StoryEditor
Zdravljerevolucionarna metoda

U poliklinici Analiza uveden test za dijagnostiku 160 vrsta raka iz jednog uzorka

Piše Ivica Marković/Sponzorirani sadržaj
29. lipnja 2022. - 08:00
Marin Bosotina, vlasnik poliklinike Analiza, istaknuo je da su oni prvi u Hrvatskoj uveli ovakvu vrstu pretrage  Tom Dubravec/Cropix

Zahvaljujući znanosti, koja koracima od sedam milja grabi naprijed i iz dana u dan otkriva nove metode liječenja, danas je moguće iz jednog jedinog uzorka krvi otkriti više od 160 vrsta tkiva karcinoma.

I nije samo u svijetu tako... Takva se krvna pretraga može napraviti i u Poliklinici Analiza. Ona je prva u Hrvatskoj uvela Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF test), revolucionarni tumorski marker širokog spektra visoke osjetljivosti, koji se smatra jednim od najvećih dostignuća u preventivnoj medicinskoj dijagnostici, screeningu, te praćenju terapije.

- Brzo, pouzdano, neinvazivno, pristupačno i sve na jednom mjestu i iz istog uzorka, s rezultatima u istom danu.Test može biti potencijalni univerzalni marker koji bi mogao zamijeniti brojne pretrage za preventivni screening karcinoma, ali za to su potrebne dodatne studije. VEGF testom možete s visokom preciznošću dobiti informaciju o postojanju karcinoma u organizmu. Radi se o apsolutno pouzdanom testu, prvenstveno zbog njegove visoke osjetljivosti na više od 160 vrsta tkiva karcinoma te mogućnosti učinkovitog kombiniranja s drugim tehnologijama za otkrivanje tumora, a ujedno predstavlja i prvi tumorski marker za karcinom gušterače - kazao je magistar farmacije Marin Bosotina, vlasnik Poliklinike Analiza.

Mnogi tumorski markeri su dosad bili ograničeni u svojoj sposobnosti otkrivanja širokog raspona tumora, što bi dovelo do kasnog otkrivanja i povećanog rizika od smrti od karcinoma. Zato je važno što je prije moguće otkriti rane simptome, kako bi što prije potražili liječničku pomoć.

- VEGF test se bazira na suvremenoj tehnologiji "Kvantne točke" koju je časopis Science nazvao jednim od najboljih proboja u medicini zadnjih godina. Alarmantne brojke od 17 milijuna novih slučajeva raka i 9,5 milijuna umrlih od raka diljem svijeta svake godine rastu. I zato otkrivanje raka u ranoj fazi posve je ključno za povećanje šansi za uspješno liječenje i oporavak - objasnio je Bosotina.

VEGF faktor

Zato bi svatko tko se brine o svom zdravlju, i eventualno vidi neke promjene u i na svom tijelu, trebao potražiti pomoć i u samo nekoliko minuta iz uzorka krvi na vrijeme saznati je li ugrožen od 160 vrsta karcinoma koje ova pretraga može otkriti.

– VEGF faktor predstavlja važan signalni protein koji sudjeluje u procesu stvaranja krvnih žila, te stimulira proliferaciju i migraciju endotelnih stanica. Povećava vaskularnu propusnost i aktivno doprinosi regulaciji normalnih i patoloških vaskularnih procesa. Tumorske stanice su obično u hipoksiji (smanjena količina kisika u stanicama), pri čemu im nedostaje i hranjivih tvari. Upravo ta dva parametra dovode do lučenja HIF (Hypoxia inducible factor), koji potiče izlučivanje VEGF-a i stvaranje eritrocita, što osigurava veći dotok krvi i hranjivih tvari u tumorsko tkivo, rezultat čega je rast karcinoma - priča nam Marin Bosotina.

Tako je lako moguće iz krvne analize doznati stanje u organizmu, a novim testom se šire mogućnosti ranog otkrivanja karcinoma i uspješnost izlječenja.

– Mnogi tumorski markeri su dosad bili ograničeni u svojoj sposobnosti otkrivanja širokog raspona karcinoma, što bi dovelo do kasnog otkrivanja i povećanog rizika od smrti od karcinoma. Tako npr. CEA tumorski marker, koji smo do sada koristili kao opći tumorski marker, ima sposobnost otkrivanja desetak vrsta karcinoma, dok VEGF ima sposobnost otkrivanja više od 160 vrsta karcinoma. VEGF pruža mogućnost ranog probira različitih solidnih tumora i nekih hematoloških neoplazmi, a posebno su istraživanja rađena kod karcinoma dojke, pluća, gušterače, maternice, želuca, debelog crijeva, jajnika i mozga - pojašnjava Bosotina.

Dijagnoza i terapije se ne mogu postaviti samo na bazi jednog laboratorijskog testa, tako niti na osnovu pozitivnog ili negativnog VEGF. Povećane vrijednosti mogu biti rezultat i benignih stanja i drugih čimbenika. Rezultati laboratorija uvijek moraju biti nadopunjeni daljnjom dijagnostikom, liječničkim pregledima, genetskim predispozicijama, načinom života i trenutnim zdravstvenim stanjem. Laboratorijska dijagnostika je samo jedan korak u kompletnoj brizi o zdravlju. 

Prekancerozna stanja

Također, u kombinaciji sa standardnim tumorskim markerima može se postići ranije otkrivanje prekanceroznih stanja, posebno tumora probavnog sustava.

- Karcinom gušterače otkrivao se kombinacijom ultrazvučne ili neke druge radiološke pretrage, rijetko s poznatim tumorskim markerima u krvi, a sada karcinom gušterače ima svoj nespecifični marker, kazuje Bosotina.

Ovaj "čudotvorni" marker se u svjetskoj literaturi spominje već duže vrijeme, pa nas je zanimalo zbog čega se tek sada uveo kod nas u Hrvatskoj.

- Metode imunohistokemije ili ELISE, koje su se koristile, nisu zaživjele u rutinskoj kliničkoj praksi zbog dugotrajnosti i kompliciranosti same izvedbe. Međutim, uvođenjem inovativne Quantum dot tehnologije koja pruža puno bržu detekciju VEGF-a,s definiranim referentnim intervalima i sustavom kontrole kvalitete, sve se promijenilo. Analiza (koliko je meni poznato) je prva u Hrvatskoj uvela istu u rutinsku laboratorijsku dijagnostiku - govori Bosotina.

Ova metoda otkrivanja mogućeg karcinoma u ljudskom organizmu zaista je senzacionalna.

Istraživanje znanstvenih radova

Surađujete li i s drugom zdravstvenim institucijama u ispitivanjima VEGF faktora?

- Do sada nikada nisam uveo niti jedan test u svoju Polikliniku, a da zajedno sa svojim timom nisam mjesecima iščitavao literaturu, diskutirao o kvaliteti i mogućnostima testa. Zajedničkim radom unutar Analize proučili smo ogroman broj stručnih i znanstvenih radova publiciranih o uporabi VEGF-a u dijagnostici karcinoma (u našim laboratorijima je zaposleno 10 specijalista i magistara medicinske biokemije). U našim laboratorijima smo testovima potvrdili pravu vrijednost VEGF faktora u potpuno slijepom pokusu, u kojem nitko od nas nije znao podatke o pacijentu i vrijednostima do tada testiranih tumorskih markera. Drugim metodama potvrđene dijagnoze različitih karcinoma usporedili smo s osjetljivošću VEGF-a i tek kad smo dobili korelaciju u postotku većem od 95%, VEGF faktor je uveden u rutinski rad poliklinike Analiza. Kako je test u rutinskoj uporabi u EU, registrirali smo ga i kod HALMED-a za Hrvatsku, kazuje Bosotina.

Sve više ljudi, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, susreće se s dijagnozom karcinoma s kojom se treba suočiti i nastaviti živjeti te pokušati preživjeti i pobijediti bolest.

- Nažalost, velika većina nas je u obitelji ili među prijateljima bila suočena s karcinomom. Svi jako dobro pamtimo osjećaj kad smo čuli za dijagnozu i što smo sve tada poduzimali da riješimo problem. Cijeli svoj radni vijek ulažemo napore da se kroz preventivni i personalizirani pristup poboljša zdravstveni karton populacije. Zato želim istaknuti, da iako VEGF faktor omogućava procjenu učinkovitosti terapije kod već postojećeg karcinoma, te olakšava predviđanje recidiva bolesti, želimo ga staviti na mjesto koje zaslužuje, a to je mjesto screeninga, odnosno ranog otkrivanja bolesti. Mnogi simptomi karcinoma podsjećaju na neke druge zdravstvene probleme i upravo tu nastaje ključan problem, kasno otkrivanje bolesti. Upravo nam VEGF faktor olakšava rano otkrivanje bolesti, što je preduvjet uspješnog liječenja i na kraju izliječene i sretne osobe i njihove obitelji - zaključio je Marin Bosotina.

____________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s poliklinikom Analiza.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2022 06:32