StoryEditor
ŽivotČAVAJDINA SUDBINA

'Mislav je imao potres mozga, razbijeni su mu zubi, sav je u podljevima...': našeg glumca prate nevjerojatne nesreće, sjećate se kad su ga zamalo zabranili zbog Sanadera?

Piše Ivana Mikuličin/Jutarnji list
20. rujna 2019. - 10:57

Glumac Mislav Čavajda je u srijedu u 1.15 sati nakon ponoći u Jurjevskoj ulici kao pješak doživio prometnu nesreću od koje je zadobio potres mozga, razbijeni su mu zubi, sav je podliven, natečen i plav.

Ne može se kretati, ne smije jesti, fraktura, hvala Bogu, nema i oporavlja se u Vinogradskoj bolnici, doznali smo jučer od liječnika i ljudi bliskih vrsnom i doista omiljenom hrvatskom glumcu, javlja Jutarnji.

Nesreća se dogodila nakon dugog i intenzivnog radnog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, dva dana prije zakazane premijere Žižekove “Antigone”, u kojoj je Čavajda trebao igrati ulogu Kreonta.

Kazališni krugovi nisu mogli ne povezati zlokoban splet događaja koji Mislava Čavajdu već više od desetljeća prati kad god tumači neku ulogu u grčkim tragedijama.

Godine 2008. igrao je u Euripidovim “Bakhama” u kostimu od svježe govedine u predstavi koja je umalo bila zabranjena, jer je u nju bio inkorporiran Sanaderov govor.

Orlando za ulogu u štakama

Godine 2011. na Dubrovačkim ljetnim igrama Čavajda je ozlijedio koljeno na generalnoj probi “Kralja Edipa”. Predstava je samo nakratko odgođena i na premijeri se glumac pojavio sa štakama, pa u tom delikatnom stanju iznio naslovnu ulogu za koju je dobio kasnije nagradu Orlando.

Teatrologinja Mani Gotovac, kao i mnogi, potresena je slijedom sudbine koja prati glumca kada kroči na scenu kao jedan od antičkih likova.

- Sve je počelo s krvavim haljetkom koji je nosio u Euripidovim ‘Bakhama’ na Splitskom ljetu. Slijedio je upečatljiv zvuk štaka koje su moćno udarale na kamenu Igara. Hrvatska je imala sreće s interpretacijama Edipa (još uvijek se pitam zašto).

Naime, dva ili tri dana prije premijere “Edipa” na Igrama Mislav je slomio koljeno pa je u tom kratkom vremenu uspio na štakama briljantno odigrati Edipa. Trebalo je više od desetljeća da se Mislav ponovno susretne sa Žižekovom izvedenicom Sofoklova Kreonta. Ovaj put nije uspio stići do premijere. Prometna nesreća spriječila ga je dva dana prije.

Za razliku od života, teatar ima reprizu. Zato ćemo s krajnjom znatiželjom očekivati Čavajdinog Kreonta, i to sa svim mogućim pričama, od starih Grka do Žižeka - rekla je teatrologinja Mani Gotovac, koja još iz vremena svojih intendantura surađuje s Mislavom Čavajdom.

Čavajda je, među ostalim, bio Leone u “Glembajevima” sa Severinom u ulozi barunice Castelli u nekadašnjoj izvedbi riječkog HNK, kad je Mani Gotovac bila intendantica.

Bijesan zbog hladne vode

Mislav Čavajda je uoči nesreće imao neke poteškoće u teatru. Budući da je za “Antigonu” imao na tijelu nacrtani tzv. “šara bara” kostim, bio je iznerviran jer u kazalištu nema mogućnost da se otušira toplom vodom.

- Kostim za ulogu zapravo je moje tijelo prekriveno debelim slojem boje, čije skidanje nakon prve probe traje 40-ak minuta. I sve je to u mom poslu sasvim normalno i ništa mi to inače nije teško. Međutim, pazite sad...

U HNK u Zagrebu, u nacionalnoj kući, u jednoj krovnoj instituciji hrvatskog kazališta - nema tople vode! OK, istrpi Čavajda, bilo je i gorih situacija! Ali, tople vode neće biti, pazi sad opet, do 11. mjeseca!!! - napisao je Čavajda na društvenim mrežama i zadobio podršku javnosti.

Kazališni autoritet Darko Lukić na to je komentirao da mu je jedna njegova poznanica, rumunjska baletna pedagoginja, pričala da u vrijeme Ceausescuove diktature u Rumunjskoj u baletu nikad nisu imali toplu vodu.

- Na Kubi, kažu, nemaju ni doma, ni u baletu. Znam da nije utjeha, ali je poređenje. Naklon do poda svim umjetnicama i umjetnicima. Do poda! - napisao je Lukić umjetnicima HNK.

Nacionalno je kazalište, odgovarajući na pitanje o problemu s vodom, nekoliko sati prije glumčeve nesreće Jutarnjem listu uputilo objašnjenje kako, ukratko, kotlovnica nije u funkciji uslijed radova uklanjanja azbesta u istoj.

U svakom je slučaju nekoliko sati prije nesreće Mislav Čavajda imao dugi radni dan u HNK koji je ružno završio.

Nije životno ugrožen

Službeno policijsko izvješće kaže da je do nesreće došlo u srijedu u 1.15 sati u noći kad se vozač Ford Focusa spuštao niz Jurjevsku ulicu. Zbog nepažljive vožnje kojoj su kumovali neprilagođena brzina kretanja i sklizav kolnik, jer je te večeri kiša natapala Zagreb, 36-godišnji vozač je naletio na glumca koji je kod kućnog broja 16 prelazio navedenu ulicu.

- Prednjim dijelom vozila 36-godišnjak je naletio na pješaka koji mu je u tom trenutku bio s desne strane. Pješak, koji je prelazio cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, u tom je naletu pao na kolnik te je prevezen u bolnicu, gdje su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede - napominju iz PUZ-a.

Vozač je odmah podvrgnut alkotestiranju te je prošao test. U KBC-u Sestre milosrdnice doznajemo da je Čavajda i dalje se na bolničkom liječenju, a neslužbeno kažu da je pretrpio potres mozga te je natučen. Od udarca je ostao bez nekoliko zubi. Kako doznajemo, nije životno ugrožen, a uskoro bi trebao biti otpušten na kućno liječenje, navodi Jutarnji.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 17:50