StoryEditor

Zašto je "super hrana" tako super?

Piše Promo
8. siječnja 2021. - 11:34

Od kada je svijeta i vijeka, ljudi su u potrazi za rješenjima kojima bi izliječili ili barem ublažili brojne zdravstvene tegobe.

Još tamo od kamenog doba poznata je vrijednost pčelinjih proizvoda, a primitivni narodi izlagali su se pravoj pogibelji ne bili se dokopali dragocjenog meda, saća i drugih iznimno cijenjenih tvari.

Danas su nam svi ti proizvodi na dohvat ruke – ne moramo se penjati na 50 metarske litice kako bi divljim pčelama „oteli“ med! Sva „blaga“ košnice nalaze se u našim kvartovskim ili pak „online“ trgovinama i ljekarnama. No, konzumacija pčelinjih proizvoda – posebice u zdravstvene svrhe - još uvijek je kod nas u „drugom planu“... Recimo, primjerice, matična mliječ – po mnogim stručnim kvalifikacijama istinska „super-hrana“ - nakon tolikih potvrda o njezinom blagotvornom zdravstvenom i „energijskom“ učinku – njezino korištenje je, u najbolju ruku, „kampanjsko“.

U ovom kratkom članku želimo vam istu malo bolje približiti te vas motivirati da je isprobate. Matična mliječ nastaje kao izlučevina žlijezda mladih pčela-radilica koja služi prehrani matice. Upravo ta supstancija zaslužna je za izrazitu plodnost i dugovječnost najvažnije pčele u košnici. Činjenica da ova fenomenalna tvar ima takve učinke na organizam – „pogurnula“ je matičnu mliječ u sam fokus mnogih znanstvenih istraživanja.

Matična mliječ izuzetno je rijetka i delikatna tvar: u prosječnoj košnici za vrijeme sezone (u 5-6 mjeseci) proizvede se tek nekih ½ kilograma; a ako se promptno ne uskladišti na suhom i hladnom mjestu (najbolje na temperaturi od -18°C) – podložna je rapidnom kvarenju. Sigurno nećemo pogriješiti kad kažemo da je matična mliječ istinski nutritivni-dragulj: sadrži gotovo sve vitamine skupine B te nešto vitamina C i E. Izuzetno je bogata bjelančevinama te enzimima kao poticateljima raznih pozitivnih biokemijskih reakcija u organizmu. Od aminokiselina – koje pružaju zaštitu i daju energiju našim tjelesnim stanicama - najzastupljenije su: prolin, lizin, glutaminska kiselina, q-alanin, fenilalanin, asparaginska kiselina i serin. Fruktoza i glukoza glavni su predstavnici šećera. Od mineralnih soli, matična mliječ sadržava kalij, kalcij, natrij, magnezij, cink, željezo, bakar i mangan.

Dakle, prava pravcata „škrinja s blagom“!

„Šećer dolazi na kraju“ jer ćemo vam ovdje posebno predstaviti jedinstvenu i jedino u matičnoj mliječi prisutnu (E)- 10-hidroksi-2-decensku kiselinu - poznatu i kao trans10-hidroksi-2-decenska kiselina – ili, popularnije, 10 HDA! 10 HDA nesumnjivo je najdjelotvornija antibakterijska sastavnica matične mliječi – i nema tog laboratorija u svijetu koji je može sintetski proizvesti! 10 HDA pokazala se učinkovitom – ne samo u suzbijanju širokog spektra mikroorganizama – već i u borbi protiv respiratornih virusa, virusa gripe, herpes virusa (HSV) i humanog papiloma virusa (HPV) – što nam je u ovo vrijeme posebno interesantno.

Evo što su još potvrdile znanstvene studije o učincima 10 HDA i ostalih sastavnica matične mliječi:

  •  Značajno poboljšava imunitet;
  •  Povećava proizvodnju moždanih stanica te jača memoriju;
  • Ima snažna antitumorska svojstva;
  • Prevenira pojavu dijabetesa;
  • Obnavlja stanice i održava jetru zdravom;
  • Blagi estrogeni učinak usporava pojavu osteoporoze;
  • Dokazani antialergijski učinak;
  • Potiče proizvodnju kolagena koji zadržava „mladolikost“ kože ;
  • Ženama u „najboljim godinama“ bit će zanimljiva i informacija da je 10 HDA efikasna u redukciji simptoma prouzrokovanih menopauzom.

Posjetite našu web stranicu www.pcelarstvo-radosevic.hr te se upoznajte i s ostatkom Radošević-palete pčelinjih proizvoda koji će itekako pomoći očuvanju vašeg zdravlja i vitalnosti! I, da, naša svježa matična mliječ dostupna je i u svim boljim ljekarnama! Imate dodatna pitanja u svezi djelovanja ili uporabe matične mliječi?

Javite se našoj gđi Julijani (radnim danom na 099/526 02 77) koja će vam pružiti sve relevantne informacije u svezi svih naših proizvoda. Ako svratite na našu mrežnu stranicu, info@pcelarstvo-radosevic.hr je kontakt adresa za sve vaše upite. Odgovaramo promptno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. siječanj 2021 12:05