StoryEditor
Zdravljezdrave blagodati

Zdravo i slatko: ovo su četiri zlatne jesenske namirnice koje se moraju naći na vašem stolu

Piše K.J.
4. listopada 2016. - 09:50
trznica_split11-090514

Voljeli ili ne jesen, moramo ipak priznati kako njezine plodove volimo. Donosi nam voće i povrće, toliko sočno, slatko i zdravo da nam pored toga ne trebaju nikakvi slatki dodaci i deserti pa pročitajte koje jesenje namirnice vam se moraju naći na stolu u nadolazećim mjesecima, piše Health.

1. Jabuke 

Pečene ili sirove jabuke su izvrsna hrana za zdravlje, ali jedite koru i ne skidajte ju jer sadrži flavonoide koji su izvrsni za zdravlje srca. Pune su antioksidansa te ih je moguće kupiti tijekom cijele godine, a domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te je niskokalorična voćka u kojoj možete nemilice uživati. 

2. Kruška 
Ovo slatko i sočno voće izvrsno je osvježenje za ranu jesen. Bogate su vitaminom C te odličan izvor kalija, koji regulira rad krvožilnog sustava te sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba. 

3. Grožđe 
Ovaj mjesec idealan je za plod vinove loze, koji vam je najbolje jesti direktno s grozda. Ono je bogato vitaminom B i C, kao i polifenolom, koji štite srce i krvožilni sustav od raznih oboljenja. 

4. Bundeva 
Listopad je idealno vrijeme za bundevu. Ovo povrće prepuno je beta-karotenima koji jačaju imunitet, a obiluje i vitaminom A te omega 3 masnim kiselinama. Isto tako, zbog svoje iznimno zdrave kore može se pasirati te pohraniti u tegle u kojima može izdržati mjesecima, a bundeva je dobra u kobinaciji s cimetom i đumbirom. 

 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 01:32