ZdravljeSVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO

Želja za seksom tijekom bolesti normalna je pojava: evo kad i zašto bi se vođenje ljubavi trebalo 'pripisati na recept'

Piše Lenka Gospodnetić

Najnovije "popularnozdravstveno" istraživanje ukazuje na usku povezanost između rasta libida i – prehlade.
Iako je namah mokar pokrivač, krevet pun zgužvanih i upotrijebljenih papirnih maramica, te groznica sve samo ne početak neke seksi-avanture, no čini se da ipak postoji izvjesna veza sa rečenom boljeticom koja potiče seksualno uzbuđenje.

Znanstvenici, naime, ukazuju da je interes i želja za seksom tijekom bolesti normalna pojava, te da prakticiranje "aktivnosti" može imati iscjeljujući učinak. Internet vrvi pričama ljudi koji su se, prema njihovim riječima, osjećali izrazito "hot" dok su bili prehlađeni.

Znanstveno objašnjenje je sljedeće: veza između prehlade i naše želje za seksom vrlo je jaka i realna. Postoji puno razloga koji povezuju želju za seksom i bolest. Kod muškaraca je primijećen osjećaj neverojatnog olakšanja nakon orgazma, kao da su uzeli analgetik.

Ejakulacija, naime, kao i svaka druga stimulacija budi centralni živčani sustav. Stimulira simpatički, isti onaj koji je zadužen za kontrolu našeg krvožilnog sustava te tkiva. Adrenalin koji se otpušta tijekom orgazma, nadalje, "čuči u sjeni" ovog tjelesnog odgovora.

Odgovor krvnih žila

Adrenalin koji se oslobodi za vrijeme orgazma je teoretski u osnovi ovakvog odgovora krvnih žila, onih naime koji se nalaze u penisu, nosu i (zgrčenoj) karlici.

K tomu, ne treba zanemariti ni emocionalni aspekt. Žene kao osjetljiva emotivna bića žele da netko brine o njima i u dobru i u zlu, a ponajviše kad su bolesne i ne osjećaju se dobro. Seks je, bez sumnje, taj koji može pomoći parovima da budu bliskiji nego ikada prije, a to i u prehladi nije naodmet...

Predigra i orgazam su, k tomu, okidač za hormon oksitocin koji u nama budi potrebu za ljubavlju, maženjem i intimnošću. Sva ta potreba za bliskošću, bez sumnje, urodit će smanjenjem boli.

Prijenos virusa se ne spominje, ali podrazumijeva, ukoliko oboje partnera nisu te (sumnjive) sreće da se "sinkronizirano" prehlade...

#SEKS TIJEKOM BOLESTI#SEKS I PREHLADA