ZdravljeVRIJEDI ZNATI

Znanstvenici su jabuke poprskali s dva najčešća pesticida, prali su ih 'u tri ture' vode, sodom bikarbonom i otopinom za izbjeljivanje, evo što je premoćno pobijedilo

Piše N.Č.

Trljanje jabuke krpom ili papirnatom salvetom možda će pomoći da uklonite s kore jabuke prašinu i nešto nečistoće, ali ne i tragove pesticida.

Poznato je da pesticidi povećavaju urod jabuka i drugog voća i povrća, no poznat je i njihov štetan učinak na ljudsko zdravlje.

U stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry objavljeni su rezultati studije koja se bavila ispitivanjem koji je najučinkovitiji način uklanjanja pesticida s kore jabuke.

Znanstvenici su na koru jabuka sorte Gala nanijeli dva najčešće korištena pesticida (fungicid thiabendazol i insekticid phosmet).

Zatim su oprali jabuke s tri različite tekućine: prvo s vodom iz slavine, zatim otopinom vode i 1 posto sode bikarbone te otopinom za izbjeljivanje, koja se u prehrambenoj industriji često koristi na jabukama.

Pokazalo se da je soda bikarbona apsolutno najučinkovitija u uklanjanju pesticida s kore: nakon 12 i 15 minuta uklonjeno je 80 posto thiabendazola i 96 posto phosmeta. Postotak je za thiabendazol niži zato što se on u većoj mjeri apsorbira u jabuku.

Slikovnim je prikazom utvrđeno da je taj pesticid prodro do 80 mikrometara u jabuku, dok je phosmet prodro samo do dubine od 20 mikrometara.

Dvominutno pranje vodom iz slavine ili otopinom za izbjeljivanje bilo je neusporedivo manje učinkovito od čišćenja sodom bikarbonom.

 

 

#PRANJE JABUKA OD PESTICIDA#UKLJANJANJE PESTICIDA S VOćA