StoryEditor
ŽivotJedna od četiri

'Nisam čudovište ni kriminalac... Majka sam dvoje djece': žene na društvenim mrežama otkrivaju zašto su se odlučile na pobačaj, razlozi su brojni

Piše J. V.
23. svibnja 2019. - 23:34

Prošlog je tjedna dobar dio svijeta ostao šokiran usvajanjem konzervativnog zakona izglasanog u američkoj saveznoj državi Alabami, a koji brani ženi pravo na pobačaj. Svakoj ženi, čak onoj čije je dijete začeto incestom ili silovanjem, čak i prije šestoga tjedna trudnoće, što je dosad bilo omogućeno, budući da je riječ o periodu u kojemu rijetko koja zna da je uopće trudna.

Izglasana je od strane pretežito muškog senata i odluka koja zabranjuje korištenje abortivnih pilula. Ovo je najstroži prijedlog takvog zakona u novijoj povijesti Amerike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

take a look. these are the idiots making decisions for WOMEN in America. Governor Kay Ivey...SHAME ON YOU!!!!

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

Bolnice u Dalmaciji uvode novi način prekida trudnoće, no ne i ona najveća: u Splitu samo jedan od 30 ginekologa radi pobačaje, svi ostali se pozivaju na priziv savjesti!

Prema njemu, oni koji bi obavljali pobačaj počinili bi time kazneno djelo, a kazna bi odgovarala periodu od deset do devedeset i devet godina zatvora. Žena koja bi pobacila ne bi bila kazneno odgovorna.

Riječ je, dakako, o jednome od najstrožih zakona koji se tiču ove problematike u svijetu, a u svjetlu "Hoda za život" koji će se ove subote održati u tri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu i Zadru, ne možemo ne primijetiti i jedan sasvim drugačiji pokret koji vlada društvenim mrežama.

Proširio se odmah po izglasavanju navedenog zakona, a ovaj mirni protest koji su svojim iskustvima upriličile žene diljem svijeta, potaknute isključivo iskustvima koje su doživjele na vlastitoj koži, prenijeli su danas brojni svjetski mediji, između ostalih i CNN.

U Hrvatskoj pak, državi u kojoj nije strana praksa prosvjedovanja "s druge strane", one "pro-life", "za život" ili kako god ju hoćete nazvati, žene su i  do prije nekoliko godina znali nakon traumatičnog iskustva pred bolnicom dočekati "molitelji", muškarci i žene s transparentima koje im zabijaju u lica dok ove, posramljene, odlaze kući.

Iživljavanje nad žrtvama prvo je što zamjeraju one koje su se odlučile uključiti u pokret #YouKnowMe koji je pokrenula glumica Busy Phillips svojom pričom o abortusu. Uključila se njena kolegica Mila Jovovich koja je dodatno šokirala kazavši kako je trudnoću prekinula "negdje u istočnoj Europi", u bolnici u kojoj je prošla horor kiretaže na živo o kojemu nažalost mogu svjedočiti i brojne Hrvatice. 

 

"Jedna od četiri žene imala je abortus. Ako si jedna od četiri, javi se, ispričaj svoju priču", pozvala je Phillips u svojoj objavi koja je pokrenula lavinu reakcija.

'Dogodio mi se hitni pobačaj, nisu me uspavali, prošla sam pakao!': poznata glumica 'negdje u istočnoj Europi' doživjela istu traumu kao i naša saborska zastupnica

Razlozi koje žene na društvenim mrežama dijele raznoliki su i osobni. Nije uvijek riječ o žrtvama incesta i silovanja, svoje razloge podijelile su i o njima prvi put progovorile žene koje nisu bile spremne biti majke, koje su od trudnoće odustale zbog bolesti, bile potaknute zlostavljanjem u obitelji ili posttraumatskim stresom.

Ovo su neka od iskustava:

"Abortirala sam u drugom tromjesečju. Naš sin nikada nije razvio dišni sustav. Da je preživio, bio bi biljka. To nije bio život koji bih ikome poželjela. Ovo je ujedno bila prva roditeljska odluka koju sam ikada donijela. Nisam čudovište ni kriminalac", piše korisnica Erica Goldblatt Hyatt, i sama liječnica koja se prije odluke konzultirala s kolegama kirurzima. 

"Kada sam treći put zatrudnjela, odlučila sam se na pobačaj. Ni moje dvije predivne kćeri, ni moj suprug ni ja nismo bili spremni na dijete iz mnogih razloga. Jednom kada smo probleme riješili i bili spremni, zatrudnjela sam. Moj prekrasni sinčić ne bi bio živ da nije bilo tog abortusa. Kraj priče", piše korisnica s nadimkom holymotherof3.

"Zato što ponekad zaštita ne funkcionira", kratko je napisala djevojka po imenu Mercedes.

"Majka sam dvoje fantastične djece, na kojima sam do neba zahvalna. Isto tako, imala sam abortus i nikoga se ne bi trebalo ticati zašto. Ista sam osoba danas kao što sam bila tada, samo se različito ponašam u danim situacijama", argumentira žena po imenu Kristin Mink.

"16. Odgojena u paklu tinejdžerskih trudnoća, zlostavljanja i siromaštva. Bila sam pijana, bio je prva osoba s kojom sam spavala. Kondom je pukao. Želim više za sebe i svoju djecu", piše Kait, a njeno je iskustvo jedno na tisuće koje možete pronaći.

#ABORTUS#POBAČAJ

Izdvojeno

29. svibanj 2020 12:59