu kroz vrata u Valdibori, pobijedivši Čeha Martina Šonku te Australca Matta Halla.

Nagrade je najboljima uručio ministar turizma Darko Lorencin na aerodromu u Vrsaru nakon zračne utrke gdje je svoje snage odmjeravalo 14 najboljih svjetskih pilota.

Arch je po završetku utrke novinarima izrazio zadovoljstvo stazom u Valdibori koja je, kako je rekao, bila posebno izazovna zbog vjetra, a taj ga je izazov i ove godine motivirao da pretekne svoje kolege iz svijeta.

I ove je godine utrka u Rovinja izazvala veliki interes svjetske sportske javnosti, pa je tako u Rovinju bilo akreditirano čak 260 novinara, a tv sliku iz Rovinja uživo je prenosilo 15 svjetskih medija, među kojima su i oni iz Austrije, Njemačke, Španjolske, V. Britanije, Poljske i Francuske. Ljubitelji brzina su mogli vidjeti jedinstvenu utrku u kojoj piloti kroz vrata 25-metarskih pilona prolaze brzinom od čak 370 kilometara na sat.

"Atrakcija nije nedostajalo, međutim nije bilo kao i lani toliko udara u pilone po kojima je Rovinj prošle godine bio rekorder u Svjetskom prvenstvu", naveli su organizatori i dodali kako se Rovinj ponovno pokazao kao idealno mjesto za utrkivanje najboljih pilota svijeta, a staza je toliko zahtjevna da predstavlja veliki izazov čak i najboljima.

"Staza je zaista fantastična i izazovna, ali istodobno iznimno sigurna. No, ako želiš biti brz moraš sjeći zavoje i onda to uzrokuje mnogo udaraca u pilone. To je ono što čini ovu utrku tako uzbudljivom, a užitak je voziti po ovakvom vremenu na prekrasnom istarskom poluotoku", priznao je Britanac Paul Bonhomme koji je u subotu bio najbrži u kvalifikacijama.

REZULTATI

1 Hannes Arch (AUT) 54.012

2 Martin Šonka (ČEŠ) 54.083

3 Matt Hall (AUS) 54.160

4 Michael Goulian (SAD) nije završio

5 Nigel Lamb (VB) 53.964

6 Matthias Dolderer (NJE) 55.635

7 Pete McLoed (KAN) 55.888

8 Paul Bonhomme (VB) nije završio

Ukupni poredak Svjetskog prvenstva:

1 Bonhomme (VB) 25 bodova

2 Hall (AUS) 25

3 Arch (AUT) 17

4 Lamb (AUS) 12

5 Dolderer (NJEM) 10


H
FOTO: GORAN ŠEBELIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 01:12