StoryEditor
ŽivotŠKOLA ZA ŽIVOT

'Metode brojnih roditelja su kontraproduktivne!': ugledna psihologinja napravila je popis sedam najvećih grešaka; Želite li sampouzdano dijete, nipošto ne radite ovo 

12. rujna 2019. - 00:54

Oglasilo se zvono za početak nove školske godine. S njim počinje nova runda obveza za djecu i njihove roditelje. Neki mališani kreću u "školu za život", koja bi im trebala značajno olakšati učenje, a psiholozi tome dodaju i sedam najvećih roditeljskih pogrešaka koje uništavaju dječje samopouzdanje, pa bi ih trebalo izbjeći.

Svaki roditelj bez sumnje želi sve najbolje svojoj djeci, a pogreške koje rade ne čine namjerno. Studije su pokazale da su djeca s više samopouzdanja uspješnija u školi,  otporniji su na bolesti i imaju bolje odnose s vršnjacima.

Amy Morin, psihoterapeutkinja i instruktorica sa Sveučilišta Northeastern te autorica nacionalnog bestselera "13 stvari koje mentalno jake osobe ne rade", ističe da je utvrdila kako mnogi roditelji u odgoj uključuju strategije za koje vjeruju da će izgraditi samopouzdanje njihove djece.

No, neke od tih strategija mogu biti kontraproduktivne, stvarajući začarani krug u kojem se djeca neće osjećati bolje.

Evo sedam najvećih roditeljskih pogrešaka koje ruše samopouzdanje djece:

1. Oslobađanje od obveza

Iako možda mislite da će obveze otežati život vašoj djeci i povećati razinu stresa, varate se.

Naprotiv, njihovo uključivanje u kućne poslove pomoći će im da postanu odgovorniji građani. Obavljanje dužnosti koje su primjerene njihovoj dobi pomaže im da se osjete korisnima i budu zadovoljniji.

Bez obzira na to hoćete li svoje dijete angažirati da vam pomogne oko rublja ili odnese baciti smeće, odgovornosti su prilike da djeca vide sebe kao sposobne i dorasle zadatku.

2. Sprječavate ih da čine pogreške

Teško je gledati kako vam dijete ne napreduje, biva odbijeno, doživljava neuspjeh ili napravi neku štetu. Kad se to dogodi, mnogi roditelji žure da spase djecu prije nego što potonu. Ali ako ih sprječavate da naprave pogreške, ne dajete im priliku da se nauče kako odskočiti, popraviti se, nadmašiti samoga sebe i druge.

Bez obzira na to je li vaše dijete zaboravilo na svoje rekvizite prije velike nogometne utakmice ili je dalo pogrešan odgovor na matematičkom kvizu, pogreške mogu biti najveći učitelj u životu. Svaka je pogreška prilika za njih da izgrade mentalnu snagu koja im je potrebna da idući put budu bolji.
 

3. Štitite ih od loših emocija

Prirodno je razveseliti svoju djecu kad su tužna ili ih smiriti kad su ljuti. Ali način na koji reagiramo na emocije naše djece ima velik utjecaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja.

Pomozite im da prepoznaju što pokreće njihove emocije i naučite ih kako da ih sami obuzdavaju. Dajte im okvir koji će im objasniti kako će se u budućnosti lakše snalaziti s tim osjećajima na društveno primjeren način.

4. Prepuštanje mentalitetu žrtve

Izgovaranje riječi poput "ne možemo si priuštiti nove cipele kao druga djeca jer potječemo iz siromašne sredine" potvrđuje vašem djetetu da je većina životnih okolnosti izvan njihove kontrole.

Djeca koja prepoznaju svoje šanse u životu osjećaju se sigurnijima u svoju sposobnost stvaranja bolje budućnosti. Umjesto da svoju djecu učite da se samosažalijevaju ili ističu svoju tešku situaciju, potaknite ih da poduzmu pozitivne korake, primjerice da nauče štedjeti, obavljati neke poslove koji će im donijeti džeparac...

5. Prekomjerna zaštita

Držanje djeteta pod staklenim zvonom oslobađa vas puno tjeskobe. Ali zadržavanje u izolaciji od izazova usporava njihov razvoj. Radije se uživite u ulogu vodiča, a ne zaštitnika.

Dopustite svojoj djeci da iskuse život, čak i kad vam se čini da je to opasno, da vas napuštaju, odlaze od kuće... Dat ćete im priliku da steknu povjerenje u vlastite sposobnosti da se bave onim što im život donosi.

6. Očekujete savršenstvo

Visoka očekivanja su zdrava, ali previše očekivanja ima svoje posljedice. Kad djeca vide da su vaša očekivanja previsoka, možda se čak neće potruditi niti da pokušaju jer će osjećati kao da nikada neće dostići cilj. Umjesto toga, dajte djeci jasna očekivanja u pogledu dugoročnih ciljeva na životnom putu.

Na primjer, odlazak na fakultet dugoročno je očekivanje, stoga im pomozite u stvaranju kratkoročnih ciljeva usput (na primjer, postizanje dobrih ocjena, obavljanje domaćih zadaća, čitanje!).

7. Kažnjavate, a ne disciplinirate

Djeca moraju naučiti da neka ponašanja dovode do ozbiljnih posljedica. Ali morate znati da postoji velika razlika između discipline i kazne. Disciplinirana djeca misle: "Napravila sam loš izbor." Kažnjena djeca misle: "Ja sam loša osoba."

Drugim riječima, disciplina djetetu daje samopouzdanje da u budućnosti može donositi pametnije i zdravije odluke, dok kažnjavanje čini da misle da nisu sposobni učiniti ništa bolje.

 

Što rade roditelji najuspješnije djece?

Čak i kad radite sve kako treba, stvari mogu poći po zlu, ali svakako pomaže znati što možete učiniti da povećate šansu da vaša djeca krenu stazama koje vode ka zdravlju i sreći.

Evo nekoliko stvari za koje znanstvenici tvrde da čine roditelji uspješne djece: omogućuju im, recimo, da smisle kako iskoristiti svoje vrijeme; pomažu im da budu dobri čitatelji, jer je sposobnost dobrog čitanja vrijedna vještina koja utječe na bezbroj blagodati u životu osobe; štite privatnost svoje djece na društvenim mrežama, uključujući fotografije i podatke koji odaju djetetovu lokaciju, poučavajući primjerom da ne mora sve biti javno objavljeno.

Ne dopuštaju im, zatim, da imaju TV u spavaćoj sobi, u školi redovito komuniciraju s nastavnicima, pohađaju školske događaje, volontiraju u školi i pridružuju se roditeljskim grupama.

Osim što rjeđe imaju emocionalne ili bihevioralne probleme u razredu, djeca s angažiranim roditeljima godinu završavaju s boljim socijalnim vještinama.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:09